Health

Νεανική άνοια: Πάσχουν χιλιάδες άνθρωποι (και) στην Ελλάδα – Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η απώλεια της μνήμης δεν είναι το κύριο σύμπτωμα, ούτε η νόσος Αλτσχάιμερ η αιτία στα περισσότερα περιστατικά.

Αν νομίζετε ότι η άνοια είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους, ξανασκεφθείτε το. Μπορεί να εκδηλωθεί και σε νέους, ακόμα και σε 30άρηδες, απλώς τα συμπτώματα και οι αιτίες διαφέρουν σημαντικά σε σύγκριση με ό,τι ισχύει για την τρίτη ηλικία.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, από τα 55 εκατομμύρια πασχόντων από άνοια που ζουν στον πλανήτη, τα 3,9 εκατομμύρια έχουν ηλικία 30-64 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι το 7% των πασχόντων έχουν νεανική άνοια ή άνοια πρώιμης έναρξης, όπως λέγεται. Αν το ποσοστό αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, σημαίνει ότι από τους 160.000 με άνοια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 11.000 έχουν τη νεανική μορφή της!

Όπως αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός Dementia UK, η νεανική άνοια συχνά καθυστερεί πολύ να διαγνωστεί. Κατά μέσον όρο οι ασθενείς πρέπει να δουν από δύο έως και πέντε διαφορετικούς γιατρούς πριν μάθουν τι έχουν.

Επιπλέον, στους νεαρούς πάσχοντες ο μέσος χρόνος έως τη διάγνωση είναι 4,4 χρόνια. Στους ηλικιωμένους ασθενείς όμως, ο χρόνος που απαιτείται είναι ο μισός.

Τα απρόσμενα συμπτώματα

Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες. Κατ’ αρχάς, οι νεαροί πάσχοντες συνήθως δεν έχουν ως κύριο πρόβλημα κάποιο κλασικό σύμπτωμα άνοιας, όπως η σταδιακή διαταραχή της μνήμης. Σε αυτούς είναι πολύ συχνότερες οι αλλαγές:

  • Στην προσωπικότητα
  • Τη συμπεριφορά
  • Τη γλώσσα
  • Την κοινωνική λειτουργικότητα
  • Τις σχέσεις τους με άλλα άτομα
  • Τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής
  • Την ψυχική διάθεση (μπορεί π.χ. να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή άγχος)
  • Την ικανότητα συγκέντρωσης
  • Τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων
  • Την όραση και την αντίληψη του χώρου

Ακόμα χειρότερα, δε, οι ασθενείς μπορεί να μην αντιληφθούν αυτές τις αλλαγές στον εαυτό τους. Ή μπορεί να διστάζουν να τις αποδεχθούν. Το επακόλουθο είναι συχνά να αναβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό, καθυστερώντας τη διάγνωση.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ούτε οι γιατροί γνωρίζουν την νεανική άνοια τόσο καλά όσο εκείνη των ηλικιωμένων. Έτσι, μπορεί να αποδώσουν τα συμπτώματα των ασθενών σε άλλες αιτίες, λ.χ. στο στρες ή στην εμμηνόπαυση.

Οι πιθανές αιτίες

Η νεανική άνοια διαφέρει σημαντικά και ως προς τις αιτίες της. Η νόσος Αλτσχάιμερ ευθύνεται γι’ αυτήν μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων. Στους ηλικιωμένους όμως είναι η αιτία στο τουλάχιστον 60% των κρουσμάτων.

Η δεύτερη συχνότερη μορφή νεανικής άνοιας είναι η αγγειακή. Αντιπροσωπεύει το 20% των περιστατικών. Ακολουθεί η κροταφογναθική, που ευθύνεται για το περίπου 12% των περιστατικών. Το αντίστοιχο ποσοστό στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι μόλις 2%. Επιπλέον, η κροταφογναθική άνοια εκδηλώνεται πιο συχνά στις ηλικίες 45-65 ετών. Στο 40% των περιπτώσεων, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Το περίπου 10% των περιστατικών νεανικής άνοιας προκαλούνται από έλλειψη της βιταμίνης Β1. Αυτή συνήθως σχετίζεται με την κατάχρηση αλκοόλ και το λεγόμενο σύνδρομο Κορσακώφ (Korsakoff).

Τέλος, σημαντικό ποσοστό νεαρών ασθενών (έως και το 20%) έχουν άλλες, πιο σπάνιες μορφές άνοιας, ακόμα και κληρονομικές.

Όποια κι αν είναι η αιτία, η ακριβής και έγκαιρη διάγνωση έχει ζωτική σημασία, ώστε να αρχίζει αμέσως η απαιτούμενη φροντίδα των ασθενών.  Επομένως οι νεαροί και οι μεσήλικες που παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα στον εαυτό τους, καλό είναι να συμβουλεύονται δίχως καθυστέρηση έναν γιατρό.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Αυτή η συχνή ασθένεια κόβει 14 χρόνια από τη ζωή των 30άρηδων – Τι ισχύει για τις άλλες ηλικίες

admin

Καρκίνος του μαστού: 44χρονη η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έκανε πειραματικό εμβόλιο

admin

Bypass με πάλλουσα καρδιά: Οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Κορωνοϊός: Φάρμακα για παράσιτα, ελονοσία πήραν 1 στους 20 ασθενείς για την COVID-19

admin

Πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες: Πώς η κλιματική αλλαγή συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα

admin

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Επικίνδυνο για καρκίνο το λίπος στο συκώτι ακόμα και στους νέους

admin

Άσθμα: Όσα πρέπει να ξέρετε σε 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Επικίνδυνες οι πλημμύρες ακόμα και μήνες μετά την υποχώρηση των υδάτων

admin

15o Greece Race for the Cure®: 44.000 έτρεξαν, περπάτησαν και στήριξαν τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού!

admin

Πότε να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο οι ασθενείς υπό θεραπεία για καρκίνο

admin

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

admin

Μονάδες Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών: Ποια προβλήματα ενδέχεται να συναντήσει το νέο εγχείρημα, σύμφωνα με τους γιατρούς

admin