Love

Νέες έρευνες: Η «ορμόνη του φιλιού» ίσως είναι η λύση για την μειωμένη λίμπιντο

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα ενδοκρινολόγο.

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, τον ψυχισμό και τη γονιμότητα, αλλά η λύση ίσως κρύβεται σε μία ορμόνη, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα ενδοκρινολόγο.

Η ορμόνη λέγεται κισπεπτίνη (ή φιλιπεπτίνη – kisspeptin). Σε δύο νέες μελέτες διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αυξήσει την δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική διέγερση και έλξη, σε άνδρες και γυναίκες.

Επιπλέον, μερικές γυναίκες που έλαβαν την ορμόνη δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο ερωτικές. Οι δε άνδρες είχαν βελτιωμένη ικανοποίηση από το σεξ και εντονότερη στύση όταν έβλεπαν εικόνες ερωτικού περιεχομένου. Τα νέα ευρήματα είναι τα πρώτα που καταδεικνύουν τις εν λόγω επιδράσεις της ορμόνης.

Φυσική ορμόνη

Η κισπεπτίνη είναι μία φυσική ορμόνη, που διεγείρει την παραγωγή άλλων ορμονών της αναπαραγωγής. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εντείνει την αντίδραση στα σεξουαλικά ερεθίσματα των ατόμων με υγιή ερωτική επιθυμία.

Οι νέες μελέτες δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Ομάδα ερευνητών υπό τους δρες Αλέξανδρο Κομνηνό και Waljit Dhillo, εξέτασαν πως επηρέαζε η ορμόνη 32 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες με διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας (HSDD).

Ως διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας ορίζεται η χαμηλή ερωτική επιθυμία που δημιουργεί προβλήματα στον πάσχοντα. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 10% των γυναικών και το 8% των ανδρών, αναφέρει ο Guardian.

Βελτίωση και στη στύση

Οι ερευνητές χορηγούσαν στους εθελοντές τους είτε κισπεπτίνη είτε μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Ύστερα τους υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου.

Η ορμόνη φάνηκε να καταστέλλει τη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την υποτονική ερωτική επιθυμία. Ταυτοχρόνως, προκαλούσε διέγερση σε εκείνα που σχετίζονται με την έντονη ερωτική επιθυμία.

Ειδικά στους άνδρες, η χορήγησή της σχετίσθηκε με αύξηση έως και 56% στη στύση, όταν έβλεπαν ένα ερωτικού περιεχομένου βίντεο.

Η διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας πιστεύεται ότι ουσιαστικά σχετίζεται με την αυτοεικόνα, λένε οι ερευνητές. «Οι πάσχοντες αναρωτιούνται, λ.χ., πως αποδίδουν, πως είναι η εμφάνισή τους, τι σκέφτεται γι’ αυτούς ο ερωτικός σύντροφός του. Αυτό όμως αμβλύνει την ερωτική επιθυμία και διέγερση», δήλωσε ο δρ Κομνηνός.

Και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσαρμονία και να βελτιώσει την ερωτική επιθυμία».

Οι μελέτες έδειξαν ακόμα ότι η χορήγηση της ορμόνης δεν είχε ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα νέα ευρήματα συνολικά υποδηλώνουν ότι «η κισπεπτίνη μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλή θεραπεία για την υποτονική ερωτική επιθυμία», επισήμανε ο Dr. Dhillo.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ποια ΣΜΝ κολλάνε και μέσω των ρούχων

admin

Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δείχνει νέα έρευνα

admin

Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η στυτική δυσλειτουργία με την COVID-19

admin

Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

admin

Νέου τύπου αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες σταματά την κινητικότητα του σπέρματος

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Οι τροφές για κορυφαία λίμπιντο – Βελτιώνουν κυκλοφορικό και αντοχή

admin

ΕΟΔΥ: Εξετάσεις στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας χωρίς ραντεβού στις 13-14 Φεβρουαρίου

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ερωτευμένοι

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ξέρετε για την αλλαγή προφυλακτικού κάθε 30 λεπτά; Τι άλλα επισημαίνουν οι γιατροί

admin

HPV: Ο «ιός του σεξ» απειλεί περισσότερο τους καπνιστές, λένε οι ειδικοί

admin

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

admin