Love

Νέες έρευνες: Η «ορμόνη του φιλιού» ίσως είναι η λύση για την μειωμένη λίμπιντο

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα ενδοκρινολόγο.

Η χαμηλή ερωτική επιθυμία επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις, τον ψυχισμό και τη γονιμότητα, αλλά η λύση ίσως κρύβεται σε μία ορμόνη, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα ενδοκρινολόγο.

Η ορμόνη λέγεται κισπεπτίνη (ή φιλιπεπτίνη – kisspeptin). Σε δύο νέες μελέτες διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αυξήσει την δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική διέγερση και έλξη, σε άνδρες και γυναίκες.

Επιπλέον, μερικές γυναίκες που έλαβαν την ορμόνη δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο ερωτικές. Οι δε άνδρες είχαν βελτιωμένη ικανοποίηση από το σεξ και εντονότερη στύση όταν έβλεπαν εικόνες ερωτικού περιεχομένου. Τα νέα ευρήματα είναι τα πρώτα που καταδεικνύουν τις εν λόγω επιδράσεις της ορμόνης.

Φυσική ορμόνη

Η κισπεπτίνη είναι μία φυσική ορμόνη, που διεγείρει την παραγωγή άλλων ορμονών της αναπαραγωγής. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εντείνει την αντίδραση στα σεξουαλικά ερεθίσματα των ατόμων με υγιή ερωτική επιθυμία.

Οι νέες μελέτες δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Ομάδα ερευνητών υπό τους δρες Αλέξανδρο Κομνηνό και Waljit Dhillo, εξέτασαν πως επηρέαζε η ορμόνη 32 άνδρες και ισάριθμες γυναίκες με διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας (HSDD).

Ως διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας ορίζεται η χαμηλή ερωτική επιθυμία που δημιουργεί προβλήματα στον πάσχοντα. Υπολογίζεται ότι πάσχει το 10% των γυναικών και το 8% των ανδρών, αναφέρει ο Guardian.

Βελτίωση και στη στύση

Οι ερευνητές χορηγούσαν στους εθελοντές τους είτε κισπεπτίνη είτε μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Ύστερα τους υπέβαλλαν σε τομογραφίες εγκεφάλου.

Η ορμόνη φάνηκε να καταστέλλει τη δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την υποτονική ερωτική επιθυμία. Ταυτοχρόνως, προκαλούσε διέγερση σε εκείνα που σχετίζονται με την έντονη ερωτική επιθυμία.

Ειδικά στους άνδρες, η χορήγησή της σχετίσθηκε με αύξηση έως και 56% στη στύση, όταν έβλεπαν ένα ερωτικού περιεχομένου βίντεο.

Η διαταραχή υποτονικής ερωτικής επιθυμίας πιστεύεται ότι ουσιαστικά σχετίζεται με την αυτοεικόνα, λένε οι ερευνητές. «Οι πάσχοντες αναρωτιούνται, λ.χ., πως αποδίδουν, πως είναι η εμφάνισή τους, τι σκέφτεται γι’ αυτούς ο ερωτικός σύντροφός του. Αυτό όμως αμβλύνει την ερωτική επιθυμία και διέγερση», δήλωσε ο δρ Κομνηνός.

Και συνέχισε: «Διαπιστώσαμε ότι η κισπεπτίνη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δυσαρμονία και να βελτιώσει την ερωτική επιθυμία».

Οι μελέτες έδειξαν ακόμα ότι η χορήγηση της ορμόνης δεν είχε ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα νέα ευρήματα συνολικά υποδηλώνουν ότι «η κισπεπτίνη μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλή θεραπεία για την υποτονική ερωτική επιθυμία», επισήμανε ο Dr. Dhillo.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πόσο ερωτικό θα είναι αυτό το Σαββατοκύριακο για εσένα;

admin

Τι τύπος γυναίκας αρέσει σε έναν άνδρα σύμφωνα με το ζώδιο του;

admin

Έτσι θα κερδίσεις την καρδιά ενός Κριού

admin

Επιτρέπεται η ερωτική επαφή τη Μεγάλη Σαρακοστή;

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin