Health

Μπετόβεν: Τούφες από τα μαλλιά του έλυσαν το μυστήριο του θανάτου του

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Η γονιδιωματική ανάλυση αποκάλυψε σοβαρή ηπατοπάθεια, που σχετιζόταν με λοίμωξη και με τον τρόπο ζωής του.

Έχουν περάσει 196 χρόνια από τότε που ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (ή πιο σωστά Λούντβιχ φαν Μπέετοβεν, όπως τον προφέρουν οι Γερμανοί) άφησε την τελευταία του πνοή στη Βιέννη, όπου ζούσε.

Το 1802, περίπου 25 χρόνια νωρίτερα, είχε στείλει επιστολή τους αδελφούς του με την οποία τους παρακαλούσε να αναζητήσουν τους γιατρούς του, μετά τον θάνατό του. Στόχος του ήταν να μάθουν ποια ήταν η φύση της ασθενείας του, που του κόστιζε την ακοή του.

Οι γιατροί ποτέ δεν βρίσκονταν πιο κοντά απ’ ό,τι σήμερα, στο να εκπληρώσουν αυτή την επιθυμία, γράφει η έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature.  Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και άλλα ερευνητικά κέντρα κατόρθωσαν να εξαγάγουν γενετικό υλικό από μία τούφα μαλλιά, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Μπετόβεν.

Οι προγενέστερες απόπειρες να εξαχθεί DNA από το κρανίο ή το τριχωτό της κεφαλής του είχαν αποτύχει. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όμως, εξελίχθηκε πολύ η τεχνολογία αλληλούχισης του DNA από υπεραιωνόβια δείγματα. Και έτσι, πέτυχαν το έως πρότινος ακατόρθωτο.

Δυστυχώς, η ανάλυσή τους δεν αποκαλύπτει κάτι για την απώλεια της ακοής του σπουδαίου κλασικού συνθέτη. Αποκαλύπτει όμως ότι ο Μπετόβεν πιθανώς πέθανε  από ηπατική νόσο, την οποία προκάλεσε συνδυασμός παραγόντων.

Η τέλεια καταιγίδα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Current Biology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ηπατοπάθειά του προκλήθηκε από συνδυασμό:

  • Ιογενούς ηπατίτιδας
  • Κατανάλωσης αλκοόλ
  • Γενετικών παραγόντων

«Ήταν η τέλεια καταιγίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής Tristan James Alexander Begg, από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Κέιμπριτζ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, το DNA του έδειξε ότι ο Μπετόβεν έφερε δύο κόπιες από μία συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου PNPLA3. Το γονίδιο αυτό σχετίζεται με την κίρρωση του ήπατος.

Έφερε επίσης μεμονωμένες κόπιες από δύο παραλλαγές του γονιδίου HFE που προκαλεί κληρονομική αιμοχρωμάτωση. Η πάθηση αυτή προκαλεί βλάβες στο ήπαρ.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά», τόνισε ο κ. Begg. Και αυτό διότι υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες ότι ο Μπετόβεν έπινε πολύ, ιδίως τον χρόνο πριν τον θάνατό του. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ όμως ήταν ολέθρια για το ήδη βαριά άρρωστο ήπαρ του.

Το DNA από τα μαλλιά του περιείχε επίσης θραύσματα από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Ο ιός αυτός επίσης προκαλεί ηπατικές βλάβες. «Δεν γνωρίζουμε πότε ή πώς μολύνθηκε από τον ιό. Υποψιαζόμαστε, όμως, ότι είχε μία χρόνια, λανθάνουσα (ανενεργή) λοίμωξης που ενεργοποιήθηκε εκ νέου τους μήνες πριν τον θάνατό του», ανέφερε ο κ. Begg.

Μυστήριο η κώφωση

Τα προαναφερθέντα ευρήματα συμφωνούν με τα υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία για την πορεία του προς τον θάνατο. Τον Δεκέμβριο του 1826, ο Μπετόβεν είχε ραγδαία εξέλιξη. Ανέπτυξε ίκτερο και οιδήματα (πρήξιμο) στα άκρα του. Και τα δύο είναι ενδείξεις ηπατικής ανεπάρκειας. Έπεσε στο κρεβάτι όπου παρέμεινε κλινήρη έως τον θάνατό του στις 26 Μαρτίου 1827.

Εκείνο, όμως, που δεν κατόρθωσε να αποκαλύψει (ούτε) η νέα έρευνα είναι η αιτία της απώλειας ακοής του Μπετόβεν. Οι ερευνητές αναζήτησαν γενετικά ίχνη πολλών ασθενειών που πλήττουν την ακοή. Μεταξύ άλλων αναζήτησαν γονίδια για τον λύκο και για τη νόσο Paget.

Υπήρξαν κάποιοι γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως λύκου, αλλά η νόσος δεν οδηγεί πάντοτε στην απώλεια της ακοής. Ούτε τα ευρήματα ήταν τόσο ισχυρά ώστε να θεωρηθεί σίγουρη αιτία.

Φωτογραφία: iStock

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Related posts

Πρωτοποριακή έρευνα έδειξε 90% επιτυχία στην θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

admin

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον ύπνο

admin

Αλωπεκία: Συμπτώματα και αμφιλεγόμενες σπιτικές λύσεις

admin

Παλμοί καρδιάς: Φυσιολογικά όρια ανά ηλικία

admin

Νέο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε με ΤΝ μπορεί να νικήσει ένα επικίνδυνο υπερμικρόβιο

admin

Έλαιο ρίγανης: Τι προσφέρει και πώς χρησιμοποιείται

admin

Νόσος των Λεγεωνάριων: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα – Τι θα νιώσετε

admin

Έρευνα: 1 στα 5 «υγιή» άτομα έχουν τον μεταβολισμό ενός προδιαβητικού και δεν το ξέρουν

admin

Εργασιακές προκλήσεις που σχετίζονται με τα ρευματικά νοσήματα

admin

Ψωριασική αρθρίτιδα: Η σωστή επικοινωνία ιατρού-ασθενούς οδηγεί στην πετυχημένη αντιμετώπιση της νόσου

admin

Τα φυτά εσωτερικού χώρου απομακρύνουν τις καρκινογόνες τοξίνες από τον αέρα

admin

Τι εννοεί ο ΠΟΥ με τον όρο “Νόσος Χ”

admin