Image default
Teen

Με ποιο τρόπο η μητέρα καθορίζει πόσο γερή θα είναι η καρδιά του παιδιού

Η διατροφή μιας γυναίκας και το πόσο φροντίζει την υγεία της καρδιάς της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και το βάρος του παιδιού της αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο φετινό ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (16- 18 Νοεμβρίου, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ).

Στις δύο μελέτες που στοιχειοθετούν την έρευνα, εντοπίστηκαν παράγοντες της υγείας και της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ενδεχομένως να συνδέονται με την υγεία του παιδιού κατά την ανάπτυξή του, υπογραμμίζοντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των αποφάσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή στην εγκυμοσύνη.

Η καρδιακή υγεία της μητέρας στην εγκυμοσύνη συνδέεται με πιο υγιή παιδιά


Τα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία αν οι μητέρες τους έχουν καλή καρδιαγγειακή υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Chicago.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη σχετική με την εγκυμοσύνη που περιελάμβανε 877 ζευγάρια μητέρας-παιδιού, οι ερευνητές κατέταξαν τις εγκυμονούσες σε ομάδες υψηλής, μέτριας ή κακής καρδιαγγειακής υγείας, ανάλογα με το βάρος, την αποχή από προϊόντα καπνού, το σάκχαρο του αίματος, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Δέκα με 14 χρόνια αργότερα, βαθμολόγησαν την καρδιακή υγεία των παιδιών χρησιμοποιώντας τους ίδιους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας, με εξαίρεση το κάπνισμα.

Όπως αποδείχθηκε, τα παιδιά των μητέρων με την υψηλότερη βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας κατά την εγκυμοσύνη ήταν εκείνα με την πιο υγιή καρδιά στην προεφηβεία και την εφηβεία. Αντίθετα, τα παιδιά των μητέρων με τη χαμηλότερη βαθμολογία είχαν σημαντικά χαμηλότερα «καρδιαγγειακά σκορ» στις ηλικίες 10-14.

«Είναι εντυπωσιακό το πόσο ισχυρή είναι αυτή η σχέση. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το περιβάλλον μέσα στη μήτρα με τρόπο που ίσως να ‘προγραμματίζει’ την καρδιαγγειακή υγεία του παιδιού μακροπρόθεσμα», σχολιάζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής, Δρ. Amanda M. Perak, τονίζοντας, πάντως, ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν μπορεί να αναδείξει σχέση αιτίου-αιτιατού.

Το πρόχειρο φαγητό στη εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά


Η συστηματική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με παχυσαρκία στην ηλικία των τεσσάρων ετών, υποστηρίζει η δεύτερη μελέτη από το Ιατρικό Επιστημονικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Tennessee.

Συγκεκριμένα, φάνηκε πως τα παιδιά των γυναικών που κατανάλωναν περισσότερο πρόχειρο φαγητό, όπως τηγανητό κοτόπουλο και ψάρι, μαγιονέζα, ζαχαρούχα ποτά, τυποποιημένους χυμούς και άλλα στοιχεία του διατροφικού μοτίβου που ορίζεται ως «πρόχειρο φαγητό», είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν γρήγορα βάρος κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους και να γίνουν υπέρβαρα στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.257 γυναίκες από τη μελέτη CANDLE, οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα του φαγητού, προκειμένου να αξιολογηθούν τα τρόφιμα και τα ροφήματα που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το πρόχειρο φαγητό προγεννητικά οδηγεί σε μεγαλύτερη προτίμηση τροφίμων με λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στο παιδί. Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία για αυτό το συσχετισμό, αν και περαιτέρω μελέτες κρίνονται αναγκαίες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, καθώς εμείς δεν παρέχουμε ενδείξεις για σχέση αιτίου-αιτιατού», τονίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Tennessee, Δρ. Zunsong Hu.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η προώθηση της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να παράσχει μια πρώιμη αλλά αποτελεσματική μέθοδο για τον περιορισμό του σημαντικά αυξανόμενου βάρους στην υγεία που προκαλείται από την παιδική παχυσαρκία.

Related posts

«Τα παιδιά 5-11 ετών δεν εμφανίζουν παρενέργειες από τον εμβολιασμό» ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Συρογιαννόπουλος

admin

Μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Η πρώτη γενιά χωρίς καπνό, χωρίς άτμισμα»

admin

Φάσμα Αυτισμού: Γιατί περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με την διαταραχή

admin

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών

admin

Το μεγάλωμα του παιδιού είναι απαιτητικό: Τι να προσέξετε – Ποιες παγίδες να αποφύγετε

admin

Πολυεπίπεδο πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας

admin

Μεγάλες προσδοκίες για το παιδί και τον εαυτό σας; Πώς να τις διαχειριστείτε

admin

Ώρες αγωνίας για 4χρονο αγοράκι που είναι διασωληνωμένο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας

admin

Τέλειος γονιός δεν υπάρχει – Μπορεί όμως να βελτιώνεται συνεχώς

admin

Κορωνοϊός – Γαλλία: Υπέρ του εμβολιασμού για τα ευάλωτα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

admin

Το πιτσιρίκι ξυπνάει κάθε νύχτα; Οι αλάνθαστες μέθοδοι που θα το στείλουν στο κρεβάτι του

admin

Άγραφα: Η Παλαιοκατούνα γεμίζει και πάλι παιδικές φωνές χάρη στο νέο παιδικό σταθμό

admin