Image default
Travel

Μήλος: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί των Κυκλάδων

Ένα από τα πιο ξεχωριστά και όμορφα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, είναι η Μήλος. Η Μήλος έγινε γνωστή όχι μόνο για το μοναδικό τοπίο της, αλλά και για την ανακάλυψη της περίφημης Αφροδίτη της Μήλου, η οποία όμως βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Λίγα λόγια για το νησί…

Η Μήλος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους δίνοντας μεγάλο μεταλλευτικό πλούτο. Το νησί έχει σχήμα πέταλου και όχι μήλου, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ονομασίας, ενώ το όνομα προέρχεται από τη λέξη βήλος που εξελικτικά έγινε μήλος και σημαίνει… πρόβατο!

Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου βρέθηκε το 1820 στο νησί και από το 1821 βρίσκεται στο Παρίσι, ενώ πλέον μπορεί κανείς το δει στο Μουσείο του Λούβρου. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα που χρονολογείται στο τέλος της ελληνιστικής εποχής με αρχές της ρωμαϊκής και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Λούβρου και ένα από τα αντικείμενα που προσδιορίζουν το νησί, αν και δε βρίσκεται εκεί. Ωστόσο, το Λούβρο έστειλε στη Μήλο ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος ως δωρεά στο νησί.

Αν αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις στη Μήλο, παρακάτω έχουμε 4 εξαιρετικές ιδέες!

Ας τις δούμε…

1. Παραλία Σαρακήνικο

Η συγκεκριμένη είναι αρκετά ιδιαίτερη και διαφημισμένη και όχι άδικα. Στη συγκεκριμένη παραλία ενώνεται στο ηφαιστειογενές στοιχείο με αυτό της φύσης, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τα βράχια είναι λευκά. Το όνομά του το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο, ενώ σήμερα αποτελεί ίσως και τη δημοφιλέστερη παραλία στη Μήλο.

Αν και υπάρχει μία μικρή παραλία, οι περισσότεροι και περισσότερες επισκέπτες/-τριες επιλέγουν να απλώσουν τις πετσέτες τους πάνω στα περίφημα βράχια για να απολαύσουν τον ήλιο, λίγο πριν βουτήξουν στα καταγάλανα νερά της παραλίας.

2. Άλλες παραλίες

Ωστόσο, εκτός από το Σαρακήνικο η Μήλος έχει φυσικά και άλλες εκπληκτικές παραλίες, που αξίζει να επισκεφτείς. Μία από αυτές είναι ο Φυροπόταμος, που όπως και το Σαρακήνικο δεν είναι οργανωμένη, αλλά έχει πεντακάθαρα νερά, ενώ μπορείς να κάνεις μπάνιο δίπλα θα βλέπεις τα παραδοσιακά λευκά Κυκλαδίτικα σπίτια και τα σπιτάκια των ψαράδων με τις χρωματιστές τους πόρτες.

Επίσης, προτείνουμε την παραλία του Προβατά, η οποία είναι οργανωμένη, έχει σχετικά κρύα νερά, αλλά απίστευτη χρυσοκόκκινη άμμο. Επίσης, αν αγαπάς την (πολύ) άγρια φύση και τις σπηλιές προτείνουμε τον Παπάφραγκα. Τέλος, αν είσαι λίγο εναλλακτικός προτείνουμε το Τσιγκράδο, όπου για να φτάσεις, θα πρέπει να πιαστείς από το σχοινί και να κατέβεις σιγά – σιγά τη μικρή αλλά απότομη πλαγιά. Βέβαια υπάρχει και η άλλη λύση για να φτάσεις στο Τσιγκράδο, η οποία είναι φυσικά να μεταφερθείς με ένα καραβάκι θαλάσσιων εκδρομών.

3. Κατακόμβες

Αν εκτός από τις μαγευτικές παραλίες του νησιού, ενδιαφέρεσαι και για την ιστορία του νησιού, τότε πρέπει να επισκεφθείς μεταξύ άλλων τις κατακόμβες της Μήλου. Οι Κατακόμβες είναι το πρώτο μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο. Η αρχική τους μορφή ήταν τρεις μεγάλες ανεξάρτητες υπόγειες στοές (Α,Β,Γ) λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα που κάθε μια συνδεόταν με άλλες μικρότερες. Σήμερα αποτελούν σύμπλεγμα καθώς οι τρεις κεντρικές στοές συγκοινωνούν μεταξύ τους με νεότερες διανοίξεις που κατασκευάστηκαν τον 20ο αιώνα.

Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι ιδιαίτερο, που σου δίνει την αίσθηση του μυστηρίου και αξίζει το χρόνο σου!

4. Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Μήλος είναι κατοικήσιμο νησί από τους προϊστορικούς χρόνους. Έτσι, από ένα τέτοιο νησί δε θα μπορούσε να λείπει ένα αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει μάλιστα στις συλλογές του χαρακτηριστικά δείγματα από όλη την ιστορία της Μήλου. Το αρχαιολογικό μουσείο στην Μήλο βρίσκεται στην πρωτεύουσα, που είναι η Πλάκα, και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε μουσείο το 1985.

Δείτε επίσης: 4 νησιά που πρέπει να επισκεφθεί ένας λάτρης της ελληνικής λογοτεχνίας

Related posts

Οι 10 καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για τα Χριστούγεννα 2021

admin

Διακοπές Χριστουγέννων στη Μπριζ: 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε

admin

Το CNN αποθεώνει το Ναύπλιο: Είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης

admin

Θεσσαλονίκη: Έξι προορισμοί για υπέροχες φθινοπωρινές εξορμήσεις

admin

10 προορισμοί για μοναδικά (και μαγευτικά) φθινοπωρινά weekends

admin

Αγίου Πνεύματος 2021: Τέσσερα μέρη κοντά στην Αθήνα για ένα υπέροχο τριήμερο

admin

Ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι

admin

3 ελληνικές Covid-free παραλίες για να ξεκαλοκαιριάσεις

admin

4 ελληνικά νησιά ιδανικά για να πας διακοπές με το ταίρι σου

admin

Δεκαπενταύγουστος 2020: 4 ονειρικές παραλίες κοντά στη Θεσσαλονίκη

admin

Δεκαπενταύγουστος 2020: 5 προορισμοί για μονοήμερη κοντά στην Αθήνα

admin

Ζάκυνθος: 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις στο εξωτικό νησί του Ιονίου

admin