Image default
Food

Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα λατρεμένο φαγητό από μικρούς και μεγάλους.

Ο  καιρός αρχίζει να κρυώνει και πολλοί από εμάς αναζητούμε καινούριες συνταγές για  τα αγαπημένα μας φθινοπωρινά και χειμερινά λαχανικά. Ένα υψηλής διατροφικής αξίας λαχανικό, που συνήθως το βρίσκουμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι και η κόκκινη κολοκύθα.

Κόκκινη κολοκύθα και λαχανοντολμάδες;

Στην Ελλάδα είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν την κόκκινη κολοκύθα στην μαγειρική τους. Είναι χαμηλή σε θερμίδες καθώς έχει μόνο 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Α που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύ σημαντική για την καλή λειτουργία των ματιών και του δέρματος μας.

Η κολοκύθα παίρνει το πορτοκαλί χρώμα από τα β-καροτένια, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα μας από  την φθορά του χρόνου. Επίσης, είναι πλούσια σε κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, ουσίες με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. 

Όταν λοιπόν παντρεύουμε την κολοκύθα με  το λάχανο, ένα ακόμα λαχανικό «υπερτροφή», πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε  θερμίδες, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα, έχουμε ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό αποτέλεσμα.  

Οι λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και γέμιση ρυζιού με κιμά είναι ένα κλασικό φαγητό πολλών που στην συγκεκριμένη συνταγή θα δούμε πώς μπορούν να γίνουν και με κόκκινη κολοκύθα.

Η παραλλαγή αυτή είναι νόστιμη, θρεπτική και εύκολη. Είναι ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό γεμάτο χρώματα και αρώματα.

Υλικα που θα χρειαστείτε για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 μέτριο λάχανο
  • 1 κιλό κόκκινο κολοκύθι
  • Μισή κούπα ρύζι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • Αλάτι και πιπέρι

Πώς να φτιάξετε τους λαχανοντολμάδες

Βράζουμε το λάχανο μέχρι να μαλακώσει και τρίβουμε στον τρίφτη το κολοκύθι και το κρεμμύδι. Ρίχνουμε το ρύζι , το λάδι και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Τους  βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι μας.

Σερβίρουμε με λίγο λεμόνι στιμένο. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αυγοκόψει το φαγητό χρησιμοποιώντας ένα αυγό και 1 λεμόνι. Καλή απόλαυση!

- Λαχανοντολμάδες  με κόκκινη κολοκύθα - Diatrofi.gr.

Related posts

Ομελέτα με λαχανικά

admin

Φάβα με χταπόδι και κάπαρη

admin

Χοιρινό με σέλινο

admin

Φασολάδα η Ελληνική

admin

Πέννες με καλαμπόκι

admin

Πατατοσαλάτα, μια συνταγή που θα λατρέψετε!

admin

Ομελέτα φούρνου

admin

Μπισκότα με βρώμη και ταχίνι

admin

Σαλάτα με μανιτάρια και φασολάκια

admin

Μανιταρόσουπα: Η πιο απλή, θρεπτική και νόστιμη συνταγή

admin

Μανιτάρια στο γκριλ

admin

Μάφινς με μπανάνα και βρώμη που θα σας ξετρελάνουν!

admin