Health

Κρυφή αιτία της άνοιας η υπέρταση έδειξε νέα έρευνα

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Επείγουσα η ανάγκη να βελτιστοποιηθούν οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας για την υπέρταση για την απώτερη μείωση της άνοιας.

Περίπου 57 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πιστεύεται ότι ζουν με άνοια, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες χρόνιας ζωής με αναπηρία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπέρταση, ειδικά κατά τη μέση ηλικία, αυξάνει την πιθανότητα άνοιας.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EclinicalMedicine, οι ερευνητές ποσοτικοποιούν τον αριθμό των περιπτώσεων άνοιας που θα εμφανίζονταν απουσία υπέρτασης (population attributable fraction – PAF), με σκοπό να εκτιμήσουν το σχετιζόμενο με την άνοια πληθυσμιακό κλάσμα της υπέρτασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσφατες μετα-αναλύσεις έχουν δείξει, ότι η μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, τα παγκόσμια ποσοστά ανίχνευσης και θεραπείας της υπέρτασης, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, δεν είναι τα βέλτιστα.

Για την εφαρμογή παρεμβάσεων δημόσιας υγείας με σκοπό την μείωση της άνοιας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για την PAF.

Προηγουμένως, η PAF υπολογιζόταν με βάση μόνο ένα ιστορικό διαγνωσμένης υπέρτασης. Έτσι, απαιτείται μια πιο ακριβής μέθοδος εκτίμησης του επιπολασμού τόσο της υπέρτασης όσο και της άνοιας, καθώς και η συσχέτιση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων, για την καλύτερη κατανόηση της PAF.

Σχετικά με την μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε διεθνείς βάσεις δεδομένων για να προσδιορίσουν τον επιπολασμό της άνοιας και της υπέρτασης σε επίπεδο πληθυσμού. Μελέτες διαχρονικής παρατήρησης, που εξέτασαν τον τρόπο συσχέτισης της υπέρτασης με την άνοια με συγκεκριμένο ηλικιακό τρόπο, ελήφθησαν επίσης υπόψη για την μελέτη.

Λήφθηκαν δεδομένα περιφερειακού πληθυσμού για Ασία, Αφρική, Καραϊβική, Ευρώπη, Ωκεανία, Βόρεια και Λατινική Αμερική. Τα δεδομένα σε κάθε εθνικό επίπεδο ελήφθησαν από τον ΟΗΕ.

Ο ορισμός της υπέρτασης βασίστηκε στη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140 mm Hg και 90 mm Hg, αντίστοιχα, ή στην τακτική χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο της υπέρτασης.

Οι αναλογίες κινδύνου άνοιας (HRs) που ήταν προσαρμοσμένες σε πολλές μεταβλητές και με βάση την ηλικία διάγνωσης υπέρτασης ελήφθησαν από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία παρουσιάζει HRs για την άνοια για άτομα κάτω των 35 ετών, 35-44, 45-54 και 55-64 ετών. Τα HRs για ηλικίες άνω των 65 και κάτω των 75 ετών ελήφθησαν από μια μελέτη κινδύνου αθηροσκλήρωσης στις κοινότητες (ARIC).

Αποτελέσματα της έρευνας

  • Η υπέρταση που σχετίζεται με την άνοια (PAF) είναι 15,8%, υποδηλώνοντας έτσι ότι οι μέθοδοι για τη βελτίωση της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας.
  • Δεδομένα επιπολασμού για την άνοια και την υπέρταση αναφέρθηκαν από 186 χώρες, με την υψηλότερη PAF να παρατηρείται στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική (18%) και στην Ευρώπη (17,2%).
  • Το ειδικό για την ηλικία κλάσμα άνοιας που αποδίδεται παγκοσμίως στην υπέρταση ήταν το υψηλότερο για άτομα ηλικίας 30-44 ετών και μειώθηκε σε μεγαλύτερες ηλικίες.
  • Η εκτίμηση για το 2019 για περιπτώσεις άνοιας που αποδίδονται στην υπέρταση ήταν 9,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.
  • Παλιότερη PAF υπέρτασης που σχετίζεται με την άνοια, που υπολογίστηκε με βάση το προηγούμενο ιστορικό υπέρτασης, ήταν 3,9%.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν ότι ο επιπολασμός της συσχέτισης μεταξύ υπέρτασης και άνοιας ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Συμπερασματικά

Η τρέχουσα μελέτη ανέφερε εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες εκτιμήσεις για την υπέρταση που σχετίζεται με την άνοια σε ποσοστό 15,8%.

Επομένως, παραμένει επείγουσα ανάγκη να βελτιστοποιηθούν οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας για την υπέρταση με απώτερο σκοπό την μείωση της άνοιας σε παγκόσμιο επίπεδο.

-: https://www.news-medical.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Όσο νωρίτερα αναπτυχθεί ο διαβήτης, τόσο πιθανότερη η άνοια

Άνοια: 8 παράγοντες στην καθημερινή ζωή για να μειώσετε τον κίνδυνο

Η άνοια συνδέεται με το κρυολόγημα! Εύρημα-έκπληξη από νέα έρευνα

Πίεση αίματος: Οι 8 καλύτερες τροφές για την υπέρταση

-

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Related posts

Πρώτα οι γαστρεντερίτιδες, μετά η λεπτοσπείρωση: Πώς αναπτύσσονται οι λοιμώξεις μετά τις πλημμύρες

admin

Αυτή είναι η πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης COVID-19

admin

Τι είναι ο μύκητας Candida auris και γιατί ανησυχεί τόσο πολύ τους ειδικούς

admin

CDC: Ποιους απειλεί βακτήριο της ζεστής θάλασσας που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις

admin

Καρκίνος του προστάτη: Οι επιθετικές μορφές σχετίζονται με μεταλλάξεις σε 11 γονίδια

admin

Θεράπευσαν ποντίκια που είχαν μείνει παράλυτα μετά από πλήρη ρήξη του νωτιαίου μυελού!

admin

Σημαντικό επίτευγμα: Κοριτσάκι έκανε μεταμόσχευση νεφρού χωρίς κίνδυνο απόρριψης του μοσχεύματος

admin

Αλτσχάιμερ: Σε ποια ηλικία αρχίζει και ποια είναι τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα

admin

Ένας στους 8 Έλληνες δουλεύει περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα

admin

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι αιτίες και τα συμπτώματα που χρειάζονται έλεγχο από τον γιατρό

admin

Λεπτοσπείρωση: Οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Ελληνική HPV Εταιρεία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί έως το 2047!

admin