Image default
Health

Κορωνοϊός: Τι σχέση μπορεί να έχει με τη φωτιά στο δάσος. Τι κίνδυνος υπάρχει

Τι έδειξε μελέτη στις δυτικές ΗΠΑ όπου πέρυσι καταγράφηκαν πολλές δασικές πυρκαγιές. Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στη Νεβάδα, η οποία γειτνιάζει με αυτές τις πολιτείες. Ποιον κίνδυνο εντόπισαν και ποια είναι η αιτία του.

Όλα τα ‘χαμε, αυτό μας έλειπε. Σε μία εποχή που ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς είναι αυξημένος και πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η φωτιά στο δάσος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη Νεβάδα. Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ίδρυμα Desert ανακάλυψαν ότι το 2020, όταν δασικές πυρκαγιές σάρωναν τις δυτικές ΗΠΑ, υπήρξε δυσανάλογη αύξηση στα κρούσματα της πανδημίας.  Μάλιστα η αύξηση δεν παρατηρήθηκε σε περιοχές όπου επί μέρες μαίνονταν οι φωτιές. Παρατηρήθηκε στη βόρεια Νεβάδα από τις φωτιές στις γειτονικές πολιτείες της.

Αιτία γι’ αυτό είναι ο πυκνός καπνός που κάλυψε την περιοχή, γράφουν στην επιθεώρηση Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

Όπως εξηγούν ο Dr. Daniel Kiser και οι συνεργάτες του, ο δείκτης θετικότητας στην κομητεία Washoe αυξήθηκε σημαντικά τις μέρες που καλύφθηκε από πυκνό καπνό. Τις ημέρες εκείνες καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα της κομητείας.

Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση των σωματιδίων PM2,5 κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) οδηγούσε σε αύξηση κατά 6,3% των κρουσμάτων. Η αύξηση στα κρούσματα που προκαλούσε ο κορωνοϊός καταγραφόταν 2 έως 6 ημέρες αργότερα.

Αύξηση σχεδόν 18%

Η περίοδος των πυρκαγιών πέρυσι στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ διήρκησε σχεδόν δύο μήνες (16 Αυγούστου-10 Οκτωβρίου 2020). Στο διάστημα αυτό αυξήθηκαν κατά 17,7% τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην κομητεία Washoe.

Η κομητεία αυτή έχει πληθυσμό περίπου 480.000. Η πλειονότητα των κατοίκων της (το 75%) ζουν στην μητροπολιτική περιοχή του Ρήνο. Το Ρήνο βρίσκεται σε μία κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά.

Ο Dr. Kiser δήλωσε στο Associated Press ότι στην αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσαν να συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες. Την εποχή εκείνη, λ.χ., άρχισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στις ΗΠΑ και οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία. Ωστόσο οι παροδικές, κατακόρυφες αυξήσεις των κρουσμάτων του κορωνοϊού συνέπιπταν με τις ημέρες που ο καπνός ήταν εντονότερος.

«Αυτό συνέβη κατ’ επανάληψη και ήταν το μόνο που μπορούσε να εξηγήσει τις τόσο απότομες αυξήσεις στα κρούσματα που βλέπαμε», είπε.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μας καθιστά πιο ευάλωτους στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Όντως, τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 έχουν συσχετισθεί και σε άλλες μελέτες με αυξημένη επιρρέπεια στη μόλυνση από τον επικίνδυνο ιό. Τα σωματίδια αυτά εκλύονται στην ατμόσφαιρα και από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τις βιομηχανίες.

Related posts

Κορονοϊός: Απαντήσεις από το πανεπιστήμιο Harvard για το νέο στέλεχος Όμικρον

admin

Φάρμακα που προκαλούν πονοκεφάλους

admin

Θυρεοειδής: Τα συμπτώματα για υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό και Χασιμότο – Τι κάνουν οι ορμόνες Τ3 και Τ4

admin

Κορωνοϊός: Οριακό «ναι» των επιστημόνων για το χάπι της Merck (MSD) στις ΗΠΑ

admin

Κορονοϊός Όμικρον: «Ενα κύμα εικασιών απέναντι σε ελάχιστες βεβαιότητες»

admin

Κορονοϊός: Πολύ γνωστό φάρμακο βοηθάει σημαντικά τους βαριά ασθενείς στις ΜΕΘ COVID-19 – Δείτε ποιο είναι και κάνει

admin

Κορονοϊός: Τι αναλύουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ για την εξάπλωση του νέου στελέχους Όμικρον

admin

Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους

admin

Κορωνοϊός: Πως επηρέασε η πανδημία τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο

admin

Οστεοπόρωση: Να γιατί δεν απειλεί όλες τις γυναίκες. Και δεν είναι αυτό που νομίζετε

admin

Κορονοϊός: Τι μαθαίνουμε για την παραλλαγή Όμικρον – Ακόμη πιο αναγκαία η τρίτη δόση, λένε οι επιστήμονες

admin

Ουρολοίμωξη: Πως μπορεί να γυρίσει σε σήψη. Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξετε

admin