Image default
Health

Κορωνοϊός: Πόσες ώρες μπορούμε να φοράμε με ασφάλεια τις μάσκες υψηλής προστασίας

Γιατί αναγράφουν οι μάσκες υψηλής προστασίας ότι είναι «μιας χρήσης». Πόσες ώρες μπορούμε να τις φοράμε με ασφάλεια. Τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μάσκες για παιδιά. Τι να προσέχουμε όταν τις φοράμε.

Θέλετε να τις χειρουργικές μάσκες που φοράτε με υψηλής προστασίας, αλλά η υψηλότερη τιμή και δύο μικρές λέξεις – «μιας χρήσης» – σας κάνουν διστακτικούς. Γιατί είναι μονής χρήσης και για πόση ώρα είναι τελικά αποτελεσματικές;

«Το υλικό και η διηθητική ικανότητα μιας μάσκας Ν95 ή άλλης παρεμφερούς, δεν φθίνει γρήγορα με τη σωστή χρήση», λέει στο CNN η Dr. Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής & Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech. «Εάν την τοποθετούμε και την αφαιρούμε προσεκτικά από τα λάστιχα, διατηρεί για αρκετές ημέρες την προστατευτική ικανότητά της».

Όπως εξηγεί, η ίδια χρησιμοποιεί τη δική της «για μία εβδομάδα. Ο κόσμος μιλά για 40 ώρες και νομίζω ότι είναι επαρκείς. Βέβαια θα λερωθούν από το σμήγμα του προσώπου και τα λάστιχα μπορεί να χαλαρώσουν. Θα διατηρούν ακόμα όμως την διηθητική ικανότητά τους».

Αν, όμως, ισχύουν αυτά, γιατί οι μάσκες Ν95, KN95 και FFP2 αναγράφουν ότι είναι «μιας χρήσεως»; «Διότι ταξινομούνται ως ιατρικές μάσκες», απαντά ο Dr. Erin Bromage, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμώξεων & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Όπως εξηγεί, στους υγειονομικούς χώρους οι εργαζόμενοι αλλάζουν μάσκες πιο συχνά, για να προστατεύσουν τους ασθενείς τους. Όταν όμως οι μάσκες αυτές χρησιμοποιούνται από τον γενικό πληθυσμό, γίνεται για να προστατεύσει κάθε χρήστης τον εαυτό του.

Επομένως, «εάν το κοινό χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τις μάσκες Ν95, μπορεί άνετα να τις χρησιμοποιεί για 2 ή και 3 ολόκληρες μέρες», προσθέτει.

Προσοχή στα παιδιά

Το πρώτο βήμα για σωστή χρήση των μασκών υψηλής προστασίας είναι κάθε μέλος της οικογένειας να φορά μάσκες κατάλληλες για το πρόσωπό του.

«Οι μάσκες Ν95 δεν κατασκευάζονται για τα παιδιά», τονίζει η Dr. Marr. «Στα μεγαλύτερα παιδιά, όμως, π.χ. στα 10χρονα, μπορεί να ταιριάζουν οι μάσκες N95 μικρού μεγέθους (small)».

Αν βρείτε μάσκες Ν95, KN95 ή  KF94 για παιδιά, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από αξιόπιστη πηγή, συνιστά. «Υπάρχει πρόβλημα με πλαστές μάσκες, οι οποίες δεν παρέχουν την υψηλή προστασία που θα έπρεπε», προειδοποιεί.

Μπορεί να χρειασθεί να δοκιμάσετε αρκετές μάσκες υψηλής προστασίας έως ότου βρείτε κάποια που ταιριάζει στο πρόσωπό του παιδιού σας. Αν είναι πολύ μεγάλη, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα κόμπο στα λάστιχα στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα ταιριάζει καλά όταν δεν αφήνει κενά γύρω-γύρω για να μπαίνει αέρας.

Καλή προσαρμογή και πιθανώς μερικές δοκιμές θα χρειασθείτε έως ότου βρείτε μάσκα κατάλληλη και για εσάς τους ίδιους.

Ασφαλής χρήση

Επιπλέον, πρέπει να προσέχετε πολύ από πού πιάνετε τη μάσκα. Μην αγγίζετε το ύφασμά της, διότι η τριβή μπορεί να μειώσει την διηθητική ικανότητά της. Για να την τοποθετείτε και να την αφαιρείτε, να την πιάνετε από τα ακριανά τμήματα ή καλύτερα από τα λάστιχα στήριξης.

Εννοείται, εξ άλλου, ότι δεν θα ανοίξετε πρόσθετες τρύπες στο ύφασμα, πέραν αυτών που ήδη έχει, για να αναπνέετε καλύτερα. Εάν το κάνετε αυτό, έχετε μειώσει κατακόρυφα την προστατευτική δύναμη της μάσκας.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ποιες ομάδες αίματος ευνοεί περισσότερο η θεραπεία με πλάσμα αναρρωσάντων από COVID-19

admin

Οι γυναίκες έως 35 ετών είναι 44% πιο πιθανό να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό

admin

Σάρκωμα Ewing: Τι είδους καρκίνος είναι – Συμπτώματα, αιτίες, επιπλοκές και θεραπεία

admin

Άνοια: Γιατί το Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες – Τα 4 μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί

admin

Θρόμβος αίματος σε αρτηρία ή σε φλέβα: Τι θα νιώσετε στην κάθε περίπτωση – Πότε να πάτε άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο

admin

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα εμβόλια οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

admin

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Όμικρον και κάποιοι όχι

admin

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, θεραπεία – Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

admin

Οδηγός επιβίωσης στην παγωνιά. Ποια θερμοκρασία να κοιτάτε όταν ελέγχετε τον καιρό

admin

Καρκίνος στο πάγκρεας: Είναι κληρονομικός; Τι ρόλο παίζει αν έχετε πρώτα παγκρεατίτιδα; Απαντήσεις από ογκολόγο

admin

Προσοχή, το πολικό ψύχος είναι επικίνδυνο για την καρδιά. Ποιοι πρέπει να προσέχουν

admin

Πώς η νεφρική νόσος συνδέεται με την στοματική υγιεινή: Αμφίδρομη σχέση λένε ειδικοί

admin