Image default
Health

Κορωνοϊός: Ποιοι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα. Τι συνέβη στην Αγγλία

Πόσες εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν στα πρώτα 92.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Αγγλία. Πόσοι αφορούσαν εμβολιασμένους ανθρώπους. Ποιοι φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο.

Αναλυτικά δεδομένα για την επικινδυνότητα του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός έδωσε στη δημοσιότητα η υγειονομική Αρχή της Αγγλίας. Το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη και εκτιμάται ότι, αν δεν αναχαιτιστεί, θα μας οδηγήσει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Public Health England (PHE), ανέλυσε στοιχεία από 92.029 κρούσματα του στελέχους Δέλτα (Delta ή B.1.617.2). Οι 1.320 από τους ασθενείς νόσησαν αρκετά σοβαρά ώστε να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Από αυτούς:

  • Οι 831 ήσαν ανεμβολίαστοι
  • Οι 190 ήσαν εμβολιασμένοι

Οι 117 από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους. Οι 50 από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο αυτό δεν αντικρούει όσα είναι γνωστά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, λένε οι ειδικοί. Και αυτό, διότι στη συντριπτική πλειονότητα αφορούν ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, χωρίς τα εμβόλια η θνησιμότητα θα ήταν πολλαπλάσια.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: 6 σημαντικά δεδομένα για το στέλεχος Δέλτα που απειλεί την Ευρώπη

Όπως εξηγούν, ουδείς ισχυρίστηκε ποτέ ότι τα εμβόλια είναι 100% αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων και στελεχών του νέου κορωνοϊού. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από παράγοντες όπως:

  • Η ηλικία
  • Το αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή όχι.

Συνολικά, από τους 117 ασθενείς που κατέληξαν εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, μόνο οι 8 είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος (δεν είχε περάσει επαρκής καιρός από την δεύτερη δόση των εμβολίων). Επιπλέον, οι δύο από τους νεότερους ασθενείς που κατέληξαν, είχαν κάνει μόνο μία δόση των εμβολίων.

Το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πλέον το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία. Τα 92.029 κρούσματα που αναλύθηκαν καταγράφηκαν στην Αγγλία μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021.

«Οι 117 θάνατοι επί 92.029 κρουσμάτων αντιστοιχούν σε θνησιμότητα περίπου 0,13%», δήλωσαν οι στατιστικοί David Spiegelhalter και Anthony Masters. «Σημαίνει αυτό ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά; Ούτε κατά διάνοιαν. Αντιθέτως, είναι το αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια δεν είναι τέλεια».

Πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια

Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία είναι των εταιρειών AstraZeneca και Pfizer.  Σύμφωνα με προγενέστερα δεδομένα, οι δύο δόσεις από αυτά τα εμβόλια προστατεύουν αρκετά από τη νόσηση από το στέλεχος Δέλτα. Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση από αυτά, η προστασία φτάνει:

  • Στο 88% με το εμβόλιο της Pfizer
  • Στο 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά είναι μικρότερα απ’ ό,τι έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού. Είναι επίσης μικρότερα απ’ ό,τι έναντι της βρετανικής μετάλλαξης που δημιούργησε ο κορωνοϊός και η οποία έως πρότινος επικρατούσε παγκοσμίως.

Επιπλέον, η προστασία δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. Ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, εξαρτάται μεταξύ άλλων από την ηλικία του. Όσο πιο μεγάλος είναι, τόσο πιθανότερο είναι να αρρωστήσει βαριά, αν τον μολύνει ο κορωνοϊός.

«Ένας πλήρως εμβολιασμένος 80χρονος, κινδυνεύει από τον κορωνοϊό όσο ένας ανεμβολίαστος 50χρονος», είπαν οι δύο στατιστικοί. «Σαφώς ο κίνδυνός του είναι μικρότερος απ’ ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί καθόλου. Δεν είναι όμως μηδενικός. Γι’ αυτό καταγράφονται θάνατοι και μεταξύ των εμβολιασμένων».

Ρόλο παίζει επίσης η υποκείμενη κατάσταση της υγείας του και κατά πόσον επηρεάζει το ανοσοποιητικό, πρόσθεσαν.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως για να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, οι εμβολιασμένοι πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επομένως πρέπει να εξακολουθήσουν:

  • Να φορούν προστατευτικές μάσκες
  • Να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας
  • Να απολυμαίνουν συχνά και καλά τα χέρια τους

«Δεν πρέπει να νιώθει κάποιος ασφαλής μόνο και μόνο επειδή έκανε δύο δόσεις των εμβολίων. Πρέπει να εξακολουθεί να προστατεύει τον εαυτό του», ξεκαθάρισε η Dr. Mariângela Simão, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Πρόσβασης στα Φάρμακα & στα Προϊόντα Υγείας στον ΠΟΥ.

Το στέλεχος Δέλτα είναι επίσης γνωστό ως ινδικό στέλεχος, επειδή πρωτοανιχνεύθηκε στην Ινδία. Πριν από λίγους μήνες, ο ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει η ονοματοδοσία των νέων στελεχών που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Έτσι, πλέον ονομάζονται με βάση τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, ώστε να μην στιγματίζονται οι χώρες και οι περιοχές όπου αναδύονται τα νέα στελέχη.

Related posts

Νέα έρευνα αλλάζει όσα ξέραμε για τα παιδιά: Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κορονοϊό

admin

Εμβόλιο COVID-19: Μια τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση

admin

Κορωνοϊός-Μεταμόσχευση: Οδηγίες για τους ασθενείς από τον ΕΟΜ

admin

Leave a Comment