Image default
Health

Κορωνοϊός: Περάσατε ήπια την COVID; Μπορεί να έχετε συμπτώματα επί 15 μήνες!

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για ασθενείς που δεν εκδήλωσαν ποτέ πνευμονία και δεν χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο όταν τους αρρώστησε αρχικά ο κορωνοϊός. Τι λένε οι ερευνητές.

Πολλοί ασθενείς που νοσούν ήπια από την COVID-19 εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας 15 μήνες αργότερα, ακόμα κι αν ο κορωνοϊός ουδέποτε τους έστειλε στο νοσοκομείο, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ειδικά τα νευρολογικά συμπτώματα είναι απρόσμενα επίμονα και υπονομεύουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

«Μας εξέπληξε η επιμονή των περισσότερων νευρολογικών συμπτωμάτων των ασθενών μας. Εξίσου πρωτοφανής όμως είναι και η όψιμη ανάπτυξη ορισμένων συμπτωμάτων, η οποία υποδηλώνει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Igor Koralnik, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι το τμήμα του νευρικού συστήματος το οποίο ρυθμίζει κυρίως ακούσιες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

 • Ο καρδιακός και αναπνευστικός ρυθμός
 • Η αρτηριακή πίεση
 • Η  θερμοκρασία
 • Η πέψη
 • Ο μεταβολισμός κ.λπ.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές αξιολόγησαν την πορεία των συμπτωμάτων σε μη-νοσηλευθέντες πάσχοντες από εμμένουσα COVID (ή Long COVID). Με τον όρο αυτό περιγράφονται οι ασθενείς στους οποίους ο κορωνοϊός εξακολουθούν να προκαλεί συμπτώματα δύο ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική, οξεία COVID.

Οι ασθενείς στην παρούσα μελέτη είχαν νοσήσει μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου 2020. Όλοι τους είχαν αρρωστήσει ήπια και δεν είχαν παρουσιάσει ούτε καν υποξία (μειωμένο οξυγόνο).

Οι ερευνητές τους είχαν αξιολογήσει για πρώτη φορά 6-9 μήνες μετά την αρχική νόσο που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός, διαπιστώνοντας πως το 85% είχαν τέσσερα ή περισσότερα νευρολογικά συμπτώματα. Είχαν επίσης και διάφορα άλλα συμπτώματα.

Ποια δεν διέφεραν σημαντικά

Στον επανέλεγχο των 15 μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα των περισσότερων νευρολογικών συμπτωμάτων δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη διαφορά σε σύγκριση με τον πρώτο έλεγχο. Ειδικότερα, οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούσαν να έχουν ένα ή περισσότερα από τα εξής:

 •  «Θολωμένο» μυαλό
 • Μουδιάσματα και «τσιμπήματα»
 • Πονοκέφαλο
 • Ιλίγγους
 • Θολωμένη όραση
 • Εμβοές των ώτων (βουητό στ’ αυτιά)
 • Κόπωση

Στην πραγματικότητα, «θολωμένο» μυαλό ανέφερε το 81% των πασχόντων κατά τον πρώτο έλεγχο και το 71% στον επαναληπτικό των 15 μηνών. Μούδιασμα και «μυρμηγκιάσματα» το 69% και το 59%, αντιστοίχως. Πονοκέφαλο το 67% κι το 54%, αντιστοίχως.

Κόπωση είπαν ότι νιώθουν το 87% των ασθενών κατά τον πρώτο έλεγχο και το 81% κατά τον επαναληπτικό των 15 μηνών.

Ποια μειώθηκαν και ποια αυξήθηκαν

Ωστόσο, ο κορωνοϊός προκαλούσε και άλλα συμπτώματα, άλλα από τα οποία είχαν μειωθεί και άλλα είχαν αυξηθεί!

Σημαντική μείωση παρουσίαζαν δύο άλλα νευρολογικά συμπτώματα. Ο κορωνοϊός προκαλούσε επίμονη αγευσία στο 63% των ασθενών στους 6-9 μήνες και στο 27% στους 15 μήνες. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ανοσμία ήταν 58% και 21%.

Αντιθέτως, αύξηση παρουσίασαν με την πάροδο του χρόνου ο ίλιγγος και η θολωμένη όραση, που έδειξαν να έχουν όψιμη ανάπτυξη σε μερικούς ασθενείς.

Πιο συγκεκριμένα, ίλιγγο ανέφερε το 50% των ασθενών κατά τον πρώτο έλεγχο και το 54% στον δεύτερο. Αντίστοιχα, θολωμένη όραση το 34% έναντι του 44% στον επανέλεγχο των 15 μηνών.

Αυξημένα ήταν και τα ποσοστά των ασθενών που είχαν παθολογικές διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Τα ποσοστά αυτά ήταν 35% στην αξιολόγηση των 6-9 μηνών και 56% στους 15 μήνες. Αντίστοιχα, τα γαστρεντερικά συμπτώματα αυξήθηκαν από το 27% των ασθενών στο 48%.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Μην μπερδεύετε αυτές τις δερματικές παθήσεις με την ευλογιά των πιθήκων: Εικόνες – παραδείγματα για να ξεχωρίζετε τα σημάδια

admin

Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς όταν κολυμπάτε. Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

admin

Κορονοϊός: Υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον εμφανίζουν αυξημένη ικανότητα ανοσολογικής διαφυγής

admin

Πιθανό σημάδι πρώιμου Αλτσχάιμερ αυτή η αλλαγή στην όραση, προειδοποιούν ειδικοί

admin

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται από επιφάνειες; Τι πρέπει να ξέρετε

admin

Ναυτία στο ταξίδι: Που να καθίσετε και άλλες συμβουλές προστασίας από τον ΕΟΔΥ

admin

Διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για τους διαβητικούς με καρδιαγγειακή νόσο

admin

Προσοχή στα μάτια σας στην πισίνα και τα θαλάσσια πάρκα. Τι κίνδυνος υπάρχει

admin

Παλμοί καρδιάς: Τι συμβαίνει αν η καρδιά ξαφνικά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά

admin

6 σημάδια ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

admin

Προγραμματίζετε ταξίδι στο εξωτερικό; Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε

admin

Πονοκέφαλος πίσω από τα μάτια: Αίτια και αντιμετώπιση

admin