Health

Κορωνοϊός: Οι νέοι διασπείρουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ιχνηλάτηση στον κόσμο

Τι έδειξε η ιχνηλάτηση 575.000 ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με σχεδόν 85.000 ασθενείς με κορωνοϊό. Ανατροπή για τα παιδιά. Τι αποκαλύπτεται για την μετάδοση από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μολύνει εύκολα τα μικρά παιδιά, αλλά η κύρια πηγή της διασποράς του είναι οι νεαροί ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Η μελέτη βασίζεται σε μία τιτάνια ιχνηλάτηση που συμπεριέλαβε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία. Όπως έδειξε, οι περισσότεροι πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, δεν μολύνουν κανέναν άλλο. Στην πραγματικότητα, το 70% δεν μολύνουν ούτε καν κάποια στενή επαφή τους.

Το μείζον πρόβλημα, όμως, είναι οι «υπερμεταδότες», δηλαδή όσοι μεταδίδουν τον επικίνδυνο ιό σε πολλά άλλα άτομα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 8% των ασθενών ήταν υπεύθυνοι για το 60% των νέων περιστατικών!

Η μελέτη αντικρούει επίσης την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα παιδιά δύσκολα μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό. «Βρήκαμε ακριβώς το αντίθετο. Τα παιδιά μολύνονται σε σημαντικούς αριθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Ramanan Laxminarayan, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Δυναμικής, Οικονομικής & Πολιτικής Υγείας (CDDEP) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Ο ρόλος των παιδιών στην διασπορά της πανδημίας αμφισβητείται από πολλούς. Ωστόσο βρήκαμε υψηλά ποσοστά μόλυνσης μεταξύ παιδιών που αποτελούσαν επαφές συνομηλίκων τους ασθενών», πρόσθεσε.

Το εύρημα αυτό ισχύει παρότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά στην Ινδία από τον περασμένο Μάρτιο, διευκρίνισε.

Πως έγινε η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο μεγάλες πολιτείες στα νότια της Ινδίας. Οι Αρχές αναζήτησαν τις επαφές 85.965 πασχόντων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η αναζήτηση έγινε σε πληθυσμό άνω των τριών εκατομμυρίων ατόμων. Διαπιστώθηκε ότι 575.071 άτομα είχαν όντως έρθει σε επαφή με τους ασθενείς.

Οι ασθενείς είναι διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2020.

«Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη μελέτη ιχνηλάτησης που έχει γίνει έως σήμερα παγκοσμίως», δήλωσε στο CNN ο Dr Laxminarayan.

Η μελέτη έδειξε ότι η πλειονότητα των ατόμων απ’ όπου άρχιζε αλυσίδα μεταδόσεων ήταν νέοι ηλικίας 20 έως 45 ετών. «Ανακαλύψαμε ότι οι νέοι και οι μεσήλικες είναι αυτοί που συνήθως έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα. Είναι επίσης αυτοί που βγαίνουν περισσότερο από τα σπίτιά τους και μεταφέρουν τον νέο κορωνοϊό από περιοχή σε περιοχή», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει ότι το 8% των ασθενών αποτελούν στην πραγματικότητα υπερμεταδότες του κορωνοϊού. «Μας εξέπληξε το γεγονός ότι ένα τόσο μικρό ποσοστό ασθενών ευθύνεται για το 60% των μολύνσεων στην ιχνηλάτηση», είπε. «Υπάρχει τεράστια δυσαναλογία μεταξύ των δύο αριθμών. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι υπάρχουν υπερμεταδότες του ιού, αλλά δεν ξέραμε ότι είναι τόσο πολλοί».

Στη μελέτη εξετάστηκε, τέλος, αν αποδίδουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Όπως διαπιστώθηκε, όντως μειώνουν τον ρυθμό της μετάδοσης και πιθανώς τη θνησιμότητα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που μολύνθηκαν μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν Μάρτιο και Απρίλιο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Related posts

Κορονοϊός: Η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε νέο τεστ βελτιώνει την ακρίβεια στη διάγνωση

admin

Ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν το «κλειδί» που μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας

admin

Επιστήμονες αναλύουν τι προκαλεί το κάπνισμα στα στοματικά βακτήρια

admin

Wolff- Parkinson-White: Τι είναι το σύνδρομο και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει

admin

Σύνδρομο Down: Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη γνωστική και την κινητική υγεία των ασθενών

admin

Η ρύπανση μας επηρεάζει όπως το αλάτι: Μας ανεβάζει την πίεση

admin

Τρεις τρόποι για να νικήσετε τα «winter blues» και να κοιμάστε καλύτερα

admin

Ποια είναι τα συμπτώματα εξουθένωσης ενός φροντιστή

admin

Φαγούρα στο δέρμα: Ένας νέος παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε κανούργιες θεραπείες για το έκζεμα

admin

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

admin

12 λόγοι που πρήζονται τα δάχτυλα των χεριών

admin

Nic-sick: Τι είναι η υπερδοσολογία νικοτίνης και πώς εκδηλώνεται

admin