Image default
Love

Κορωνοϊός: Οδηγίες για ασφαλή σεξουαλική δραστηριότητα στην πανδημία

Τι έχουν δείξει έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM). Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών επαφών. Παρότι υπάρχουν τα εμβόλια, τα οποία αποτελούν την πιο αποτελεσματική και ασφαλή λύση εναντίον του ιού, η ασφάλεια κατά τις σεξουαλικές επαφές εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Ιατρικής (ISSM) πραγματοποίησε ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας (μετανάλυση) για τις ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές μεσούσης της πανδημίας. Η μετανάλυση έχει τίτλο «Sexual Health Implications of COVID-19 Pandemic». Δημοσιεύθηκε στις αρχές του χρόνου στην ιατρική επιθεώρηση Sexual Medicine Review.

Η μετανάλυση αποτελεί την κωδικοποίηση των ευρημάτων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ISSM. Αποτυπώνει επίσης τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι παροχείς υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας τα τελευταία δυο χρόνια. Τέλος, καλεί σε δράση για την αναβάθμιση των προτεραιοτήτων των κατά τόπους συστημάτων Υγείας.

Εντός νοικοκυριού…

«Αναφορικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν σύντροφο, ο αυνανισμός είναι ασφαλής και παρουσιάζει σημαντικά ψυχολογικά οφέλη όπως αποσυμπίεση και χαλάρωση», λέει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Ασφαλές είναι επίσης το σεξ μεταξύ συντρόφων και συγκατοίκων οι οποίοι είναι  ασυμπτωματικοί. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγεται με όποιον βρίσκεται σε καραντίνα, επειδή ήρθε σε επαφή με κρούσμα ύποπτο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Απαγορευτικό είναι, εξ άλλου, το σεξ με συγκάτοικο που αρχίζει να παρουσιάζει συμπτώματα.

Αν ο/η σύντροφος βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, η σεξουαλική δραστηριότητα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που και οι δυο σύντροφοι παραμένουν σε εγκλεισμό.

…και εκτός

Στην περίπτωση που οι σεξουαλικές επαφές αφορούν κάποιον εκτός του νοικοκυριού, τότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν τρόποι για τα ζευγάρια που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι να διατηρήσουν την ερωτική τους οικειότητα, λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, όπως:

  • Ερωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες
  • Σεξουαλικά μηνύματα
  • Ζωντανές βιντεοσυνομιλίες

Αποθαρρύνεται επίσης το σεξ με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους. Για όσους το προτιμούσαν πριν μπει ο κορωνοϊός στη ζωή μας, ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις είναι:

  • Τα ραντεβού μέσω βίντεο
  • Τα διαδικτυακά δωμάτια επικοινωνίας

Όσον αφορά τις σεξουαλικές πρακτικές, «τα φιλιά επιτρέπονται μόνο μεταξύ υγιών συγκατοίκων που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω των κολπικών υγρών ή του σπέρματος, επομένως η κολπική διείσδυση είναι επιτρεπτή. Η πρωκτική διείσδυση είναι επίσης αποδεκτή, όχι όμως και η πρωκτολειχία, καθώς έχει αποδειχθεί πως αποτελεί τρόπο μετάδοσης του ιού», προσθέτει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για όσους θέλουν να είναι 100% ασφαλείς, εναλλακτικές λύσεις είναι οι συνευρέσεις μέσω βίντεο, γραπτών μηνυμάτων και διαδικτυακών chat rooms.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Κάταγμα πέους: Μία άγνωστη απειλή του καλοκαιριού για τους άνδρες

admin

Καλοκαίρι: Η βιταμίνη D μπορεί να αυξάνει την ερωτική επιθυμία

admin

Όρχεις: Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις τους και πως αντιμετωπίζονται

admin

Τι να προσέχετε όταν κάνετε σεξ στις διακοπές. Πώς να μείνετε ασφαλείς

admin

Κυστίτιδα το καλοκαίρι: Τι αυξάνει τον κίνδυνο και πώς να προφυλαχθείτε

admin

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες της και πως γίνεται η διάγνωση

admin

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των Ελλήνων. Ποιες είναι οι αιτίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

admin

Που οφείλεται η κάμψη του πέους και πότε χρειάζεται χειρουργική θεραπεία

admin

Οι επιπτώσεις που έχει το κάπνισμα στην σεξουαλική ζωή σε άνδρες και γυναίκες

admin

Σεξ: Πως επηρεάζει τις γυναίκες μια υγιής ερωτική ζωή

admin

Στυτική δυσλειτουργία: Οι άγνωστοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

admin

Καρκίνος του στόματος: Η σχέση με τον ιό HPV. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

admin