Health

Κορωνοϊός: Η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει την ανάρρωση, αλλά επηρεάζει λίγο την επιβίωση

Τα ευρήματα της μεγαλύτερης έως σήμερα μελέτης με το φάρμακο. Επικεφαλής της ήταν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ. Αποτελεσματική η ρεμδεσιβίρη και όταν συνδυάζεται με δεξαμεθαζόνη.

Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη (remdesivir) που χορηγείται για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, απέδειξε οριστικά την αξία του εναντίον της, σύμφωνα με την τελική μελέτη αξιολόγησής του.

Σύμφωνα με αυτήν, η ρεμδεσιβίρη (ή ρεμντεσιβίρη) επιταχύνει την ανάρρωση των νοσηλευομένων ασθενών. Όσοι την λαμβάνουν αναρρώνουν κατά μέσον όρο σε 10 ημέρες. Αντίστοιχα, η ανάρρωση σε όσους λαμβάνουν μόνο οξυγόνο και ενδοφλέβια υγρά, είναι 15 ημέρες.

«Με τη ρεμδεσιβίρη ο χρόνος έως ότου επιτευχθεί κλινικώς σημαντική βελτίωση μειώνεται σημαντικά στους ασθενείς με πνευμονία εξαιτίας του κορωνοϊού», δήλωσε ο Dr. Raymund Razonable, υποδιευθυντής στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Η διαφορά είναι της τάξεως των πέντε ημερών».

Ωστόσο το φάρμακο δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ τις πιθανότητες θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, κατά την Dr. Mangala Narasimhan, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra, στη Νέα Υόρκη. «Η ρεμδεσιβίρη βελτιώνει την υποστηρικτική φροντίδα των ασθενών. Ωστόσο δεν αλλάζει το ποιος θα χρειαστεί τελικά αναπνευστήρα. Ως φαίνεται απλώς αλλάζει τη διάρκεια της νόσου», είπε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Βασίζεται στην ανάλογη δεδομένων από 1.062 νοσηλευομένους ασθενείς, μέσης ηλικίας 59 ετών, στις ΗΠΑ. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε οι μισοί να λάβουν (και) ρεμδεσιβίρη και οι υπόλοιποι όχι.

Πόσο αποτελεσματική είναι

Στους ασθενείς που κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο χρειάζονταν οξυγόνο, η  ρεμδεσιβίρη σχετίσθηκε με λιγότερες ημέρες οξυγονοθεραπείας. Σε όσους χρειάσθηκαν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωλήνωση), το φάρμακο μείωσε τη διάρκειά της.

«Αθροιστικά, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ρεμδεσιβίρη δεν μειώνει μόνο το φορτίο της νόσου. Ενδέχεται να μειώνει και τη χρήση των περιορισμένων πόρων που διαθέτουμε για την περίθαλψη των ασθενών», γράφουν οι ερευνητές.

Το όφελος από τη ρεμδεσιβίρη για τους ασθενείς που νόσησε ο κορωνοϊός, παρέμεινε ακόμα κι όταν λάμβαναν το κορτικοστεροειδές (κορτιζόνη) δεξαμεθαζόνη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη από τη δεξαμεθαζόνη προστίθενται σε αυτά της ρεμδεσιβίρης, προσθέτουν.

Τα μεγαλύτερα οφέλη με το φάρμακο παρατηρήθηκαν όταν χορηγήθηκε νωρίς στην πορεία της νόσου Covid-19 (πριν τη διασωλήνωση). Η μελέτη κατέδειξε επίσης μικρό όφελος στην επιβίωση των ασθενών. Την 29η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας είχε καταλήξει το 11,4% των ασθενών που λάμβαναν ρεμδεσιβίρη, έναντι 15,2% όσων δεν την λάμβαναν.

Πως δρα

Η ρεμδεσιβίρη καταπολεμά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, καταστέλλοντας την ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται εντός των ανθρώπινων κυττάρων. Συνήθως χορηγείται όταν υπάρχουν ενδείξεις πως ο ασθενής επιδεινώνεται και θα χρειαστεί διασωλήνωση.

Η χρήση της στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19 έχει εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες από τον περασμένο Μάιο. Ήδη αποτελεί τμήμα της καθιερωμένης φροντίδας για τη συγκεκριμένη υποομάδα ασθενών.

Ωστόσο παγκοσμίως παρατηρείται έλλειψη του φαρμάκου και έτσι τα κράτη την προμηθεύονται σε προσεκτικά καθορισμένες ποσότητες.

Related posts

Κορονοϊός: Η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε νέο τεστ βελτιώνει την ακρίβεια στη διάγνωση

admin

Ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν το «κλειδί» που μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας

admin

Επιστήμονες αναλύουν τι προκαλεί το κάπνισμα στα στοματικά βακτήρια

admin

Wolff- Parkinson-White: Τι είναι το σύνδρομο και τι κινδύνους μπορεί να κρύβει

admin

Σύνδρομο Down: Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη γνωστική και την κινητική υγεία των ασθενών

admin

Η ρύπανση μας επηρεάζει όπως το αλάτι: Μας ανεβάζει την πίεση

admin

Τρεις τρόποι για να νικήσετε τα «winter blues» και να κοιμάστε καλύτερα

admin

Ποια είναι τα συμπτώματα εξουθένωσης ενός φροντιστή

admin

Φαγούρα στο δέρμα: Ένας νέος παράγοντας μπορεί να οδηγήσει σε κανούργιες θεραπείες για το έκζεμα

admin

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

admin

12 λόγοι που πρήζονται τα δάχτυλα των χεριών

admin

Nic-sick: Τι είναι η υπερδοσολογία νικοτίνης και πώς εκδηλώνεται

admin