Image default
Health

Κορωνοϊός: Για πόσες μέρες είμαστε μεταδοτικοί όταν μας μολύνει η παραλλαγή Όμικρον

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα μελέτη στην Ιαπωνία. Τι έδειξε για τη μεταδοτικότητα ομάδας εθελοντών με και χωρίς συμπτώματα. Πότε κορυφώθηκε το ιικό φορτίο στον οργανισμό τους.

Το ιικό φορτίο που δημιουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό η παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, κορυφώνεται αρκετές ημέρες μετά την ανάπτυξη συμπτωμάτων και όχι υποχρεωτικώς μέσα στις πέντε πρώτες, αναφέρουν επιστήμονες από την Ιαπωνία.

Το εύρημά τους εγείρει πρόσθετες ανησυχίες για την απόφαση των ειδικών ανά τον κόσμο να μειώσουν τον χρόνο καραντίνας των ασθενών σε πέντε ημέρες, από δέκα που ήταν, αναφέρει το Forbes.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στην Ιαπωνία όποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό εισάγεται στο νοσοκομείο. Όσοι διαπιστώνεται πως είναι μολυσμένοι με την παραλλαγή Όμικρον, λαμβάνουν εξιτήριο με διαφορετικά κριτήρια απ’ ό,τι όσοι είναι φορείς της παραλλαγής Δέλτα ή κάποιας άλλης.

Ειδικότερα, όσοι είναι θετικοί στην Όμικρον λαμβάνουν εξιτήριο μόνο μετά από δύο συνεχόμενα αρνητικά διαγνωστικά τεστ. Επειδή όμως η νοσηλεία τους γίνεται αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν το κριτήριο αυτό είναι αιτιολογημένο ή όχι.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε από το ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων. Οι επιστήμονες εξέτασαν 21 ασθενείς με COVID-19 που είχε προκληθεί από την παραλλαγή Όμικρον. Οι 19 από αυτούς ήταν εμβολιασμένοι και οι δύο ανεμβολίαστοι. Οι τέσσερις από τους ασθενείς δεν είχαν συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπια συμπτωματολογία.

Οι ερευνητές συνέλλεγαν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα από τους ασθενείς, για να μετρούν την ποσότητα του ιικού φορτίου στον οργανισμό τους. Η πρώτη δειγματοληψία έγινε την ημέρα της διάγνωσης ή της έναρξης των συμπτωμάτων. Συνολικά, συνέλλεξαν 83 δείγματα από το αναπνευστικό των εθελοντών τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν, το ιικό φορτίο ήταν υψηλότερο 3-6 ημέρες μετά τη διάγνωση ή μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια μειωνόταν προοδευτικά έως ότου την 10η ημέρα έχανε τη λοιμογόνο ικανότητά του.

Ωστόσο αυτό ίσχυε για τους εθελοντές με συμπτώματα. Σε όσους ήταν μεν θετικοί, αλλά παρέμειναν ασυμπτωματικοί, το ιικό φορτίο φάνηκε να χάνει τη λοιμογόνο δράση του μέχρι την 5η ημέρα από τη διάγνωση.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κορωνοϊός έπαυε να υπάρχει στον οργανισμό τους. Ίχνη του ανιχνεύονταν σε αρκετούς εθελοντές έως και δύο εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση. Δεν εντοπιζόταν, όμως, ενεργός ιός.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι εμβολιασμένοι που μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον είναι απίθανο να διασπείρουν τον κορωνοϊό 10 ημέρες μετά τη διάγνωση ή την έναρξη των συμπτωμάτων», καταλήγουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Αίσθημα παλμών στο στήθος: Από τι προκαλείται και τι ακριβώς θα νιώσετε με την καρδιά

admin

Διαβήτης: Τον νου σας αν έχετε κόκκινα, πρησμένα ούλα

admin

Πιο επικίνδυνη η κατάχρηση των αντιβιοτικών από το AIDS! Ευρήματα-σοκ από παγκόσμια έρευνα

admin

Η απώλεια δοντιών απειλεί τον εγκέφαλο: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

admin

Η διαφορά της βιολογικής ηλικίας του αμφιβληστροειδούς με την χρονολογική ηλικία του ατόμου συνδέεται με την πιθανότητα θανάτου!

admin

Πιθανό πρώιμο σημάδι Πάρκινσον αν τα δάχτυλα των ποδιών σας κάνουν αυτό

admin

Μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της COVID-19 σε στενές επαφές υψηλού κινδύνου

admin

Γυροειδής αλωπεκία: Πώς θα την περιορίσετε για να μην εξαπλωθεί

admin

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Συμπτώματα, αιτίες και τι θεραπείες υπάρχουν

admin

Αντισύλληψη: Είσαι σίγουρη ότι είσαι ενημερωμένη σωστά;

admin

Άνοια: Πρώιμο σύμπτωμα η απάθεια – Συμβαίνει στο 45% των ασθενών

admin

7 λόγοι για να αρχίσετε την πιο εύκολη άσκηση, που γίνεται παντού, από όλους

admin