Fitness

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Οι προϋπάρχουσες παθήσεις που επιδεινώνουν την βαρύτητα της νόσου

Νέα μελέτη 20.000 ασθενών από επιστήμονες του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργικής Ιατρικής στην Ιρλανδία και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Ιρλανδίας εντοπίζει κάποια από τα υποκείμενα νοσήματα που σχετίζονται με σοβαρότερη νόσηση από κορωνοϊό  στον πληθυσμό της χώρας. H έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Europe.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας (Μάρτιος – Ιούλιος 2020) και είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει στοιχεία από τους νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και τον ευρύτερο πληθυσμό της χώρας. Αφορά περίπου 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ εξετάστηκε η σύσχέτιση υποκείμενων νοσημάτων και σοβαρότερης νόσησης συμπεριλαμβανομένων της θνητότητας, της εισαγωγής στο νοσοκομείο ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, σημειώθηκαν 1.476 (7,5%) θάνατοι, 2.811 (14%) νοσηλείες και 438  (2%) εισαγωγές σε ΜΕΘ. Οι περιπτώσεις ασθενών που  είχαν αυξημένο κίνδυνο ήταν όσοι έπασχαν από χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο και καρκίνο. Ακόμα, οι ασθενείς που ανήκαν στο φάσμα της παχύσαρκίας (με Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο ή μεγαλύτερο από 40) διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο σοβαρότερων επιπλοκών από τη λοίμωξη COVID-19.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοστατιστικής Kathleen Bennett από το Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργικής Ιατρικής  σημειώνει σχετικά: «Προηγούμενες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα επηρεάζουν τις βαριές επιπλοκές της νόσου COVID-19. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των μελετών επικεντρώθηκε σε νοσηλευόμενους ασθενείς ή μόνο σε τοπικούς πληθυσμούς. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη έρευνα με βάση τον πληθυσμό που σύλλεξε δεδομένα από όλη την Ιρλανδία με στοιχεία τόσο της κοινότητας όσο και νοσοκομειακά, δίνοντάς μας έτσι μια καλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπο της νόσου στους ασθενείς σε επίπεδο πληθυσμού» και συνεχίζει: «Τα ευρήματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων υψηλού κίνδυνου».

Διαβάστε επίσης 

H διατροφή που προφυλάσσει από κορωνοϊό και καρδιαγγειακές παθήσεις

Κορωνοϊός: Γιατί το τέλος της πανδημίας είναι πιο μακριά από ό,τι νομίζουμε

Related posts

Workout για λιγότερο στρες, καθαρό μυαλό και πιο δυνατή καρδιά

admin

Πελματογράφημα: Σε ποιες παθήσεις γίνεται – Πότε χρειάζονται ειδικά ορθοπεδικά πέλματα

admin

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin

Προπόνηση με περισσότερα σετ ή μεγαλύτερα βάρη; Οι ειδικοί απαντούν στο αιώνιο δίλημμα

admin