Health

Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις ασθενείς έχει ξανά συμπτώματα, μετά από πρόσκαιρη βελτίωση

Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης. Οι ειδικοί περίμεναν ότι θα υπάρχει κάποιο ποσοστό υποτροπής, αλλά όχι στα επίπεδα που βρήκαν. Πόσοι ασθενείς είχαν αναζωπύρωση και στο ιικό φορτίο στο αίμα τους.

Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός παρουσιάζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους, μετά από πρόσκαιρη βελτίωση, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα από το αν έκαναν θεραπεία με αντιϊικά φάρμακα ή όχι, διευκρινίζουν.

«Το βλέπαμε συνεχώς, τώρα το αποτυπώνουμε και σε επιστημονική μελέτη. Ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε κάποια θεραπεία για τον κορωνοϊό, παρουσιάζουν βελτίωση και ύστερα αναπτύσσουν συμπτώματα», δήλωσε στο CNBC ο ερευνητής Dr. Davey Smith, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το 27% των ασθενών με αρχική βελτίωση των συμπτωμάτων τους παρουσίασαν «συμπτωματική υποτροπή» (symptom rebound). Ένα άλλο 10%, εξ άλλου, παρουσίασε έξαρση της COVID μετά από πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Τα ποσοστά αυτά «είναι πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα, βάσει της προσωπικής εμπειρίας μας», είπε ο Dr. Smith.

Και αυξημένο ιικό φορτίο

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως το 12% των ατόμων που νοσεί ο κορωνοϊός παρουσιάζουν «ιική ανάκαμψη» (viral rebound). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ξαφνικά αυξάνεται πάλι το ιικό φορτίο στο αίμα τους βγαίνουν θετικοί στα διαγνωστικά τεστ, αρκετές ημέρες έπειτα από ένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Η ιική ανάκαμψη είχε καταγραφεί σε ποσοστό 1-2% των ασθενών με COVID που λάμβαναν το φάρμακο Paxlovid. Η νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος ασθενής παίρνει αυτό το αντιϊικό φάρμακο ή όχι.

«Οποιοσδήποτε ασθενής που νοσεί ο κορωνοϊός μπορεί να δει υποτροπή των συμπτωμάτων του, έπειτα από πρόσκαιρη βελτίωση», τόνισε ο Dr. Smith. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξίσου σοβαρά ή πιο ήπια απ’ ό,τι αρχικά. Εξαρτάται από τον ασθενή».

Η ύφεση και η υποτροπή των συμπτωμάτων δεν αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Κατά κάποιον τρόπο, αυτή είναι η φυσική ιστορία όλων των αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων», εξηγεί ο Dr. Paul Sax, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Υπάρχουν καλές μέρες και κακές μέρες, έως ότου γίνουν καλά οι ασθενείς».

Η νέα μελέτη

Η ιική ανάκαμψη βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αιτία ήταν το γεγονός πως τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όσο και ο κύριος σύμβουλός του σε θέματα Υγείας Dr. Anthony Fauci, ξαναβρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό αρκετές ημέρες μετά την λήψη του Paxlovid.

Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον διακομιστή επιστημονικών μελετών medRxiv.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 568 ασθενείς που είχε αρρωστήσει ο κορωνοϊός. Όλοι τους νόμιζαν ότι είχαν λάβει αντιϊικό φάρμακο, αλλά στην πραγματικότητα έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Οι ασθενείς που παρουσίασαν ιική ανάκαμψη είχαν μέση ηλικία 54 ετών, έναντι 47 ετών που ήταν όσοι δεν υποτροπίασαν. Επιπλέον, υποτροπή τόσο των συμπτωμάτων όσο και του ιικού φορτίου στο αίμα τους είχε μόνο το 1-2% των συμμετεχόντων.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πώς θα κάνεις φίλους σε μια νέα πόλη

admin

Οι υγιεινές συνήθειες προστατεύουν από την άνοια ακόμα και μετά από εγκεφαλικές αλλαγές

admin

Πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (για το καλό της υγείας σας)

admin

6 πρώιμα σημάδια καρδιακής προσβολής

admin

Παθαίνετε στομαχικό ίλιγγο; Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin

Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για απώλεια βάρους; Η Νο.1 επιλογή

admin

Οι πιο υγιεινοί τρόποι να μαγειρεύεις τα αυγά σου

admin

Η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο επηρεάζει πολλαπλά σημεία του εγκεφάλου [μελέτη]

admin

Έκπληξη: Ποιοι είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης στο καθισιό – Σε ποια θέση βρίσκονται οι Έλληνες

admin

Η ψυχολογία πίσω από το FOMO: Γιατί είναι φυσιολογικό και πώς να το ξεπεράσετε

admin

Πέντε φυσικοί τρόποι να αυξήσετε το μονοξείδιο του αζώτου στον οργανισμό σας

admin

Σε ποια πλευρά να κοιμάστε για να έχετε γερή καρδιά – Τι λένε οι καρδιολόγοι

admin