Image default
Health

Κολίτιδα στο έντερο από ουσία που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις οδοντόπαστες! Τι να ψάξετε στα συστατικά στο σωληνάριο

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων εντόπισε τοξική επίδραση ενός κοινού καταναλωτικού προϊόντος στο μικροβίωμα του εντέρου, η οποία προκαλεί κολίτιδα.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια δείχνει ότι η ουσία τρικλοζάνη (αναγράφεται triclosan στις συσκευασίες), ένα αντιμικροβιακό που βρίσκεται σε οδοντόκρεμες, παιχνίδια και χιλιάδες άλλα προϊόντα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst και το Hong Kong Baptist University εντόπισαν βακτήρια, ακόμη και συγκεκριμένα ένζυμα, που πυροδοτούν τις βλαβερές επιδράσεις της τρικλοζάνης. Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι αυτά τα βακτηριακά ένζυμα είναι εφικτό να εμποδιστούν από το να οδηγήσουν σε εντερική βλάβη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

“Με τον προσδιορισμό των ενόχων βακτηρίων, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν νέες προσεγγίσεις για τη διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Matthew Redinbo, καθηγητής χημείας και μικροβιολογίας στο UNC-Chapel Hill College of Arts & Sciences και στην Σχολή Ιατρικής του UNC.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει την τοξικότητα της τρικλοζάνης, αλλά η νέα μελέτη παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά στις αλλαγές που προκαλούνται στο μικροβίωμα του εντέρου.

Οι ερευνητές συνέδεσαν συγκεκριμένα μικροβιακά ένζυμα του εντέρου, ιδίως τις πρωτεΐνες της μικροβιακής βήτα-γλυκουρονιδάσης (GUS) του εντέρου, με την τρικλοζάνη και έδειξαν ότι αυτά τα ένζυμα οδηγούν την τρικλοζάνη στο να προκαλέσει πρόβλημα στο έντερο.

Αναγνωρίζοντας το ποιες βακτηριακές πρωτεΐνες ήταν οι “ένοχοι”, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αναστολέα που στοχεύει στο μικροβίωμα, για να εμποδίσει την επεξεργασία της τρικλοζάνης στο έντερο. Ο αποκλεισμός αυτής της διαδικασίας σε ποντίκια απέτρεψε τη βλάβη στο παχύ έντερο και τα συμπτώματα της κολίτιδας, μιας μορφής φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η μελέτη παρέχει νέες ενδείξεις σχετικά με τη διαχείριση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) στα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη νόσο. Η IBD μπορεί να αντιμετωπιστεί για μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά να “ξεσπάσει από το πουθενά” αργότερα.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των περιβαλλοντικών χημικών ουσιών στην υγεία του εντέρου.

Η τρικλοζάνη (triclosan) χρησιμοποιείτο ευρέως σε αντιβακτηριακά σαπούνια. Τα τελευταία χρόνια απαγορεύτηκε από πολλούς φορείς (όπως από τον FDA το 2016) από τα προϊόντα πλυσίματος χεριών που χρησιμοποιούνται σε σπίτια και νοσοκομεία, λόγω ανησυχιών ότι συνέβαλε στη δημιουργία πιο ανθεκτικών βακτηρίων.

Αλλά η τρικλοζάνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, χαλάκια γιόγκα και άλλα αθλητικά ρούχα και εξοπλισμό για την μείωση της βακτηριακής μόλυνσης. Χρησιμοποιείται επίσης τακτικά σε πολλές οδοντόκρεμες καθώς έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει την ουλίτιδα.

Η τρικλοζάνη φαίνεται να απορροφάται εύκολα από τον γαστρεντερικό σωλήνα, οδηγώντας τους συγγραφείς της μελέτης να αναφέρουν ότι “η ασφάλεια της τρικλοζάνης και των σχετικών ενώσεων θα πρέπει να επανεξεταστεί δεδομένης της πιθανότητας εντερικής βλάβης”.

-: https://scitechdaily.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα με οδοντόκρεμα

Πονόδοντος όταν πίνετε κάτι ζεστό, ή κρύο: Πού οφείλεται – Τι να κάνετε

Κολίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και κατάλληλη διατροφή

Ευερέθιστο έντερο: Χειροπιαστές λύσεις για να βρείτε ανακούφιση

Related posts

Διαβήτης: Τον νου σας αν έχετε κόκκινα, πρησμένα ούλα

admin

Πιο επικίνδυνη η κατάχρηση των αντιβιοτικών από το AIDS! Ευρήματα-σοκ από παγκόσμια έρευνα

admin

Η απώλεια δοντιών απειλεί τον εγκέφαλο: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

admin

Η διαφορά της βιολογικής ηλικίας του αμφιβληστροειδούς με την χρονολογική ηλικία του ατόμου συνδέεται με την πιθανότητα θανάτου!

admin

Πιθανό πρώιμο σημάδι Πάρκινσον αν τα δάχτυλα των ποδιών σας κάνουν αυτό

admin

Μονοκλωνικά αντισώματα για την πρόληψη της COVID-19 σε στενές επαφές υψηλού κινδύνου

admin

Γυροειδής αλωπεκία: Πώς θα την περιορίσετε για να μην εξαπλωθεί

admin

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Συμπτώματα, αιτίες και τι θεραπείες υπάρχουν

admin

Αντισύλληψη: Είσαι σίγουρη ότι είσαι ενημερωμένη σωστά;

admin

Άνοια: Πρώιμο σύμπτωμα η απάθεια – Συμβαίνει στο 45% των ασθενών

admin

7 λόγοι για να αρχίσετε την πιο εύκολη άσκηση, που γίνεται παντού, από όλους

admin

Τι γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον: Τα νεότερα δεδομένα

admin