Image default
Teen

Κάνει το παιδί τους άλλους να γελούν; Γιατί αυτό πρέπει να σας κάνει περήφανους

Αναρωτιέστε αν πρέπει να ανησυχείτε που το παιδί σας είναι ο «κλόουν» της τάξης; Αν η τάση του να παριστάνει τον γελωτοποιό σημαίνει κάτι αρνητικό για την ευφυία του; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση και, όπως αποκαλύπτει η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο HUMOR, είναι παραπάνω από καθησυχαστική.

Για την ακρίβεια, έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Anadolu της Τουρκίας σε 112 αγόρια και 105 κορίτσια ηλικίας 10 έως 12 ετών, έδειξε ότι τα πιο αστεία παιδιά ήταν εντέλει τα πιο έξυπνα. Το χιούμορ, δήλωσε ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Ugur Sak, θα πρέπει να εκλαμβάνεται από γονείς και δασκάλους ως ένας δείκτης ευφυΐας.

Η σχέση νοημοσύνης και αίσθησης του χιούμορ διερευνήθηκε μέσα από την ικανότητα των παιδιών να προσθέσουν «εξυπνα» λεκτικά στα γνωστά «συννεφάκια» σκέψεων ή διαλόγων των χαρακτήρων σε δέκα σενάρια κόμικς, εντελώς κενά ή εν μέρει συμπληρωμένα. Μια επταμελής επιτροπή αποτελούμενη από δύο ακαδημαϊκούς με εδειδίκευση στo χιούμορ και πέντε κομίστες (δημιουργοί κόμικς), βαθμολόγησε έπειτα τις προσπάθειες με έναν έως πέντε βαθμούς για τη συνάφεια των διαλόγων με την εικόνα και, με αντίστοιχο σύστημα, το πόσο αστεία ήταν. Συνολικά, κάθε παιδί μπορούσε να συγκεντρώσει έως 100 βαθμούς.

Πριν τη διαδικασία, τα παιδιά υποβήθηκαν σε τεστ IQ σύμφωνα με την τουρκική Κλίµακα Νοημοσύνης Anadolu-Sak, για την οποία η μέση ευφυΐα για τα παιδιά κυμαίνεται μεταξύ 85 έως 115. Από το σύνολο 217 παιδιών, 8% πέτυχαν σκορ κάτω από τον δείκτη μέσης ευφυίας και 15% τον ξεπέρασαν ενώ 17% των παιδιών ταξινομήθηκαν ως «εξαιρετικά ευφυή».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά εξαιρετικής ευφυΐας συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 92 βαθμούς ένατι των 54 για τα παιδιά χαμηλότερης νοημοσύνης, ενώ ο μέσος όρος ήταν οι 78 βαθμοί.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη που διαπίστωσε ότι τα δημιουργικά και αστεία «μυαλά» είναι και τα πιο έξυπνα, δεν διέφυγε αρκετούς περιορισμούς, τους οποίους παρουσίασε ο επικεφαλή ερευνητής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι τα κόμικς αποτελούν μία μόνο μορφή χιούμορ η οποία μάλιστα δεν αναπτύσσεται μέσα σε ορισμένο κοινωνικό πλαίσιο. Έπειτα, τα σενάρια κόμικς του διάσημου Τούρκου κομίστα Selçuk Erdem που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν δημοσιευτεί παλιότερα, επομένως δεν αποκλείεται μερίδα παιδιών να τα γνώριζε ήδη ή να ήταν εξοικειωμένα με τη δουλειά του. Τέλος, καθώς οι ομάδες ανά επίπεδο νοημοσύνης δεν ήταν ισάριθμες, οι οποιεσδήποτε συγκρίσεις πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή.

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα

Ξεχνάτε εύκολα; Η απροσδόκητη διαπίστωση που προκύπτει για την ευφυΐα σας

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι χαρισματικό

Related posts

Το άγχος της εγκύου μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό – Έρευνα απαντά

admin

Η αυτοάνοση πάθηση που «παιδεύει» περισσότερο τα κορίτσια

admin

Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, δείχνει έρευνα

admin

Μελέτη: Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 για τα παιδιά που πέρασαν κορωνοϊό

admin

Τι αλλάζει στο μυαλό του παιδιού όταν βλέπουμε τηλεόραση μαζί του

admin

Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά

admin

Οκτώ λόγοι που οι παιδίατροι συστήνουν εμβολιασμό των παιδιών έναντι της γρίπης

admin

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Εγκαινιάστηκε η νέα κινητή ιατρική μονάδα για παιδιά και νεογνά

admin

Μικρότερα αδέρφια: Ένας μεγάλος μπελάς ή ένα πλεονέκτημα; Έρευνα απαντά

admin

Φάσμα αυτισμού: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας

admin

Έκθεση CDC: 4 στους 5 θανάτους από επιπλοκές εγκυμοσύνης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ

admin

Πρώιμη ήβη: Ένας σοβαρός λόγος να μη χρησιμοποιούν τα παιδιά tablet το βράδυ

admin