Teen

Κάνει το παιδί τους άλλους να γελούν; Γιατί αυτό πρέπει να σας κάνει περήφανους

Αναρωτιέστε αν πρέπει να ανησυχείτε που το παιδί σας είναι ο «κλόουν» της τάξης; Αν η τάση του να παριστάνει τον γελωτοποιό σημαίνει κάτι αρνητικό για την ευφυία του; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση και, όπως αποκαλύπτει η μελέτη τους που δημοσιεύεται στο HUMOR, είναι παραπάνω από καθησυχαστική.

Για την ακρίβεια, έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα από το Πανεπιστήμιο Anadolu της Τουρκίας σε 112 αγόρια και 105 κορίτσια ηλικίας 10 έως 12 ετών, έδειξε ότι τα πιο αστεία παιδιά ήταν εντέλει τα πιο έξυπνα. Το χιούμορ, δήλωσε ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Ugur Sak, θα πρέπει να εκλαμβάνεται από γονείς και δασκάλους ως ένας δείκτης ευφυΐας.

Η σχέση νοημοσύνης και αίσθησης του χιούμορ διερευνήθηκε μέσα από την ικανότητα των παιδιών να προσθέσουν «εξυπνα» λεκτικά στα γνωστά «συννεφάκια» σκέψεων ή διαλόγων των χαρακτήρων σε δέκα σενάρια κόμικς, εντελώς κενά ή εν μέρει συμπληρωμένα. Μια επταμελής επιτροπή αποτελούμενη από δύο ακαδημαϊκούς με εδειδίκευση στo χιούμορ και πέντε κομίστες (δημιουργοί κόμικς), βαθμολόγησε έπειτα τις προσπάθειες με έναν έως πέντε βαθμούς για τη συνάφεια των διαλόγων με την εικόνα και, με αντίστοιχο σύστημα, το πόσο αστεία ήταν. Συνολικά, κάθε παιδί μπορούσε να συγκεντρώσει έως 100 βαθμούς.

Πριν τη διαδικασία, τα παιδιά υποβήθηκαν σε τεστ IQ σύμφωνα με την τουρκική Κλίµακα Νοημοσύνης Anadolu-Sak, για την οποία η μέση ευφυΐα για τα παιδιά κυμαίνεται μεταξύ 85 έως 115. Από το σύνολο 217 παιδιών, 8% πέτυχαν σκορ κάτω από τον δείκτη μέσης ευφυίας και 15% τον ξεπέρασαν ενώ 17% των παιδιών ταξινομήθηκαν ως «εξαιρετικά ευφυή».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά εξαιρετικής ευφυΐας συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 92 βαθμούς ένατι των 54 για τα παιδιά χαμηλότερης νοημοσύνης, ενώ ο μέσος όρος ήταν οι 78 βαθμοί.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη που διαπίστωσε ότι τα δημιουργικά και αστεία «μυαλά» είναι και τα πιο έξυπνα, δεν διέφυγε αρκετούς περιορισμούς, τους οποίους παρουσίασε ο επικεφαλή ερευνητής. Ειδικότερα, σημείωσε ότι τα κόμικς αποτελούν μία μόνο μορφή χιούμορ η οποία μάλιστα δεν αναπτύσσεται μέσα σε ορισμένο κοινωνικό πλαίσιο. Έπειτα, τα σενάρια κόμικς του διάσημου Τούρκου κομίστα Selçuk Erdem που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη είχαν δημοσιευτεί παλιότερα, επομένως δεν αποκλείεται μερίδα παιδιών να τα γνώριζε ήδη ή να ήταν εξοικειωμένα με τη δουλειά του. Τέλος, καθώς οι ομάδες ανά επίπεδο νοημοσύνης δεν ήταν ισάριθμες, οι οποιεσδήποτε συγκρίσεις πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή.

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα

Ξεχνάτε εύκολα; Η απροσδόκητη διαπίστωση που προκύπτει για την ευφυΐα σας

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι χαρισματικό

Related posts

Μελέτη: Οι φωνές στα παιδιά μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς με τη σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση

admin

Το μυστικό για την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου είναι διασκεδαστικό – Ανακαλύψτε το

admin

Εφηβεία: Ο σοβαρός κίνδυνος υγείας που απειλεί τους 18χρονους με υπέρταση

admin

Το επιτραπέζιο που βοηθά το παιδί να γίνει αστέρι στα μαθηματικά

admin

Η καθημερινή συνήθεια που πυροδοτεί την πρώιμη εφηβεία – Έρευνα αποκαλύπτει

admin

Έξαρση ιώσεων – Σχολεία: Ποιες συμβουλές δίνουν οι παιδίατροι – Πότε να επιστρέφουν τα παιδιά στην τάξη

admin

Τι αναζήτησαν τα παιδιά στο διαδίκτυο φέτος το καλοκαίρι -Tι ισχύει για την Ελλάδα

admin

Παιδικός Καρκίνος: Συμμαχία για ψυχολογική στήριξη 70 οικογενειών

admin

Αυτισμός: Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών

admin

Μήνας Εφηβείας 2023: Δράσεις για τις τέχνες και την επιστήμη για παιδιά και εφήβους

admin

Παιδική Παχυσαρκία: Αυτό είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους

admin

Γονείς: Έξι στους δέκα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από τα παιδιά τους

admin