Teen

Θηλασμός: Μειώνει σημαντικά δυο κινδύνους υγείας για τη μητέρα

Οι μητέρες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγεακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα οφέλη άλλωστε του μητρικού γάλακτος για τα βρέφη είναι εδώ και πολλά χρόνια αποδεδειγμένα, αφού είναι γνωστό πως προετοιμάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Τα στοιχεία όμως αποκαλύπτουν ότι ο μητρικός θηλασμός προσφέρει μία σημαντική προστασία και στην υγεία των γυναικών.

Οκτώ μελέτες σε 1,2 εκατομμύρια μητέρες διαπίστωσαν ότι όσες θήλαζαν είχαν 14|% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ομάδα δεν αποκάλυψε το βέλτιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να θηλάζουν οι γυναίκες για να έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά τα νεογέννητα για έξι μήνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Peter Willeit δήλωσε πως ελπίζει να επιλέξουν οι περισσότερες γυναίκες το θηλασμό γνωρίζοντας τα οφέλη που έχει για την υγεία τους ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως θα πρέπει η κοινωνία να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις γυναίκες δημιουργώντας χώρους εργασίας φιλικούς προς το θηλασμό.

Μια ξεχωριστή μελέτη του Πανεπιστημίου Swansea διαπίστωσε ότι 8 στις 10 μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό λόγω του πόνου, της συμπεριφοράς του κόσμου και της έλλειψης υποστήριξης.

Για τα παιδιά, ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, του θώρακα, του εντέρου καθώς και τις ωτίτιδες.

Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει πως οι μητέρες που θηλάζουν διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καθώς και καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Ωστόσο, τα στοιχεία προηγούμενων μελετών που συνέδεαν το θηλασμό με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων δεν θεωρούνταν πλήρη και επαρκή.

Για την τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που έχουν γίνει μεταξύ του 1986 και 2009 στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α. και διεθνώς. Εξέτασαν ειδικότερα πώς ο θηλασμός επηρέασε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των μητέρων. Περισσότερες από 8 στις 10 συμμετέχουσες είχαν θηλάσει, δηλαδή το υπόλοιπο 18% δεν είχε θηλάσει ποτέ.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι μητέρες που θήλαζαν είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια ασθένεια. Ταυτόχρονα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές τόνισαν πως η μελέτη περιορίστηκε από την έλλειψη δεδομένων για τις γυναίκες που θήλαζαν για περισσότερα από δύο χρόνια καθώς τα δεδομένα αυτά θα τους επέτρεπαν να κάνουν  καλύτερες εκτιμήσεις κινδύνου.

Όπως τονίζεται πάντως από τους ερευνητές, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολύπλευρα οφέλη του μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις μητέρες. Θα πρέπει όμως να δοθεί σημασία στην ενθάρρυνση των γυναικών ότι με το θηλασμό παρέχεται η βέλτιστη διατροφή στο μωρό τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο προσωπικός τους κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Επιτρέπεται ο θηλασμός με Covid-19; Έρευνα απαντά

Θηλασμός: Το σημαντικό όφελος για τις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Θηλασμός: Πότε ενισχύει την ανοσία του βρέφους κατά της Covid-19

Related posts

Βία – Βullying: Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά εκφοβισμού για το 50% των εφήβων

admin

Με ρευματοπάθειες 1 στα 1.000 παιδιά κάτω των 18 ετών

admin

Καλοί μαθητές: Η ευφυία δεν φτάνει – Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που απογειώνουν τις σχολικές επιδόσεις

admin

Γενιά Z: Ποια είναι η Νο1 ανησυχία που προβληματίζει τους νέους για το μέλλον

admin

Δωρεάν συμβουλευτική για γονείς, εφήβους και εκπαιδευτικούς στη Γραμμή 115 25 – Για ποια θέματα καλούν οι ωφελούμενοι

admin

Όραση: Οθόνες και κλειστοί χώροι οι μεγαλύτεροι εχθροί της για τη γενιά Ζ – Καλπάζει η μυωπία στους νέους

admin

Σχολικός εκφοβισμός: Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα έχει δεχθεί bullying – Η φτώχεια «φουντώνει» το φαινόμενο

admin

Γονείς: Πέντε τρόποι να καθησυχάσετε το παιδί που τρόμαξε από άσχημα όνειρα και εφιάλτες

admin

Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα γονιμότητας για αγόρια στην προεφηβεία – Τι πρέπει να ξέρουμε

admin

Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων για τις καρκινοπαθείς γυναίκες με το πρόγραμμα ΗΒΗ

admin

Τοκετός: Να ξεκινήσει μόνος του ή με προγραμμματισμένη πρόκληση; Μια μαία απαντά

admin

Έπιασα το παιδί μου να καπνίζει – Και τώρα, πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;

admin