Image default
Health

Η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση εκδηλώνεται σχεδόν αποκλειστικά μετά από εμβόλιο με φορέα αδενοϊό

Η εγκεφαλική φλεβοθρόμβωση στο πλαίσιο του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome – TTS) εκδηλώνεται σχεδόν αποκλειστικά μετά από εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με εμβόλια με φορέα αδενοϊό (δηλαδή AstraZeneca και Johnson&Johnson) κατά κανόνα σε ασθενείς χωρίς αγγειακούς παράγοντες κινδύνου και με την κλινική εκδήλωση της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας.

Τα δεδομένα προκύπτουν από διεθνή πολυκεντρική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό «Jama Neurology». Στη μελέτη συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Γιώργος Τσιβγούλης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η θνησιμότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλη και αγγίζει το 60%, χωρίς τη λήψη της ενδεικνυόμενης αγωγής με νέας γενιάς αντιπηκτικά και ενδοφλέβια έγχυση ανοσοσφαιρίνης.

Η συντριπτική πλειονότητα είχε λάβει μόλις μία δόση του εμβολίου

«Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα δεδομένα από 81 νοσοκομεία, σε 19 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) παγκοσμίως, ασθενών που παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε με νευροαπεικονιστικές μεθόδους, εντός 28 ημερών μετά από εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2. Από τους συνολικά 116 ασθενείς, οι 78 (67,2%) πληρούσαν τα κριτήρια του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας (Thrombotic Thrombocytopenia Syndrome – TTS), ενώ οι 38 (32,8%) εμφάνισαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου χωρίς TTS. (ΤΤS σσ ένα σύνδρομο που συνδυάζει θρομβώσεις πολλαπλών φλεβών μαζί με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δηλαδή θρομβοπενία). Από τους 78 ασθενείς με TTS, οι 76 (97%) παρουσίασαν θρόμβωση φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου μετά από εμβολιασμό με ChAdOx1 nCov-19, (το εμβόλιο της Astra Zeneca) ενώ μόλις ένας ασθενής είχε εμβολιαστεί με Ad26.COV2.S (το εμβόλιο της Johnson&Johnson) και ακόμη ένας με BNT162b2 ( το εμβόλιο BioNTech, Pfizer). Στην τελευταία περίπτωση του εμβολίου της Pfizer δεν διαπιστώθηκε αιτιοπαθογενετική συσχέτιση με το εμβόλιο, δηλαδή μπορεί να ήταν τυχαία συσχέτιση. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων είχε λάβει μόλις μία δόση του εμβολίου, ενώ μόνον ένας ασθενής παρουσίασε την επιπλοκή μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με το Astra Zeneca».

Σημαντική μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι θρομβώσεις φλεβωδών κόλπων εγκεφάλου ήταν συχνότερες στις γυναίκες και οι ασθενείς ήταν κατά κύριο λόγο μέσης ηλικίας. Θα πρέπει να τονιστεί, αναφέρει ο κ. Τσιβγούλης, ότι από τη στιγμή που έγινε γνωστή στην ιατρική κοινότητα η επιπλοκή της εγκεφαλικής φλεβοθρόμβωσης μετά από εμβολιασμό έναντι SARS-CoV-2, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μειώθηκε, πιθανότατα λόγω της γρηγορότερης διάγνωσης και της έναρξης κατάλληλης θεραπείας. «Συγκεκριμένα, με ορόσημο την 19 Μαρτίου 2021, οπότε και ανακοινώθηκαν τα πρώτα περιστατικά με αυτήν την επιπλοκή, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μειώθηκε από 61% (πριν τη 19 Μαρτίου) στο 42% (μετά τη 19 Μαρτίου)». Με βάση τα παραπάνω, καταλήγει ο κ. Τσιβγούλης, γίνεται κατανοητό πόσο καθοριστική ήταν η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας και η έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για την έγκαιρη διάγνωση και ορθή θεραπεία αυτών των ασθενών». Όσον αφορά τα MRNA εμβόλια, υπογραμμίζει ότι η μελέτη αυτή τεκμηριώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ασφάλεια τους ως προς το σύνδρομο της εγκεφαλικής φλεβοθρόμβωσης, μετά από εμβολιασμό για νόσο covid19. Ο καθηγητής θα μιλήσει αναλυτικά για τα συμπεράσματα της μελέτης στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» το Σάββατο 2 Οκτωβρίου.

-

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Πολύ πιο συχνές οι θρομβώσεις λόγω COVID, παρά με τα εμβόλια

Εμβόλιο COVID-19: Έτσι προκαλούνται οι θρομβώσεις – Σπουδαία ανακάλυψη των επιστημόνων

Related posts

Εκφύλιση της ωχράς: 8 σημαντικά δεδομένα για την «οφθαλμοπάθεια της ηλικίας»

admin

Ουρολοίμωξη με αίμα: Πού μπορεί να οφείλεται και τι να κάνετε

admin

Πόνος στο στήθος: Τι προκαλεί “σουβλιές” που έρχονται και φεύγουν – Όλα τα πιθανά συνοδά συμπτώματα

admin

Μεγάλο όφελος για την καρδιά, όταν κάνετε αυτό στο μπάνιο: Σχεδόν 1 στους 3 γλιτώνει έτσι το έμφραγμα

admin

Έχετε αλλεργίες; Τι να προσέξετε για να περάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς κρίσεις

admin

Φάρμακο για την καούρα συνδέεται με 44% αύξηση σε εγκεφαλική νόσο, σύμφωνα με έρευνα

admin

Γιατί χρειαζόμαστε σκούφο τον χειμώνα. Πόση θερμότητα χάνουμε απ’ το κεφάλι

admin

Έλεγχος γονιμότητας μόνο με μία εξέταση

admin

COVID-19: Η 3η δόση με mRNA εμβόλια ενισχύει σημαντικά τα αντισώματα και την κυτταρική ανοσία, ιδίως μετά από AstraZeneca

admin

Προστάτης: Πώς αντιμετωπίζεται η μεγάλη διόγκωση με λέιζερ. Τι πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Στα νύχια φαίνονται σημαντικά προβλήματα υγείας: Τι θα προσέξετε αν σας συμβεί [εικόνες]

admin

Πώς διαφέρει η πνευμονία λόγω COVID-19 από την κανονική πνευμονία: Ποια είναι τα συμπτώματα

admin