Image default
Health

Η απώλεια δοντιών απειλεί τον εγκέφαλο: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Τι σχέση έχει η απώλεια δοντιών με την έκπτωση των νοητικών δεξιοτήτων και την άνοια. Τι αποκαλύπτει συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών.

Η απώλεια δοντιών δεν είναι ένα απλό εμπόδιο στην καθημερινότητά μας, αλλά μπορεί να ανοίγει τον δρόμο στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και την άνοια, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, όσο περισσότερα δόντια χάνει κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν οι νοητικές δεξιότητές του.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα προβλήματα της στοματικής υγείας με αρνητικές καρδιαγγειακές εκβάσεις. Ως φαίνεται, όμως, συσχετίζονται και με την εγκεφαλική υγεία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Directors Association. Οι ερευνητές εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 14 προγενέστερες έρευνες, με συνολικά 34.074 συμμετέχοντες. Οι 4.689 από αυτούς έπασχαν από νοητική διαταραχή ή άνοια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που είχαν την μεγαλύτερη απώλεια δοντιών διέτρεχαν κατά μέσον όρο:

  • Κατά 48% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάζουν νοητική διαταραχή
  • Κατά 28% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια

Ο κίνδυνος ανά απώλεια δοντιού

Εν τούτοις, η συσχέτιση ανάμεσα στην απώλεια δοντιών και τη διαταραχή των νοητικών δεξιοτήτων ήταν δοσοεξαρτώμενη. Αυτό σημαίνει πως όσο περισσότερα δόντια είχε χάσει κάποιος, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος για έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του. Η απώλεια κάθε ενός δοντιού αύξανε:

  • Κατά 1,4% τον κίνδυνο νοητικής διαταραχής
  • Κατά 1,1% τον κίνδυνο για άνοια

Έτσι, οι εθελοντές που είχαν χάσει 20 ή περισσότερα δόντια είχαν 31% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από νοητική διαταραχή. Αντίστοιχα, όσοι είχαν χάσει όλα τα δόντια τους, είχαν:

  • 54% μεγαλύτερο κίνδυνο νοητικής διαταραχής
  • 40% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

Οι πιθανές θεωρίες

Οι εθελοντές, όμως, με μεγάλη απώλεια δοντιών που είχαν βάλει τεχνητές οδοντοστοιχίες, δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο για άνοια.

Οι ερευνητές λένε πως υπαίτια για τις συσχετίσεις που παρατήρησαν θα μπορούσαν να είναι τα βακτήρια του στόματος. Αυτά ευθύνονται για την ουλίτιδα και την περιοδοντική νόσο, το τελικό στάδιο της οποίας είναι η απώλεια δοντιών. Μπορεί επίσης να εμπλέκονται με φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία ευνοεί την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση της συσχέτισης είναι ότι η απώλεια δοντιών δυσχεραίνει τη μάσηση. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια διατροφικές ανεπάρκειες και αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς με οδοντοστοιχίες δεν διατρέχουν αυτό τον κίνδυνο και ίσως γι’ αυτό διατηρούν ακέραιες τις νοητικές δεξιότητές τους.

Η απώλεια δοντιών, τέλος, μπορεί να αντανακλά μια ζωή με μειωμένες οικονομικές δυνατότητες και η φτωχική ζωή επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Η ουσία της υποθέσεως; Να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να πηγαίνετε συχνά στον οδοντίατρο. Μπορεί έτσι να προστατεύσετε και τον εγκέφαλό σας.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πως αντιμετωπίζεται η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου χωρίς εγχείρηση

admin

Χαμηλή τεστοστερόνη: Από τι προκαλείται, τι θα νιώσετε και τι μπορείτε να κάνετε

admin

Έντονος πόνος στο πόδι που “έρχεται και φεύγει”: Ποιες ασθένειες κρύβει – Τι και πού ακριβώς θα νιώσετε

admin

Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου εγκεφαλικού λόγω της ρύπανσης του αέρα

admin

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ευλογιά των πιθήκων από την ανεμοβλογιά

admin

Πολλαπλό μυέλωμα: Τα σημάδια στο στόμα – Τι πρέπει να αντιληφθείτε εγκαίρως

admin

Παγκόσμια πρωτιά: Βρετανός με σκληρόδερμα υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών

admin

Τι θα προσέξετε στο δέρμα σας, όταν προκύψει πρόβλημα με τους πνεύμονες

admin

Κορωνοϊός: Περάσατε ήπια την COVID; Μπορεί να έχετε συμπτώματα επί 15 μήνες!

admin

Καταρρέουν οι ελπίδες ότι η μετφορμίνη είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού

admin

Διπλάσια η πιθανότητα των γυναικών για μακρά COVID-19, σύμφωνα με έρευνα

admin

Μελάνωμα στο μάτι: Συμπτώματα και θεραπεία – Ελάχιστοι το εντοπίζουν διότι δεν φαίνεται!

admin