Image default
Health

Η έντονη γυμναστική μειώνει «δραματικά» τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου, λένε οι επιστήμονες

Η προστατευτική δύναμη της άσκησης εναντίον του μεταστατικού καρκίνου είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.

Αν γυμνάζεστε συστηματικά και στο πλαίσιο της προπόνησής σας κάνετε αεροβικές ασκήσεις, συνεχίστε δυναμικά! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υψηλής εντάσεως αεροβική γυμναστική δημιουργεί μία «μεταβολική ασπίδα» η οποία μειώνει «δραματικά» τον κίνδυνο αναπτύξεως μεταστατικού καρκίνου.

Ο μεταστατικός καρκίνος σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος είναι ο πιο δύσκολος στην αντιμετώπιση και σε πολλές περιπτώσεις έχει φτωχή πρόγνωση.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη αναφέρουν ότι η προστατευτική δύναμη της άσκησης εναντίον του είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, με οποιαδήποτε παρέμβαση. Και αυτό διότι μπορεί να αποτρέψει «τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου».

Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Ισραηλινού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research.

Η νέα μελέτη

Στη μελέτη εντάχθηκαν 2.734 εθελοντές, ηλικίας 25 έως 64 ετών, τους οποίους οι επιστήμονες παρακολουθούσαν επί μία 20ετία. Στη διάρκειά της καταγράφηκαν 243 νέα κρούσματα καρκίνου.

Όσοι από τους εθελοντές έκαναν υψηλής εντάσεως αεροβική γυμναστική διέτρεχαν κατά 72% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταστατικό καρκίνο, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έντονη αεροβική γυμναστική αυξάνει την κατανάλωση γλυκόζης (σακχάρου) από τα εσωτερικά όργανα. Με αυτό τον τρόπο μειώνει την διαθεσιμότητα ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί ο καρκίνος να αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να προκαλέσει μεταστάσεις.

«Η φυσική δραστηριότητα ασκεί μοναδικές μεταβολικές και φυσιολογικές επιδράσεις. Το αποτέλεσμα είναι να προσφέρει ένα επίπεδο πρόληψης του καρκίνου πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε φάρμακο ή ιατρική παρέμβαση που έχουμε δει», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Yftach Gepner, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου.

Πόσο έντονη πρέπει να είναι η γυμναστική

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολόγησε τον αντίκτυπο που έχει η γυμναστική στα εσωτερικά όργανα όπου αναπτύσσονται συνήθως οι μεταστάσεις. Τέτοια όργανα είναι οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι λεμφαδένες», ανέφερε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Carmit Levy, καθηγήτρια Ανθρώπινης Μοριακής Γενετικής Βιοχημείας στο πανεπιστήμιο.

Πόσο έντονη πρέπει, όμως, να είναι η γυμναστική για να μας προστατεύσει από τον μεταστατικό καρκίνο; «Για να επιτευχθεί η καύση της γλυκόζης απαιτείται αεροβική γυμναστική που θα αυξάνει τον καρδιακό παλμό στο 80-85% του μέγιστου επιπέδου του. Αυτό μπορεί να γίνεται ακόμα και διακοπτόμενα», είπε ο Dr. Gepner.

Ο Dr. Gepner παρείχε και ένα παράδειγμα. Να κάνετε σπριντ για 1 λεπτό, μετά να περπατάτε και ύστερα να ξανακάνετε σπριντ. Αυτού του είδους η διακοπτόμενη προπόνηση πιστεύεται ότι παρέχει και σημαντικά καρδιοαναπνευστικά οφέλη. Γι’ αυτό τον λόγο αποτελεί πλέον τμήμα των προγραμμάτων καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης, λένε οι ερευνητές.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μετρίας εντάσεως άσκηση μειώνει κατά 35% τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου. Ωστόσο η έντονη γυμναστική φαίνεται πως αυξάνει στο μέγιστο την προστασία από τους πιο επιθετικούς και μεταστατικούς τύπους καρκίνου, κατέληξαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Επανάσταση στη θεραπεία του διαβητικού τραύματος: Νέο υλικό επιταχύνει την επούλωση

admin

Γρίπη, COVID-19 και κοινό κρυολόγημα: Κι όμως δεν έχουν τα ίδια συμπτώματα! Δείτε τις διαφορές

admin

Πώς οι ιώσεις συνδέονται με προβλήματα στην καρδιά: Τι είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

admin

Άνοια: Πόσο περπάτημα ή άσκηση χρειάζεται για να μειώσετε τον κίνδυνο

admin

Πάρκινσον: Αλλαγές στην ομιλία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι – Ετοιμάζουν αλγόριθμο για smartphones

admin

Πολυεθνικές Φαρμακοβιομηχανίες (PIF) προς Φαρμακαποθηκάριους για ελλείψεις φαρμάκων: «Χωρίς αποδείξεις οι κατηγορίες εναντίον εταιρειών»

admin

Προεκλαμψία: Κίνδυνος για έμφραγμα κι εγκεφαλικό ακόμα και 20 χρόνια αργότερα!

admin

Τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων μπορούν να καταστρέψουν το έντερο και να οδηγήσουν σε χρόνια νόσο

admin

Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον μπορεί να προκληθούν από ιογενείς λοιμώξεις!

admin

Νόσος στελέχους: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται με stent ή χειρουργείο

admin

Έρευνα: Τα χτυπήματα στο κεφάλι τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου χρόνια αργότερα

admin

Έρπης ζωστήρας: Τι πρέπει να ξέρετε για το εμβόλιο – Oδηγίες από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

admin