Fitness

Εξαντληθήκατε στην προπόνηση; Πότε φταίει το smartphone

FITNESS

Τον αντίκτυπο της πνευματικής κόπωσης στις σωματικές αντοχές καταγράφει μελέτη και δείχνει πώς λίγος χρόνος διανοητικής προσπάθειας μπορεί να βλάψει τις αθλητικές επιδόσεις

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Αν η προπόνηση φαντάζει άθλος και νιώθετε την απόδοσή σας πεσμένη, ίσως θα πρέπει να αναζητήσετε την εξήγηση σε ό,τι ταλαιπώρησε τον εγκέφαλό σας μέσα στην ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο International Journal of Sports Physiology and Performance, τα άτομα με έντονη πνευματική κόπωση αισθάνονται ότι καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Τα σχετικά ευρήματα ανήκουν σε ομάδα από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, Άσκησης και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία διερεύνησε την επίπτωση που είχαν διάφορες γνωστικές εργασίες στην αντίληψη 16 ανδρών και γυναικών περί τη σωματική δραστηριότητα ώστε να αναδείξει τρόπους βελτίωσης των επιδόσεων σε αθλητές.

Οι δοκιμές συμπεριέλαβαν δύο διαφορετικά πειράματα. Κατά το πρώτο, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια νοητική εργασία διάρκειας 90 λεπτών που περιελάμβανε την αναγνώριση ακολουθιών γραμμάτων σε μια οθόνη και, έπειτα, πραγματοποίησαν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις άρσης βαρών. Η ομάδα ελέγχου παρακολούθησε ουδέτερα βίντεο πριν τη σωματική προπόνηση.

Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν μια προπόνηση ενδυνάμωσης, ακολουθούμενη από 20 λεπτά ποδήλατο. Πραγματοποίησαν πνευματικές εργασίες πριν και κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, ενώ μια ομάδα ελέγχου παρακολούθησε και πάλι ένα ουδέτερο βίντεο. Μετά τις γνωστικές εργασίες οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διαδικτυακό τεστ για να επιβεβαιώσουν τα επίπεδα κόπωσης.

Και στα δύο πειράματα, καταγράφηκε μεγαλύτερη αντιλαμβανόμενη προσπάθεια σε όσους ένιωθαν πνευματική εξάντληση, πόσο δύσκολο θεωρούσαν δηλαδή να εκτελέσουν μια σωματική άσκηση. Στο δεύτερο πείραμα, η ίδια ομάδα σημείωσε μειωμένη ένταση κατά την ποδηλασία και κάλυψε μικρότερη απόσταση.

Αφήστε το smartphone στην άκρη

Υπό το φως των νέων ευρημάτων, οι ερευνητές συστήνουν στους προπονητές να μειώσουν την έκθεση των αθλητών σε καθήκοντα διανοητικών απαιτήσεων όπως η απλή χρήση του smartphone, πριν και κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας «προπόνησης εγκεφαλικής αντοχής» για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στην πνευματική κόπωση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Chris Ring δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο στις σωματικές επιδόσεις, αλλά οι συγκεκριμένες επιπτώσεις της πνευματικής κόπωσης δεν είναι ακόμα επαρκώς κατανοητές. Γνωρίζουμε ότι οι αθλητές χρησιμοποιούν συχνά τα smartphones τους για πλοήγηση στο διαδίκτυο και τα social media κατά τα διαλείμματα αγώνων και προπονήσεων. Όλα αυτά απαιτούν πνευματική προσπάθεια και τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν σοβαρά ότι οι αθλητές και οι προπονητές πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων στη συνολική απόδοση».

Διαβάστε επίσης:

Γυμναστική: 4 tips για να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια

Γεννημένοι το καλοκαίρι ή το χειμώνα; Τι αλλάζει για την ψυχική μας υγεία

Burn out: Τα επικίνδυνα σημάδια και πώς θα το ξεπεράσουμε

Related posts

Πόνος στη μέση: Η απλή άσκηση που ανακουφίζει – Όλοι μπορούν να την κάνουν

admin

Ξεκινά το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων

admin

Θέλετε επειγόντως πίτσα; Και άλλα τέσσερα σημάδια ότι σας λείπει ύπνος

admin

Άνοια: Πότε το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου γίνεται επικίνδυνο για το μυαλό

admin

Έξι ασκήσεις που μεταμορφώνουν και σμιλεύουν τους γλουτούς

admin

Δυνατοί σε κάθε ηλικία: Η άσκηση που το εγγυάται

admin

Το «εμβόλιο» που μας καθιστά πιο ανθεκτικούς στο στρες

admin

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί δεν ωφελεί να εμβολιαζόμαστε άυπνοι

admin

Ασκήσεις με αντιστάσεις: Βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν τη φλεγμονή – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

admin

Ευλυγισία: Τρεις τρόποι να μη τη χάσουμε καθώς μεγαλώνουμε

admin

Μέθοδος 3-2-8: Πόσο αποτελεσματικό είναι το συνδυαστικό workout για τους πολυάσχολους

admin

Καρκίνος Μαστού: Τα 30′ που μπορεί να προλάβουν τον κίνδυνο νόσου

admin