Image default
Teen

Εννιάχρονα παιδιά με διατροφική διαταραχή: Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αναγνωριστεί ως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με ολοένα και μεγαλύτερο επιπολασμό. Το έντονο στρες, τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς και άλλοι παράγοντες της σύγχρονης καθημερινότητας οδηγούν συχνά πολλούς ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους. Το φαγητό λειτουργεί είτε ως εκτόνωση της έντασης, συχνά οδηγώντας σε υπερφαγία, είτε ως ενοχική πλην απαραίτητη ανάγκη, οδηγώντας σε αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές περιορισμού.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα των ενηλίκων, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν στην δίνη του φάσματος της διατροφικής διαταραχής.

Η νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics, συγκέντρωσε στοιχεία για σχεδόν 12.000 παιδιά 9 – 10 ετών στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι το 5% εξ αυτών είχαν αναπτύξει υπερφαγία, ενώ το 2,5% είχε λάβει μέτρα ώστε να μην πάρει βάρος.

Η ομάδα μελέτης ανέλυσε δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ 2016 και 2018 ως μέρος μιας ομοσπονδιακής χρηματοδοτούμενης μελέτης, της Μελέτης Γνωστικής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, της μεγαλύτερης μακροχρόνιας έρευνας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παιδική υγεία στις ΗΠΑ.

Αντί να μελετήσουν διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών με διατροφική διαταραχή, οι ερευνητές εξέτασαν συμπεριφορές που υποδείκνυαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι συμπεριφορές αυτές περιλάμβαναν την υπερφαγία, την πρόκληση εμετού ως τρόπο ελέγχου του βάρους, και τη σωματική άσκηση ή τον περιορισμό θερμίδων, με στόχο της πρόληψη της αύξησης βάρους. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που κατέγραφαν αυτές τις συμπεριφορές αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο να τις διατηρήσουν και στην εφηβική περίοδο της ζωής τους. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπιζαν και τα παιδιά με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι το φύλο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή.

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές ταλαιπωρούν κυρίως τα κορίτσια, αλλά μια διαρκώς αυξανόμενη βάση δεδομένων αποδεικνύει ότι και τα αγόρια υποφέρουν εξίσου», εξηγεί σε ένα δελτίο Τύπου ο Stuart Murray, επικεφαλής ερευνητής και Διευθυντής του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών της Ιατρικής Σχολής Keck στη Νότια Καλιφόρνια. «Τα ευρήματά μας πρέπει να λειτουργήσουν ως επαγρύπνηση, για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις περιπτώσεις».

«Όσο νωρίτερα εντοπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη πιο έγκαιρων και ακριβέστερων προσπαθειών πρόληψης» κατέληξε ο δρ. Murray.

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε τρόποι να μην το «ρίξετε» στο φαγητό επειδή έχετε στρες

Τι σχέση έχουν οι διατροφικές διαταραχές με τις τολμηρές ταινίες

Έξι αποτελεσματικές κινήσεις για να τρώμε λιγότερο και ελεγχόμενα

Related posts

Το άγχος της εγκύου μπορεί να επισπεύσει τον τοκετό – Έρευνα απαντά

admin

Η αυτοάνοση πάθηση που «παιδεύει» περισσότερο τα κορίτσια

admin

Το άγχος στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, δείχνει έρευνα

admin

Μελέτη: Σημαντικά αυξημένος ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 για τα παιδιά που πέρασαν κορωνοϊό

admin

Τι αλλάζει στο μυαλό του παιδιού όταν βλέπουμε τηλεόραση μαζί του

admin

Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά

admin

Οκτώ λόγοι που οι παιδίατροι συστήνουν εμβολιασμό των παιδιών έναντι της γρίπης

admin

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Εγκαινιάστηκε η νέα κινητή ιατρική μονάδα για παιδιά και νεογνά

admin

Μικρότερα αδέρφια: Ένας μεγάλος μπελάς ή ένα πλεονέκτημα; Έρευνα απαντά

admin

Φάσμα αυτισμού: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας

admin

Έκθεση CDC: 4 στους 5 θανάτους από επιπλοκές εγκυμοσύνης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ

admin

Πρώιμη ήβη: Ένας σοβαρός λόγος να μη χρησιμοποιούν τα παιδιά tablet το βράδυ

admin