Τα παιδικά μου καλοκαίρια μύριζαν Μυτιλήνη. Αυτή την μυρωδιά την ήθελα όλο τον χρόνο.
Μάλιστα, κάθε φορά στο πλοίο της επιστροφής στην Αθήνα, κοιμόμουν αγκαλιά με τις σπιτικές χάχλες, που αρνούμουν να αφήσω στις αποσκευές, για να μην “σπάσουν”.
Τι είναι οι χάχλες;
Οι χάχλες δεν είναι τίποτα άλλο από τον παραδοσιακό τραχανά της Λέσβου, φτιαγμένο από σιτάρι και συνήθως πρόβειο γάλα, αλλά με μια πρωτοτυπία: Ο τραχανάς αποξηραίνεται σε σχήμα βαρκούλας.
Οι χάχλες τρώγονται βρασμένες σαν σούπα, αλλά και γεμισμένες με αλμυρά ή γλυκά υλικά ωμές ή ελαφρώς ζεσταμένες στον φούρνο ή την σχάρα. Έχουν πλούσια γεύση που θυμίζει τυρί, ενώ τρώγονται ευχάριστα ακόμα και σκέτες.
Σε περίπτωση που δεν βρείτε χάχλες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρίθινα κουπάκια – φωλιές.
Συνταγή για Χάχλες Ψητές
- 1 μεγάλη χάχλα – για το αμυλούχα
- 3 δάκτυλα τυροβολάκι Λέσβου ή φέτα Λέσβου Π.Ο.Π για το ζωική τροφή
- 1/2 ντομάτα και 1/4 πιπεριά σε κυβάκια για την φρέσκια τροφή
Παρασκευή
Γεμίζουμε και ψήνουμε τις Χάχλες για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στο γκριλ της ηλεκτρικής κουζίνας.
Βέβαια όσον αφορά την γέμιση… μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να αυτοσχεδιάσετε! Καλή απόλαυση!
- Ελαφρύ βραδινό με άρωμα Μυτιλήνης - Diatrofi.gr | -.