Health

Είναι κορωνοϊός ή αλλεργία; Πως θα καταλάβετε τη διαφορά

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα σε περίπτωση εαρινής αλλεργίας και ποια σε περίπτωση Covid-19. Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα μεταξύ των δύο καταστάσεων. Τι ρόλο παίζει η διάρκεια των συμπτωμάτων.

Σας «τρώει» η μύτη σας και «τρέχουν» τα μάτια σας. Ή σας έχει πιάσει ξαφνικός βήχας και δεν αναπνέετε πολύ καλά. Μπορεί πάλι να έχετε πυρετό ή να σας πονάει ο λαιμός σας. Τι σας συμβαίνει; Έχετε αλλεργία; Ή μήπως φταίει η Covid-19; Εν μέσω της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και με την εποχή των αλλεργιών στη γύρη στην κορύφωσή της, λογικό είναι να αναρωτιέστε.

Εξίσου λογικό είναι να μην ξέρετε τι από τα δύο ισχύει, λέει ο ωτορινολαρυγγολόγος Dr. Gregory Levitin, από το New York Eye and Ear Infirmary στην πόλη της Νέας Υόρκης. Όπως εξηγεί, η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και η αλλεργία στη γύρη έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Ωστόσο έχουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Πότε είναι πιθανότερη η αλλεργία

Το φτάρνισμα, ο κνησμός (φαγούρα) στη μύτη και το συνάχι αποτελούν την καλύτερη ένδειξη ότι έχετε εποχιακή αλλεργία. Εξίσου καλή ένδειξη είναι η αυξημένη παραγωγή δακρύων με κνησμό στα μάτια.

Οι εποχιακές αλλεργίες αναπτύσσονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνεται λανθασμένα ως επικίνδυνο εισβολέα τη γύρη από δέντρα, λουλούδια ή γρασίδια. Εξαιτίας αυτού του σφάλματος εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον της για να την καταπολεμήσει.

Στο πλαίσιο της αλλεργικής αντίδρασης, ο οργανισμός απελευθερώνει χημικές ουσίες που λέγονται ισταμίνες. Ο κνησμός σε μύτη και μάτια και το φτάρνισμα αποτελούν σημαντικές εκδηλώσεις της φλεγμονής που προκαλούν οι ισταμίνες. Η δακρύρροια και το συνάχι είναι δύο άλλες σημαντικές εκδηλώσεις. «Σχεδόν πάντοτε σχετίζονται με την αλλεργία», λέει ο Dr. Levitin.

Σήμα κατατεθέν του κορωνοϊού

Αντιθέτως, ο κορωνοϊός είναι πιθανότερος αν εκδηλώσετε πυρετό. «Η αλλεργία ποτέ δεν προκαλεί πυρετό», διευκρινίζει ο ειδικός.

Άλλα συμπτώματα που είναι συχνότερα με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι:

  • Τα ρίγη
  • Οι πόνοι στους μυς και στο σώμα
  • Η ναυτία
  • Ο έμετος
  • Η διάρροια

Τα κοινά συμπτώματα

Υπάρχουν όμως και συμπτώματα που είναι κοινά στις δύο καταστάσεις. «Μερικές φορές η εαρινή ρινίτιδα, μια κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία, προκαλεί έντονο «μπούκωμα»», λέει ο Dr. Levitin. «Η ρινική συμφόρηση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όσφρησης. Η ανοσμία, όμως, αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Επομένως, ο πάσχων μπορεί να μπερδευτεί».

Άλλα κοινά συμπτώματα ανάμεσα στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός και την αλλεργία στη γύρη είναι:

  • Βήχας
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος

Η σημασία του χρόνου

Η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να σας βοηθήσουν να λύσετε το μυστήριο. Η αιφνίδια εμφάνισή τους και η μικρή διάρκεια είναι πιθανότερο να αποτελούν ενδείξεις  της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

«Οι άνθρωποι με αλλεργία στη γύρη έχουν συμπτώματα που εξελίσσονται σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων. Οι ασθενείς με Covid-19 συνήθως έχουν συμπτώματα που εμφανίζονται αιφνιδίως και εξελίσσονται σε διάστημα δύο-τριών ημερών», αναφέρει ο Dr. Levitin.

Σε κάθε περίπτωση, αν ούτε με αυτό το κριτήριο μπορείτε να βγάλετε άκρη, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, συνιστά.

«Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται παντού γύρω μας και πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Όποιος έχει συμπτώματα για δυο-τρεις μέρες τα οποία του είναι πρωτόγνωρα, πρέπει να συμβουλεύεται έναν γιατρό. Εκείνος θα του πει αν πρέπει να κάνει τεστ για κορωνοϊό», καταλήγει.

Related posts

«Καμπανάκι» ΠΟΥ – Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

admin

8 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το συκώτι μας

admin

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Σημάδια στο αίμα δίνουν «ελπίδα» για την πρώιμη θεραπεία

admin

Τι προκαλεί τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα

admin

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως λιπαρά;

admin

Δάγκειος πυρετός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η αμερικανική ήπειρος, λέει ο PAHO

admin

Αεροφοβία: Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος της πτήσης

admin

Βιταμίνη D3: Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιες οι πηγές της

admin

Αυξάνονται ραγδαία οι πάσχοντες από επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία

admin

Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών μου;

admin

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin