Health

Διπλάσια η πιθανότητα των γυναικών για μακρά COVID-19, σύμφωνα με έρευνα

Οι γυναίκες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα από ό,τι οι άνδρες να ταλαιπωρηθούν από επίμονα για μήνες συμπτώματα της μακράς Covid-19, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι το ιατρικό ιστορικό αυτοάνοσης πάθησης ή κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο μακρόχρονων συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με κορονοϊό. Περίπου ένα στα τρία άτομα με μακρά Covid-19 είχε προηγούμενο αυτοάνοσο νόσημα και πάνω από τους μισούς ιστορικό κατάθλιψης ή άγχους.

Όσοι είχαν χρειαστεί νοσηλεία λόγω της Covid-19 έχουν στη συνέχεια δεκαπλάσια πιθανότητα για μακρά Covid-19. Η μελέτη βρήκε ακόμη ότι, ένα έτος μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες με μακρά Covid-19 έχει διαταραχές στην περίοδό της (έμμηνο κύκλο).

Η μελέτη από ερευνητές της γνωστής εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ανέλυσε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 ανθρώπους με Covid-19, από τους οποίους περίπου το ένα τέταρτο είχαν συμπτώματα (κόπωση, δύσπνοια, εγκεφαλική «ομίχλη» κ.ά.), παρ’ όλο που είχαν αναρρώσει από την οξεία λοίμωξη πριν τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες υποφέρουν από μακρά Covid-19 σε δυσανάλογο ποσοστό, παρ’ όλο που, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, οι άνδρες είναι πιθανότερο να νοσήσουν με Covid-19 και να πεθάνουν από τη νόσο. Περίπου οι μισές γυναίκες με μακρά Covid-19 έχουν συμπτώματα για έξι μήνες ή περισσότερο, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε ορμονικές ή γενετικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η πολλαπλή σκλήρυνση.

Μία δεύτερη αμερικανική μελέτη, από ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, βρήκε ότι τουλάχιστον ένας στους πέντε ενήλικες (21%) έως 65 ετών που νόσησαν από τον κορονοϊό θα εμφανίσει έπειτα προβλήματα μακράς Covid-19, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Στους άνω των 65 ετών, μακρά Covid-19 θα εμφανίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, πάνω από ένας στους τέσσερις (27%).

Τα προβλήματα από τη μακρά Covid-19 μπορεί να αφορούν τους πνεύμονες, την καρδιά, τους νεφρούς, το μυοσκελετικό σύστημα, το ενδοκρινικό, το γαστρεντερικό και άλλα μέρη του σώματος, καθώς επίσης συμπτώματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης.

Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σχέση με τους νεότερους με μακρά Covid-19, να εμφανίσουν ειδικότερα νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές.

Η μελέτη, που ανέλυσε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία της περιόδου 2020-21 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων 353.164 είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας (αναπνευστικών μυοσκελετικών, καρδιαγγειακών κ.ά.) λόγω του μετά-Covid συνδρόμου (όπως είναι επίσης γνωστή η μακρά Covid-19) στους άνω των 65 ετών είναι 20% έως 120% μεγαλύτερη, σε σχέση με τους ηλικιωμένους που ποτέ δεν αρρώστησαν με Covid-19. Για τους ανθρώπους 18 έως 64 ετών ο αντίστοιχος κίνδυνος προβλημάτων υγείας εξαιτίας της μακρόχρονης Covid-19 είναι κατά 10% έως 110% μεγαλύτερος σε σχέση με όσους ποτέ δεν μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα ενός μηνός έως ενός έτους μετά τη διάγνωση κορονοϊού, το 38% των ασθενών είχαν ακόμη ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας, έναντι 16% των ασθενών χωρίς Covid-19. Στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών το ποσοστό ατόμων με μετά-Covid προβλήματα ήταν 35% έναντι 15% στους συνομήλικους χωρίς Covid-19, ενώ στους άνω των 65 ετών τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 45% έναντι 19%. Με βάση τα ανωτέρω, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι περίπου το 27% των ηλικιωμένων και το 21% των κάτω των 65 ετών εμφανίζουν προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με την προηγηθείσα Covid-19.

-

-

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin