Image default
Travel

Διακοπές: 6 ελληνικά νησιά που μπορείς να γυρίσεις περπατώντας

Βρισκόμαστε ήδη στην «καρδιά» του καλοκαιριού και πολλοί ήδη σκεφτόμαστε πού θα πάμε διακοπές, αν δεν έχουμε ήδη προγραμματίσει σε ποιο νησί θα κολυμπήσουμε αξιοποιώντας τις ημέρες που έχουμε άδεια.

Για να δούμε, όμως, όλες τις παραλίες και τα καλά ενός νησιού, χρειαζόμαστε ένα όχημα. Ή μήπως όχι; Ε, λοιπόν καλά ακούσατε! Υπάρχουν μερικά ελληνικά νησιά που μπορείς να τα γυρίσεις με τα πόδια και μάλιστα αυτά τα νησιά έχουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.

Παρακάτω σου προτείνουμε μερικά από αυτά, τα οποία σίγουρα θα σε εντυπωσιάσουν!

1. Κουφονήσια

Τα Κουφονήσια είναι εξωτικά και πολύ ήσυχα, αφού ο κόσμος πάει κυριολεκτικά για να χαλαρώσει στην φύση. Το Άνω Κουφονήσι είναι αυτό που κατοικείται και το Κάτω αυτό που φημίζεται για τις μοναδικές παραλίες και όλοι προτιμούν για ελεύθερο camping.

Μπορείς να πας πραγματικά παντού με τα πόδια.. Εάν βαριέσαι να κάνεις κάτι τέτοιο τότε παίζουν καραβάκια που σε αφήνουν σε όποιον κόλπο θέλεις και για την πιο «μακρινή» παραλία υπάρχει λεωφορείο. Αν και εμείς θα σου προτείναμε έστω μια φορά να κάνεις τη διαδρομή από τη Χώρα που θα μείνεις (που είναι και το λιμάνι) μέχρι το Πορί με τα πόδια καθώς η διαδρομή είναι εκπληκτική.

2. Σχοινούσα

Η Σχοινούσα, μετά τα Κουφονήσια, είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά από τις Μικρές Κυκλάδες.  Μπορείς να πας παντού με τα πόδια, είναι επίπεδη, όπως τα Κουφονήσια και η πεζοπορία είναι εξαιρετικά εύκολη.

Ο κύριος οικισμός είναι η Χώρα  και η μικρούλα Μεσσαριά στον Βορρά. Φυσικά υπάρχει και το διάσημο λιμάνι της Σχοινούσας, το Μερσίνι.

Οι πολλές παραλίες είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Σχοινούσας. Από τις ωραιότερες του νησιού, η Ψιλή Άμμος, ενώ εξίσου καλές είναι το πιο κοσμικό Τσιγκούρι, το Λιβάδι και η δημοφιλής μεγάλη ακτή του Λιόλιου. Κοντινές στη Χώρα είναι οι παραλίες Αλμυρό, Φουντάνα, Φυκιό και ο Γερολιμνιώνας με τη λευκή άμμο.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι τρεις μύλοι του νησιού, οι δύο σπηλιές κοντά στο λιμάνι, η Σπηλιά του Μανιάτη και εκείνη των Ψαράδων, και το μικρό κάστρο στην περιοχή Φουντάνα.

3. Σπέτσες

Οι Σπέτσες είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας και φυσικά του Αργοσαρωνικού. Ίσως γνωρίζεις (αλλά αν δεν το γνωρίζεις θα το μάθεις τώρα) πως στις Σπέτσζες απαγορεύεται η χρήση αυτοκινήτου.

Έτσι, το ποδήλατο και τα πόδια είναι μονόδρομος. Φυσικά, υπάρχουν οι επιλογές του ταξί, των αστικών δρομολογίων και της άμαξας (ναι, καλά άκουσες!), αλλά όλα βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις, οπότε δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις πολλές φορές τα παραπάνω.

Από παραλίες θα προτείναμε την παραλία του Βρέλλου και το Λιγονέρι, για τις οποίες θα χρειαστείτε λεωφορείο. Επίσης, να σημειωθεί ότι το Λιγονέρι είναι ανοργάνωτο, οπότε θα χρειαστείτε πράγματα, αλλά όσον αφορά τη σκιά έχει πεύκα, οπότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αντί για ομπρέλα.

Επιπλέον, τη στιγμή που ο ήλιος δύει αξίζει να επισκεφτείτε την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία έχει πανέμορφη θέα και έπειτα, να βουτήξετε στην παραλία που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

4. Σίκινος

Η Σίκινος είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων, το οποίο αποτελεί ένα μικρό διαμαντάκι δίπλα από ένα νησί που φημίζεται για τη νυχτερινή του ζωή, την Ίο.

Χαρακτηριστικό του νησιού είναι πως εξαιρώντας 3 παραλίες που είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, σε όλες μπορείς να πας είτε μέσω της θάλασσας είτε περπατώντας. Ίσως και το γεγονός της απουσίας αυτοκινήτων στις περισσότερες παραλίες να κάνει το γενικότερο τοπίο μαγευτικό, που συνδυαστικά με τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας δημιουργούν μία απίστευτη εικόνα.

Αν έχεις διάθεση και αντοχή για περίπου 2 ώρες δύσβατης ανάβασης, τότε μην παραλείψεις να βουτήξεις στην ερημική και βραχώδη παραλία του Άη Γιάννη. Επιπλέον, η Αλοπρόνοια είναι μία καλή επιλογή, αφού βρίσκεται στο λιμάνι, έχει χρυσή άμμο και λίγες ομπρέλες για να ξαπλώσεις. Τέλος, μπορείς να επισκεφτείς τις παραλίες Διαλισκάρι και Άγιο Γεώργιο, οι οποίες μεταξύ άλλων είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο.

5. Τήλος

Η Τήλος είναι ένα μικρό νησί των Δωδεκανήων, το οποίο ενδείκνυται για όσους ψάχνουν πιο εναλλακτικούς προορισμούς. Διαθέτει άγριο φυσικό τοπίο που συνδυαστικά με κρυστάλλινα νερά της θάλασσας συνθέτουν μία μαγική εικόνα.

Μία παραλία μεγάλη, χρυσή αμμουδιά και εντυπωσιακό βυθό είναι η παραλία Έριστος. Κοντά στην Έριστο μάλιστα θα βρεις και δύο όρμους με κόκκινη άμμο και βράχια. Μία λίγο πιο απομονωμένη παραλία είναι η Λέθρα, καθώς είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με βάρκα και εκδείκνυται για όσους θέλουν κυριολεκτικά την ησυχία τους.

Τέλος, μία επιλογή για όποιον θέλει να ρίξει μία βουτιά με το που κατέβει από το καράβι είναι η παραλία Λιβάδια, που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, είναι οργανωμένη, αλλά έχει και σημεία που μπορεί να καθίσει κάποιος απομονωμένα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού και έχει βότσαλο.

6. Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια, αν και μικρό νησί, προσφέρει πολλές επιλογές για μπάνιο. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορείς να πας παντού με τα πόδια αλλά παίζει πολύ καλή τοπική συγκοινωνία και για τους πιο τολμηρούς οι περισσότεροι εκεί κάνουν οτοστόπ!

Όσον αφορά τις παραλίες της, σχεδόν όλες έχουν χοντρό ή λεπτό βότσαλο και τα νερά τους είναι πεντακάθαρα. Αξίζει σίγουρα να επισκεφθείς το Μπλε Λιμανάκι και τις Πλάκες. Εάν θέλεις να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή, μπορείς να πάρεις το καραβάκι από τον Πέρα Γιαλό και να πας στα άγονα νησάκια απέναντι από την Αστυπάλαια. Εκεί θα δεις δύο υπέροχες παραλίες, τους Κούνουπες και τον Κουστομύτη. Καλό είναι να έχεις μαζί σου φαγητό και νερό, καθώς στις παραλίες αυτές δε πρόκειται να βρεις τίποτε άλλο.

Αξίζει να επισκεφθείς την Χώρα, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βράχο και εκτείνεται μέχρι κάτω στην παραλία, όπου βρίσκεται ο Πέρα Γιαλός, το παλιό λιμάνι του νησιού. Αυτό είναι το σημείο που ξεκινούν τα καραβάκια για κάποιες παραλίες που δε πηγαίνει αμάξι και ορισμένα δρομολόγια της τοπικής συγκοινωνίας. Στην κορυφή στέκει φωτισμένο το ενετικό κάστρο Querini, δημιουργώντας ένα απίστευτα ειδυλλιακό σκηνικό.

Η Αστυπάλαια φημίζεται για την οικονομική ζωή που προσφέρει. Αυτό φαίνεται ακόμη και στη νυχτερινή ζωή, την οποία θα συναντήσεις στη Χώρα. Μπορεί η ζωή του νησιού να μην είναι έντονη αλλά θα βρεις πολλά μπαρ με υπέροχη θέα ώστε να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το μαγευτικό τοπίο.

Δείτε επίσης: Σκόπελος: 4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο νησί των Σποράδων

Τα καλύτερα οργανωμένα κάμπινγκ στην Ελλάδα

Related posts

Meet The Couple Behind Instagram’s Hit Travelogue

admin

3 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς αν λατρεύεις τη λογοτεχνία

admin

Καλοκαίρι 2020: 4 τρόποι για να περάσεις διαφορετικά τις φετινές διακοπές σου

admin

Leave a Comment