Image default
Health

Διάβασμα, χορός, γιόγκα; Ποια χόμπι προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

Τι αποκαλύπτει και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τον κίνδυνο άνοιας, νέα, μεγάλη, συνδυασμένη ανάλυση. Ποιες δραστηριότητες είναι πιο προστατευτικές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε,

Είναι επίσημο. Αν θέλετε να προστατευθείτε από την άνοια, φροντίστε να ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας με δραστηριότητες που είναι απαιτητικές για το μυαλό σας και όχι παθητικές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, μεγάλης συνδυασμένης ανάλυσης στην οποία εξετάστηκαν στοιχεία από περισσότερα από 2 εκατομμύρια εθελοντές. Όπως αποκαλύπτει, όσοι διαβάζουν βιβλία, παίζουν μουσικά όργανα ή κρατούν ημερολόγιο έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι ο επόμενος πιο προστατευτικός παράγοντας. Όσοι ασχολούνται συχνά με κάποιο άθλημα, κάνουν γιόγκα ή χορεύουν έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Ακόμα και η πλούσια κοινωνική ζωή είναι ωφέλιμη για το μυαλό, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά 7%. Πλούσια κοινωνική ζωή έχουν όσοι, λ.χ.:

 • Συμμετέχουν σε κάποιον όμιλο ή ομάδα της κοινότητάς τους
 • Προσφέρουν εθελοντικό έργο
 • Περνούν συχνά χρόνο με συγγενείς και φίλους

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως οι δραστηριότητες παρέχουν σημαντικά οφέλη. Είναι πολλές αυτές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε στο μέτρο του δυνατού από την άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lin Lu, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 38 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια εθελοντές.

Η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 45 έως 93 ετών. Κατά την έναρξη των μελετών, κανείς τους δεν είχε διαγνωστεί με άνοια. Η περίοδος παρακολούθησης κυμαινόταν από 3 έως 44 χρόνια, αναλόγως με τη μελέτη.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, είχαν καταγραφεί 74.700 περιστατικά άνοιας κάθε αιτιολογίας. Είχαν επίσης καταγραφεί 2.848 περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ και 1.423 περιστατικά με αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα χόμπι σε όσους εκδήλωσαν άνοια και σε συνομηλίκους τους που παρέμειναν υγιείς. Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν οι εθελοντές χωρίστηκαν σε:

 • Νοητικές. Συμπεριλαμβάνονταν το διάβασμα ή το γράψιμο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η μουσική, η χρήση υπολογιστή, τα παιχνίδια στο κομπιούτερ κ.λπ.
 • Σωματικές. Σε αυτές ανήκουν το περπάτημα, το τζόκινγκ, η κολύμβηση, η ποδηλασία, η ενασχόληση με κάποιο σπορ, η γιόγκα, ο χορός κ.λπ.
 • Κοινωνικές. Συμπεριλαμβάνουν τις προαναφερθείσες.

Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό

Οι ερευνητές λένε ότι οι νοητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι πιο αποτελεσματικές στην προστασία από την άνοια διότι συμβάλλουν στη διατήρηση και τη βελτίωση:

 • Της μνήμης
 • Της ταχύτητας επεξεργασία
 • Τη σκέψη
 • Τις λογικές δεξιότητες

Οι νοητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες προλαμβάνουν επίσης την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών. Μολονότι όμως και η τηλεόραση ανήκει σε αυτές, οι επιστήμονες λένε πως τα στοιχεία γι’ αυτήν παραμένουν ασαφή. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, διότι το μυαλό τους αδρανοποιείται για πολλή ώρα.

Αντίστοιχα, οι σωματικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια επειδή βελτιώνουν:

 • Την κυκλοφορία του αίματος
 • Την οξυγόνωση του εγκεφάλου

Τέλος, οι κοινωνικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες προστατεύουν τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τις κοινωνικές επαφές και τη συναισθηματική διέγερση. Μειώνουν επίσης τις πιθανότητες κατάθλιψης και παθολογικού στρες, που είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Φοβούνται νέα μεγάλα κύματα της COVID-19 λόγω των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε νέα, συνδυασμένη θεραπεία για το προχωρημένο μελάνωμα

admin

Γιατί η πνευμονία είναι τόσο επικίνδυνη: Πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε

admin

Είχε πονοκεφάλους επί χρόνια – Πήγε σε οφθαλμίατρο και διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο!

admin

5ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό: «1 δις καπνιστές αναζητούν λύση» – Οι εναλλακτικές προτάσεις

admin

Κορωνοϊός: Ουσία στο αίμα «προβλέπει» ποιοι ασθενείς με COVID μπορεί να επιδεινωθούν

admin

Γιατί πονάμε σε περίεργα μέρη όταν αρρωσταίνουμε: Πόνος στα… μαλλιά, στα δόντια και αλλού!

admin

Βουβωνοκήλη: Αυτά είναι τα συμπτώματα και η βασική αιτία – Η καλύτερη θεραπεία

admin

Κορωνοϊός: Παίρνετε συμπληρώματα με φυλλικό οξύ; Τι να προσέχετε

admin

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κληρονομική χοληστερίνη, σύμφωνα με τους καρδιολόγους

admin

Μπορεί με το μπάνιο σε κρύο νερό να κάψετε σωματικό λίπος; Νέα έρευνα λέει ναι!

admin

Η συχνότητα κίνησης του εντέρου μπορεί να είναι δείκτης κινδύνου για καρδιά

admin