Health

Διάβασμα, χορός, γιόγκα; Ποια χόμπι προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

Τι αποκαλύπτει και τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τον κίνδυνο άνοιας, νέα, μεγάλη, συνδυασμένη ανάλυση. Ποιες δραστηριότητες είναι πιο προστατευτικές. Τι πρέπει να γνωρίζουμε,

Είναι επίσημο. Αν θέλετε να προστατευθείτε από την άνοια, φροντίστε να ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας με δραστηριότητες που είναι απαιτητικές για το μυαλό σας και όχι παθητικές.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, μεγάλης συνδυασμένης ανάλυσης στην οποία εξετάστηκαν στοιχεία από περισσότερα από 2 εκατομμύρια εθελοντές. Όπως αποκαλύπτει, όσοι διαβάζουν βιβλία, παίζουν μουσικά όργανα ή κρατούν ημερολόγιο έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια.

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι ο επόμενος πιο προστατευτικός παράγοντας. Όσοι ασχολούνται συχνά με κάποιο άθλημα, κάνουν γιόγκα ή χορεύουν έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Ακόμα και η πλούσια κοινωνική ζωή είναι ωφέλιμη για το μυαλό, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά 7%. Πλούσια κοινωνική ζωή έχουν όσοι, λ.χ.:

 • Συμμετέχουν σε κάποιον όμιλο ή ομάδα της κοινότητάς τους
 • Προσφέρουν εθελοντικό έργο
 • Περνούν συχνά χρόνο με συγγενείς και φίλους

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως οι δραστηριότητες παρέχουν σημαντικά οφέλη. Είναι πολλές αυτές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε στο μέτρο του δυνατού από την άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lin Lu, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 38 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια εθελοντές.

Η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 45 έως 93 ετών. Κατά την έναρξη των μελετών, κανείς τους δεν είχε διαγνωστεί με άνοια. Η περίοδος παρακολούθησης κυμαινόταν από 3 έως 44 χρόνια, αναλόγως με τη μελέτη.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, είχαν καταγραφεί 74.700 περιστατικά άνοιας κάθε αιτιολογίας. Είχαν επίσης καταγραφεί 2.848 περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ και 1.423 περιστατικά με αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα χόμπι σε όσους εκδήλωσαν άνοια και σε συνομηλίκους τους που παρέμειναν υγιείς. Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν οι εθελοντές χωρίστηκαν σε:

 • Νοητικές. Συμπεριλαμβάνονταν το διάβασμα ή το γράψιμο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η μουσική, η χρήση υπολογιστή, τα παιχνίδια στο κομπιούτερ κ.λπ.
 • Σωματικές. Σε αυτές ανήκουν το περπάτημα, το τζόκινγκ, η κολύμβηση, η ποδηλασία, η ενασχόληση με κάποιο σπορ, η γιόγκα, ο χορός κ.λπ.
 • Κοινωνικές. Συμπεριλαμβάνουν τις προαναφερθείσες.

Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό

Οι ερευνητές λένε ότι οι νοητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι πιο αποτελεσματικές στην προστασία από την άνοια διότι συμβάλλουν στη διατήρηση και τη βελτίωση:

 • Της μνήμης
 • Της ταχύτητας επεξεργασία
 • Τη σκέψη
 • Τις λογικές δεξιότητες

Οι νοητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες προλαμβάνουν επίσης την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών. Μολονότι όμως και η τηλεόραση ανήκει σε αυτές, οι επιστήμονες λένε πως τα στοιχεία γι’ αυτήν παραμένουν ασαφή. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, διότι το μυαλό τους αδρανοποιείται για πολλή ώρα.

Αντίστοιχα, οι σωματικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια επειδή βελτιώνουν:

 • Την κυκλοφορία του αίματος
 • Την οξυγόνωση του εγκεφάλου

Τέλος, οι κοινωνικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες προστατεύουν τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τις κοινωνικές επαφές και τη συναισθηματική διέγερση. Μειώνουν επίσης τις πιθανότητες κατάθλιψης και παθολογικού στρες, που είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Bypass με πάλλουσα καρδιά: Οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Κορωνοϊός: Φάρμακα για παράσιτα, ελονοσία πήραν 1 στους 20 ασθενείς για την COVID-19

admin

Πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες: Πώς η κλιματική αλλαγή συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα

admin

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Επικίνδυνο για καρκίνο το λίπος στο συκώτι ακόμα και στους νέους

admin

Άσθμα: Όσα πρέπει να ξέρετε σε 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

admin

Επικίνδυνες οι πλημμύρες ακόμα και μήνες μετά την υποχώρηση των υδάτων

admin

15o Greece Race for the Cure®: 44.000 έτρεξαν, περπάτησαν και στήριξαν τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού!

admin

Πότε να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο οι ασθενείς υπό θεραπεία για καρκίνο

admin

Διαβήτης: Λάθος διάγνωση σε χιλιάδες γυναίκες, επειδή οι εξετάσεις βασίζονται στις μετρήσεις των ανδρών!

admin

Μονάδες Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών: Ποια προβλήματα ενδέχεται να συναντήσει το νέο εγχείρημα, σύμφωνα με τους γιατρούς

admin

Ημικρανία: «Πάλι πονάς;» – Γιατί οι επιπτώσεις της νόσου δεν γίνονται κατανοητές από το περιβάλλον

admin

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων – 2023: Τι μας γερνάει και πως αναστρέφεται το γήρας

admin