Teen

Γονείς: Έξι στους δέκα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από τα παιδιά τους

Γονείς: Έξι στους δέκα περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά σε οθόνες από τα παιδιά τους

ΠΑΙΔΙ

Ο χρόνος μπροστά στην οθόνη του κινητού δεν είναι πρόβλημα των παιδιών και των νέων αποκλειστικά, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει πως και οι ίδιοι οι γονείς χάνουν συχνά το μέτρο κατά τη χρήση του

ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που συμπεραίνουν ότι οι πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες κάνουν κακό στο παιδί, στοιχίζοντας στην ανάπτυξή του αλλά και στην κοινωνική του συμπεριφορά. Ακόμα και αν η επίδραση δεν είναι τόσο ισχυρή, οι τέσσερις ώρες την ημέρα που περνούν κολλημένα στην οθόνη πολλά τρίχρονα παιδιά σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη δεν ακούγεται ιδανική κατάσταση. Ίσως πάλι αν οι γονείς αφιέρωναν λιγότερο χρόνο στις δικές τους ηλεκτρονικές συσκευές και περισσότερο στο παιδί, τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Πέντε περίπου ώρες την ημέρα σπαταλούν στην οθόνη του κινητού, του tablet και άλλων συσκευών τους οι γονείς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων OnePollμε τρεις στους πέντε να παραδέχονται ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στον ψηφιακό κόσμο απ’ ότι σε δραστηριότητες με το παιδί τους. Για την ακρίβεια, τα παραπάνω μεταφράζονται σε περισσότερο χρόνο και από τις τέσσερις (παρά κάτι) ώρες που διαθέτουν για να κάνουν πράγματα μαζί με το παιδί.

Οι περισσότεροι από τους 2.000 γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα (80%) διέθεταν τρεις ή περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ η πλειοψηφία των παιδιών τους (81%) διέθετε τουλάχιστον δύο ηλεκτρονικές συσκευές, με ένα ελάχιστο 2% να μην έχουν καθόλου.

Ο ποιοτικός χρόνος στην ψηφιακή εποχή

Παρά την εισβολή της τεχνολογίας στην οικογένεια, οι γονείς έχουν επίγνωση της κατάχρησης που κάνουν στις ψηφιακές συσκευές όπως και της ανάγκης περισσότερου ποιοτικού χρόνου με τα παιδιά του. Έξι στους δέκα (60%) αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από την παγίδα της οθόνης και να επανασυνδεθούν με τα παιδιά τους, και οκτώ στους δέκα (79%) ισχυρίζονται ότι ο χρόνος και οι εμπειρίες με τα παιδιά τους χαράσσονταν καλύτερα στη μνήμη όταν απουσίαζαν οι ηλεκτρονικές συσκευές. Οι μισοί μάλιστα γονείς (52%) δήλωσαν ότι έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των γονέων, η ύπαιθρος δίνει την ευκαιρία για δραστηριότητες που ενισχύουν τις σχέσεις με τα παιδιά τους, τη σύνδεση και τη μεταξύ τους επικοινωνία (60%), από τις οποίες θα δημιουργηθούν ανεξίτηλες αναμνήσεις, ένα γερό θεμέλιο για τους οικογενειακούς δεσμούς.

Οι top οικογενειακές δραστηριότητες

Για πολλούς γονείς, το κάμπινγκ είναι μια αγαπημένη δραστηριότητα με θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού. Ως προς τις επί μέρους δραστηριότητες, κορυφαία επιλογή αναδείχθηκαν οι περίπατοι στη φύση (44%), το μαγείρεμα στη φωτιά (42%), το ψάρεμα (38%) και το στήσιμο της σκηνής (32%).

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι η κατασκήνωση και οι εμπειρίες που αποκομίζουν τα παιδιά από τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο ενισχύουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (59%), το αίσθημα ανεξαρτησία (54%) και την ανθεκτικότητά τους (54%).

Ούτε και οι γονείς όμως μένουν ανεπηρέαστοι από τη θετική επίδραση της φύσης, σύμφωνα με τις απαντήσεις που τους που έδειξαν ότι μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα στον χρόνο που περνούν με την οικογένεια όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο (72%), με τους μισούς (52%) να αισθάνονται πιο χαλαροί και χωρίς έγνοιες σε τέτοια περιβάλλοντα.

Διαβάστε επίσης:

Γονείς – Εφηβεία: Τι κερδίζετε όταν περνάτε χρόνο με το παιδί

Πόσες ώρες την εβδομάδα περνάει μαζί όλη η οικογένεια – Όχι όσες φαντάζεστε

Εφηβική σεξουαλικότητα: Είστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσετε;

Related posts

Αυτισμός: Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών

admin

Μήνας Εφηβείας 2023: Δράσεις για τις τέχνες και την επιστήμη για παιδιά και εφήβους

admin

Παιδική Παχυσαρκία: Αυτό είναι το κλειδί για την αποτελεσματική διαχείριση του βάρους

admin

Άσθμα και αλλεργίες: Ο παράγοντας που προφυλάσσει τα παιδιά – Ο ρόλος του εντέρου

admin

Μοναχοπαίδια: Είναι κακομαθημένα; Πειράζει που μεγαλώνουν χωρίς αδέλφια; Μια καθηγήτρια απαντά

admin

Mαγνητική Τομογραφία Καρδιάς: Μια «φιλική» εξέταση χωρίς ακτινοβολία για τα παιδιά

admin

Αυτισμός: Το σημείο του προσώπου που αποκαλύπτει νωρίς τη διαταραχή

admin

Tα παιδιά σε κρίση: Άγχος, σχολικές επιδόσεις και εικόνες από φυσικές καταστροφές – Πώς να τα βοηθήσουμε

admin

Υποσπαδίας: Η συχνή ουρολογική διαταραχή που αφορά τα αγόρια – Πώς αντιμετωπίζεται

admin

«Μαμά, πονάει η κοιλιά μου»: Όταν το πρόβλημα δεν είναι οργανικό – Ποιες είναι οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού

admin

ΗΠΑ: Παιδίατροι ζητούν να απαγορευτεί η πώληση ενεργειακών ποτών σε παιδιά – Αυξάνονται διαρκώς τα επίπεδα καφεΐνης

admin

Αιμοληψία: Το ευχάριστο κόλπο για να μην πονέσει το μωρό

admin