Must

Γνωρίστε τη Λουίζα, την 4 μηνών κόρη μου με Δύο Χέρια, Δύο Πόδια, κι ένα έξτρα χρωμόσωμα.

Γνωρίστε τη Λουίζα, την 4 μηνών κόρη μου με Δύο Χέρια, Δύο Πόδια, κι ένα έξτρα χρωμόσωμα.







Έγραψα αυτό το μικρό άρθρο όχι για να εκφράσω την κακή μου διάθεση, αλλά μετά από μερικά σχόλια – αρκετά συνήθη για μένα- που έλαβα σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ρουτίνας για την κόρη μου Λουίζα. Με τον καιρό το συνηθίζεις – λες στον εαυτό σου ότι αυτά είναι απλά λάθη, ότι πρέπει να γίνεις πιο σκληρός- αλλά μερικές φορές έρχεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αναρωτήθηκα τι μπορούσα να κάνω για να νιώθω καλύτερα αλλά και να αποτρέψω να συμβεί το ίδιο σε άλλους ή έστω να συμβαίνει σε μένα τόσο συχνά. Έγραψα λοιπόν αυτό το κομμάτι και το μοιράστηκα στο Facebook.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα τερματίσει το θέμα της διαφορετικότητας της κόρης μου, και ότι δεν θα χρειάζεται πια να το εξηγώ. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν είναι αυτή η περίπτωση. Αλλά ίσως να μπορούσε να αλλάξει μερικές απόψεις πάνω στο θέμα…

Αυτή είναι η κόρη μου, Λουίζα. Είναι 4 μηνών, έχει δύο χέρια, δύο πόδια, δύο τρυφερά μαγουλάκια, και ένα έξτρα χρωμόσωμα.







2015-06-09-1433871039-7471465-louiseoriginalparentsphoto.jpg

Σας παρακαλώ, όταν βλέπετε κάποιον σαν τη Λουίζα, μη ρωτάτε τη μητέρα της «Πώς και δεν το εντοπίσατε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;». Είτε το είχε εντοπίσει, που σημαίνει ότι πήρε την απόφαση να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της, είτε δεν το είχε εντοπίσει, και η έκπληξη ήταν αρκετή ώστε να μη χρειάζεται να επανέλθει στο θέμα. Επιπλέον, κάθε μητέρα έχει την τρομερή συνήθεια να νιώθει ενοχές για σχεδόν τα πάντα, οπότε όσον αφορά το έξτρα χρωμόσωμα…Δεν χρειάζεται να σας πω.

Μην πείτε στη μητέρα «Είναι το μωρό σου, όπως και να χει». «Όχι. Είναι το μωρό μου, τελεία.». Και η φράση «Όπως και να χει», δεν είναι ότι καλύτερο. Είναι πολύ καλύτερο να αναφερόμαστε σε αυτήν με το όνομά της, «Είναι η Λουίζα ».

Μην πείτε στη μητέρα της «Τι ωραίο παιδάκι με σύνδρομο Down…ή κάτι αντίστοιχο». «Όχι. Είναι ένα τεσσάρων μηνών κοριτσάκι που πάσχει από σύνδρομο Down ή που έχει σύνδρομο Down, αν θέλετε. Το 47ο χρωμόσωμα που έχει δεν είναι αυτό που ΕΙΝΑΙ. Είναι αυτό που ΕΧΕΙ». Δε θα λέγαμε ποτέ πχ. «Τι ωραίο παιδάκι που πάσχει από καρκίνο…».

Μην λέτε «Αυτά τα παιδιά είναι έτσι ή είναι αλλιώς». «Αυτά» τα παιδιά έχουν τη δική τους προσωπικότητά, το δικό τους σώμα, τη δική τους αντίληψη, τη δική τους διαδρομή. Είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, όσο εσείς από το γείτονά σας.

Ξέρω ότι όταν δεν το ζούμε καθημερινά, δεν το σκεφτόμαστε, αλλά οι λέξεις παίζουν σημαντικό ρόλο. Μπορεί να παρηγορούν ή να πληγώνουν. Οπότε σκεφθείτε το για ένα δευτερόλεπτο, ειδικά αν είστε μέλος της ιατρικής κοινότητας, και φοράτε λευκή, ροζ ή πράσινη μπλούζα.

Δεν συνηθίζω να κοινοποιώ τις αναρτήσεις μου στο Facebook σε όλους, αλλά για αυτή την ανάρτηση, επέλεξα να το κάνω. Μπορείτε αν θέλετε να το μοιραστείτε κι εσείς. Γιατί υπάρχουν 500 νέες «μαμάδες της Λουίζας» κάθε χρόνο, των οποίων η ψυχολογία καταστρέφεται από τέτοιες αγενείς φράσεις. Ξέρω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυτές οι φράσεις. Το να το ξέρουμε είναι αρκετό.

- : -

Related posts

Κοιτάμε ψηλά: Την Κυριακή απολαμβάνουμε την Πανσέληνο της Φράουλας

admin

Από το Άγιο Όρος στα πιο ακριβά εστιατόρια: Μοναχός Επιφάνιος, ο «Άγιος» Σεφ που βραβεύτηκε μέχρι και με αστέρι Μισελέν

admin

4 μικρές μαχήτριες νίκησαν μαζί τον καρκίνο και φωτογραφίζονται αγκαλιά

admin

Παράδειγμα προς μίμηση: Αριστούχος φοιτητής από τη Θεσσαλονίκη έγινε μέλος της NASA

admin

Κάλυμνος: Συγκινητική απελευθέρωση δελφινιού από καΐκι

admin

Το θαύμα έγινε: Μωρό ξύπνησε μετά από κώμα, χαμογέλασε διάπλατα και κάνει τον γύρο του Διαδικτύου

admin

Σερβιτόροι εκνευρίστηκαν με αγενέστατη πελάτισσα και της πέταξαν τα γλυκά στη μούρη

admin

19χρονος από επαρχιακό χωριό πέρασε στην Πάντειο ξοδεύοντας 0 ευρώ σε φροντιστήρια

admin

Γιώργος Μπαμπινιώτης: «Το ελληνικό σχολείο είναι εντελώς άχρηστο. Τα παιδιά δεν θυμούνται τίποτα»

admin

Η γυναίκα μου αποφεύγει πια να κάνουμε έρωτα. Θα φταίω μετά εάν την απατήσω;

admin

Παγώνη: «Βάφομαι και περιποιούμαι τον εαυτό μου γιατί βοηθά τους ασθενείς μου. Κάθε καλοκαίρι πάω στη Μύκονο»

admin

Περήφανοι για την Ελληνίδα ερευνήτρια: Η Αγγελική Ασημάκη ανακάλυψε το φάρμακο για τις αρρυθμίες και διαπρέπει διεθνώς

admin