Health

Γιατί χρειαζόμαστε σκούφο τον χειμώνα. Πόση θερμότητα χάνουμε απ’ το κεφάλι

Τι προσφέρει στ’ αλήθεια ένας σκούφος τις κρύες ημέρες του χρόνου. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες τον χρειάζονται περισσότερο. Από τι υλικό είναι προτιμότερο να αποτελείται.

Είναι μία κλασική, χειμερινή συμβουλή της μαμάς: «βάλε σκούφο, γιατί το σώμα σου χάνει τη μισή θερμότητα από το κεφάλι». Πόσο ακριβές είναι αυτό; Αν και ένας σκούφος είναι απαραίτητος, τα… μαθηματικά ίσως δεν είναι επακριβώς σωστά, απαντά ένας Αμερικανός ειδικός στην επείγουσα Ιατρική και την υποθερμία.

Όπως εξηγεί ο Dr. Thomas Waters, από το Κέντρο Επείγουσας Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, οι απώλειες θερμότητες στο κρύο είναι ανάλογες με το ποσοστό του δέρματος που εκτίθεται στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην προκειμένη περίπτωση οι απώλειες αυτές μάλλον είναι περισσότερο της τάξης του 10%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008.

«Το ποσοστό αυτό μοιάζει λογικό, αν σκεφτούμε ότι το κεφάλι αποτελεί το περίπου 10% του σώματος», λέει ο Dr. Waters. «Βέβαια, όταν όλο το σώμα είναι καλυμμένο και μόνο το κεφάλι εκτεθειμένο στο κρύο, οι μεγαλύτερες απώλειες θα προέρχονται από το κεφάλι. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι φτάνουν στο 50% του συνόλου».

Από πού προήλθε, όμως, ο μύθος για τις τόσο μεγάλες απώλειες θερμότητας; Οι περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές υποδεικνύουν ως «ένοχο» ένα παλαιό Εγχειρίδιο των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτό υπολογιζόταν ότι οι στρατιώτες χάνουν το 40% ως 50% της σωματικής θερμότητας από το ακάλυπτο κεφάλι τους.

«Με αυτή τη λογική, όμως, ένας άνθρωπος που περπατά γυμνός στο χιόνι φορώντας μόνο έναν σκούφο, χάνει όση θερμότητα θα έχανε αν περπατούσε ντυμένος αλλά χωρίς σκούφο», λέει ο Dr. Waters. «Όσο ζεστός κι αν είναι ο σκούφος, είναι απίθανο να ισχύει κάτι τέτοιο».

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Όλ’ αυτά, όμως, δεν σημαίνουν πως ο σκούφος είναι περιττός. Αντιθέτως, πρέπει να τον φοράμε όταν κάνει κρύο, σπεύδει να διευκρινίσει. Και αυτό, διότι ειδικά οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υποθερμίας. Σε αυτήν ασφαλώς συμβάλλουν οι απώλειες θερμότητας από το κεφάλι.

Εξίσου ευάλωτα είναι και τα μικρά παιδιά, τα οποία έχουν μεγαλύτερο κεφάλι αναλογικά με το σώμα τους, άρα και μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας.

Ποιος σκούφος όμως είναι προτιμότερος; O χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Dr. Andrew Camilleri, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του South Manchester NHS Trust, απαντά ότι ιδανικά δεν πρέπει να είναι μάλλινος.

«Προτιμότερο είναι να αποτελείται από συνθετικό υλικό, όπως το φλις», λέει. «Τα συνθετικά υλικά παρέχουν καλύτερη μόνωση και παγιδεύουν τον αέρα ανάμεσα στον σκούφο και στο κεφάλι. Ο παγιδευμένος αέρας δημιουργεί πρόσθετη στοιβάδα προστασίας, βοηθώντας το κεφάλι να παραμείνει ζεστό».

Αν κάνει πολύ κρύο, φροντίστε ο σκούφος να καλύπτει και τα αυτιά σας. «Είναι λεπτά, αλλά διαθέτουν μεγάλη επιφάνεια, με αποτέλεσμα να χάνουν εύκολα θερμότητα», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Όσα δεν πρέπει να κάνεις σε έναν τσακωμό με τον σύντροφό σου

admin

Υποχωρούν οι δείκτες του κορονοϊού – 4 θάνατοι από covid, 13 διασωληνωμένοι

admin

Η λήψη ορμονών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη

admin

Γρίπη των πτηνών: Έξι κρούσματα το 2024 – 21 ετών το πιο πρόσφατο θύμα της

admin

Αλλαγή ώρας 2024: Οι απρόσμενοι κίνδυνοι που κρύβει για την υγεία μας

admin

Πως ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Ελπιδόφορα μελέτη: Πώς ερευνητές κατάφεραν να αναζωογονήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ηλικιωμένα ποντίκια

admin

Δάγκειος πυρετός: Επιδημικές διαστάσεις σε χώρες της Κεντρικής, Λατινικής Αμερικής

admin

Μας «έπνιξε» η αφρικανική σκόνη – Βασιλακόπουλος: Όποιος έχει συμπτώματα και δεν έχει νόσο να μην τα αποδώσει σε αυτή

admin

Μπορείτε να ακούσετε αυτούς τους ήχους μόνο εάν είστε αρκετά νέοι – Κάντε το τεστ

admin

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

admin

Τρόφιμα και ροφήματα που προκαλούν ρινική συμφόρηση

admin