Image default
Teen

Γιατί οι άνδρες δεν κουράζονται τόσο όταν φροντίζουν τα παιδιά τους

Οι μπαμπάδες είναι συχνά πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο στρεσαρισμένοι καθώς και λιγότερο κουρασμένοι όταν φροντίζουν τα παιδιά τους συγκριτικά με τις μαμάδες και οι ερευνητές αναζητώντας τα αίτια του φαινομένου κατέληξαν ότι παίζει ρόλο ο καταμερισμός καθηκόντων που αφορούν την φροντίδα του παιδιού ανάμεσα στους γονείς.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εξέτασαν την φροντίδα των παιδιών μέσα από το πρίσμα του περιεχομένου της φροντίδας. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο πόσο χρόνο περνούσε ο κάθε γονιός με το παιδί αλλά και το είδος της δραστηριότητας που έκαναν μαζί του. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν στην Journal of Family Issues.

Η Cadhla McDonnell υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο  Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξηγεί ότι παρότι οι άνδρες εμπλέκονται πολύ περισσότερο στη φροντίδα των παιδιών τους σε σχέση με το παρελθόν, η γονεϊκή φροντίδα παραμένει βαθιά διαφοροποιημένη ανάλογα με το φύλο του γονιού.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι μητέρες συνήθιζαν να είναι πιο κουρασμένες, στρεσαρισμένες και δυστυχισμένες συγκριτικά με τους πατεράδες κατά τη φροντίδα των παιδιών. Οι διαφορές αυτές όμως δεν εξηγούνταν μόνο με βάση κοινωνικοοικονομικές διαφορές. Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο ο καταμερισμός και το είδος των δραστηριοτήτων μεταξύ των γονέων μπορούσε να εξηγήσει αυτές τις διαφοροποιήσεις στην ψυχική διάθεση των παιδιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 4.486 δραστηριότητες φροντίδας του παιδιού, καθώς και ποιος ασχολήθηκε με κάθε δραστηριότητα και ποια ήταν η αντίστοιχη διάθεσή του.

Διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες των πατεράδων ήταν κυρίως αναψυχής και λάμβαναν χώρα τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι μαμάδες εμπλέκονταν περισσότερο στη φροντίδα μικρών παιδιών και ενέπιπταν στην κατηγορία του «μοναχικού γονιού», δηλαδή του γονιού που εξασκεί τον ρόλο του χωρίς την παρουσία άλλου συντρόφου.

Με βάση τις διαφορές όσον αφορά το περιεχόμενο των γονεϊκών δραστηριοτήτων οι ερευνητές μπόρεσαν να δικαιολογήσουν τις διαφορές στα επίπεδα ευτυχίας ανδρών και γυναικών και μερικώς τις διαφορές στα επίπεδα του στρες που βίωναν, όχι όμως και τις διαφορές στην κόπωση που ένιωθαν.

Σύμφωνα με την Cadhla McDonnell ορισμένες πτυχές της γονεικότητας είναι πιο ευχάριστες από άλλες και ο τρόπος που μοιράζoνται οι αρμοδιότητες ανάμεσα στους γονείς συχνά φέρνει μεγαλύτερη συναισθηματική ικανοποίηση στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Ενδεχομένως μελλοντικά η έρευνα να εστιάσει στις διαφορές φύλου όσον αφορά την παροχή φροντίδας στα παιδιά και τις επιδράσεις που έχει στους γονείς, σύμφωνα με την ερευνήτρια McDonnell.

Related posts

Κορωνοϊός: Σε μια εβδομάδα νόσησαν 36.300 νέοι κάτω των 17 ετών

admin

Ευάλωτοι οι έφηβοι στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

admin

Παιδί δύσκολο με το φαγητό; Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξή του

admin

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις

admin

Διεθνής διάκριση για το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα ως μεθοδολογία εξάλειψης παιδικών φοβιών

admin

Παχυσαρκία – Παιδιά: Καινοτόμες τεχνολογίες στην εξατομικευμένη πρόληψη και αντιμετώπισή της

admin

Γονείς: Ο παράγοντας που τους έσωσε από την κατάθλιψη της πανδημίας

admin

Κορωνοϊός – Σχολεία: Χωρίς self test αύριο στις τάξεις οι μαθητές

admin

Κορωνοϊός: Η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

admin

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών στη Βραζιλία παρά τις επικρίσεις Μπολσονάρου

admin

«Έπεσε το οξυγόνο και έφυγε σε λίγες ημέρες» λέει ο πατέρας του ανεμβολίαστου 14χρονου που πέθανε από κορωνοϊό

admin

Θρήνος στη Φθιώτιδα: Νεκρός 14χρονος από κορωνοϊό

admin