Fitness

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα

Το χαμόγελο δεν είναι μόνο μεταδοτικό, όπως μαθαίναμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες τη δεκαετία του ’90, αλλά επιπλέον αγχολυτικό και εν μέρει θεραπευτικό. Όπως εξηγούν οι ειδικοί από την κορυφαία κλινική Mayo, η καλή αίσθηση του χιούμορ δεν αποτελεί το αντίδοτο για όλες τις ασθένειες, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει το γέλιο όλο και πληθαίνουν.

Από το γέλιο που προκάλεσε μια σκηνή κάποιας κωμωδίας μέχρι μια τυχαία γελοιογραφία ή ένα αστείο φίλου, οι ειδικοί επισημαίνουν: γελάτε! Και εξηγούν πώς το γέλιο εξασφαλίζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Βραχυπρόθεσμα οφέλη:

  • Ενεργοποιεί τη λειτουργία των οργάνων· το γέλιο βελτιώνει την πρόσληψη οξυγόνου με την εισπνοή περισσότερου αέρα, ενεργοποιεί την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μύες, αυξάνοντας παράλληλα την απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο.
  • Ανακουφίζει από το άγχος· το ζωηρό και δυνατό γέλιο πρώτα φουντώνει και έπειτα κατευνάζει την απόκρισή μας στο άγχος, αυξομείωση που προκαλεί αντίστοιχα και στον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το αίσθημα χαλάρωσης.
  • Μειώνει την ένταση· το γέλιο συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία και τη χαλάρωση των μυών με αποτέλεσμα την άμβλυνση κάποιων από τα συμπτώματα του άγχους.

Μακροπρόθεσμα οφέλη:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα· οι αρνητικές σκέψεις πυροδοτούν χημικές αντιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα προκαλώντας στρες στον οργανισμό, εξασθενίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό. Αντιθέτως, οι θετικές σκέψεις απελευθερώνουν νευροπεπτίδια που καταπολεμούν το στρες και βελτιώνουν την ανοσία του οργανισμού.
  • Απαλύνει τον πόνο, βοηθώντας τον οργανισμό να παραγάγει τα δικά του «παυσίπονα».
  • Αυξάνει το προσωπικό αίσθημα ικανοποίησης, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων καθώς και την κοινωνικοποίηση.
  • Βελτιώνει τη διάθεση· ιδίως σε περιπτώσεις ανθρώπων που βιώνουν κατάθλιψη εξαιτίας χρόνιων ασθενειών, το γέλιο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά μειώνοντας το άγχος και εντείνοντας το αίσθημα χαρά.

Βάλτε το χιούμορ στη ζωή σας

Αν προβληματίζεστε σχετικά με την αίσθηση του χιούμορ στη ζωή σας, την απουσία ή αδυναμία της και πώς να την εντάξετε ή βελτιώσετε, οι ειδικοί από την κλινική Mayo έχουν και επί τούτω προτάσεις για το πώς να πετύχετε το στόχο σας.

Από τη συλλογή αντικειμένων, βιβλίων, ταινιών ή οτιδήποτε σας έκανε να γελάσετε μέχρι την καλλιέργεια του αυτοσαρκασμού ή την πρακτική της γιόγκα γέλιου, υπάρχουν απλοί τρόποι να εντάξετε αυτή την ανέξοδη και πολύτιμη φυσική «αντίδραση» στη ζωή σας.

Προσπαθήστε να περνάτε χρόνο με φίλους που σας κάνουν να γελάτε και έπειτα να το ανταποδώσετε με τις δικές αστείες ιστορίες ή ευφυολογήματα. Καλλιεργήστε την αίσθηση του χιούμορ χωρίς όμως να ξεχνάτε τον βασικό κανόνα: μη γελάτε εις βάρος άλλων. Κάποια είδη χιούμορ δεν είναι τα πλέον κατάλληλα. Εντοπίστε τα και αποφύγετέ τα.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός: Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τον πόνο της ένεσης

Σας πνίγει το στρες; Δώδεκα αποτελεσματικοί τρόποι να αποφορτιστείτε

Στρες: Έξι μυστικά που αποφορτίζουν και διώχνουν την ένταση

Related posts

Πέντε απλές διατάσεις για καλύτερη κινητικότητα και ευλυγισία κάθε μέρα

admin

Πόνοι περιόδου: Το «φυσικό» φάρμακο που ανακουφίζει – Δοκιμάστε το

admin

Η αποτελεσματική άσκηση που βελτιώνει τη στάση του σώματος

admin

Βάρη ή λάστιχα; Ο ειδικός απαντά και προτείνει τον καλύτερο τρόπο για δυνατό σώμα και μυαλό μετά τα 60

admin

Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας προστατεύει περισσότερο την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

admin

Νεφροί: Πέντε tips για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

admin

Το μυστικό για να χτίσουν μυς οι 60χρονοι – Ο ειδικός το αποκαλύπτει

admin

Τρέχετε ατσούμπαλα ή όλο χάρη; Τι μαρτυρά το στυλ τρεξίματος για την προσωπικότητά σας

admin

Εμμηνόπαυση: Επτά tips από τους ειδικούς για αποτελεσματική άσκηση

admin

Προπόνηση με περισσότερα σετ ή μεγαλύτερα βάρη; Οι ειδικοί απαντούν στο αιώνιο δίλημμα

admin

Αγύμναστοι και «στον καναπέ» οι 8 στους 10 – Απαραίτητη η φυσική δραστηριότητα για αυτούς τους ασθενείς

admin

Κάθε πότε πλένετε τα ρούχα της προπόνησης; Δείτε πόσοι τα φορούν άπλυτα ακόμη και 7 συνεχόμενες φορές

admin