Image default
Teen

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τα παιδιά – Απειλούν καρδιά και ανάπτυξη

Μια νέα μελέτη  διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν φτωχότερες κινητικές δεξιότητες από τα παιδιά που κατανάλωναν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα. Έδειξε επίσης χειρότερη καρδιαγγειακή κατάσταση σε παιδιά  12-15 ετών που κατανάλωναν περισσότερες υπερεπεξεργασμένες τροφές. Η μελέτη θα παρουσιαστεί online στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διατροφολογικής Εταιρίας (NUTRITION 2022 LIVE ONLINE) .

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο ενηλίκων, αλλά η τρέχουσα μελέτη είναι από τις πρώτες που διερευνά τον συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των τροφίμων και των χαμηλότερων επιπέδων φυσικής δραστηριότητας σε παιδιά.

Στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη περιλαμβάνονται τα  συσκευασμένα σνακ, τα δημητριακά πρωινού, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι έτοιμοι χυμοί σε ζάχαρη καθώς και γιαούρτια, σούπες σε κονσέρβα και προμαγειρεμένα τρόφιμα όπως πίτσα, χοτ ντογκ, μπέργκερ και κοτομπουκιές.

Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της φυσικής κατάστασης και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων της παιδικής ηλικίας, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Εξέταση Υγείας και Διατροφής (NHANES) σε ότι αφορά το σκέλος της Μελέτης Φυσικής Κατάστασης Νέων. Τα δεδομένα αφορούν σε 1500 παιδιά 3-15 ετών στις ΗΠΑ.

Για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και κάτω, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την κινητική ανάπτυξη ως μέτρο φυσικής κατάστασης. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά με τις χαμηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης κατανάλωναν 273 θερμίδες περισσότερες την ημέρα από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από τα παιδιά με τις υψηλότερες βαθμολογίες κινητικής ανάπτυξης.

Η καρδιαγγειακή κατάσταση χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης φυσικής κατάστασης στα μεγαλύτερα παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι με καλή καρδιαγγειακή κατάσταση κατανάλωναν 226 λιγότερες θερμίδες ημερησίως από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν υγιές καρδιαγγειακό προφίλ.

Αν και το ευκολότερο πράγμα για τον γονιό είναι να βάλει ένα έτοιμο σνακ στο σακίδιο του παιδιού για το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες, εντούτοις οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτή η κίνηση υπονομεύει την μελλοντική υγεία του παιδιού, το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Διαβάστε επίσης

Ζείτε με σαλάμι και μπισκότα; 5 πράγματα που θα μας συμβούν όταν τρώμε συνέχεια επεξεργασμένα

Κίνδυνος-θάνατος από τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Related posts

Υπερθέρμανση πλανήτη: Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους που εγκυμονεί

admin

Παππούς-γιαγιά: Έτσι θέτουν το παιδί σε κίνδυνο χωρίς να το θέλουν

admin

Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο κορωνοϊός με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά

admin

Παιδί δύσκολο με το φαγητό; Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξή του

admin

Εννιάχρονα παιδιά με διατροφική διαταραχή: Τα ύποπτα συμπτώματα

admin

Εγκυμοσύνη: Τι να προσέχει η έγκυος στις διακοπές

admin

Πνεύμονες: Το μυστικό που τους δυναμώνει

admin

Κάνει το παιδί τους άλλους να γελούν; Γιατί αυτό πρέπει να σας κάνει περήφανους

admin

Παιδική και Εφηβική Παχυσαρκία: Ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας

admin

Χανιά: Σε ΜΕΘ κοριτσάκι μόλις 5 ημερών με κορωνοϊό

admin

Θρίλερ με τα αίτια θανάτου της 3χρονης στο Παίδων

admin

Αγόρακι 5 ετών με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις διακομίστηκε από τη Σκόπελο στον Βόλο

admin