Health

Αιμορροΐδες: Πώς συνδέονται με πρόβλημα στην καρδιά!

Αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιαγγειακά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι  που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν αιμορροΐδες.

Παρότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο λόγος εξαιτίας του οποίου συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί έχουν αρκετές θεωρίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συσχέτιση, αφού τόσο οι αιμορρΐδες, όσο και τα προβλήματα στην καρδιά έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου. Προς το παρόν, η όλη έρευνα είναι στα σπάργανα και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες τόσο για την επιβεβαίωση του συσχετισμού όσο και για την ανάδειξη των λόγων.

«Δύο αναλύσεις ερευνητών από την Ταϊβάν έδειξαν ότι όσοι έχουν αιμορροΐδες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια», σημειώνει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στην πρώτη αναδρομική μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από μια βάση δεδομένων ασφάλισης υγείας. Εντοπίστηκαν 33.034 ασθενείς με αιμορροΐδες και 132.136 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης που έφτασε τα 12 χρόνια:

  • Η συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ήταν 1,27 φορές υψηλότερη από ό,τι στους ανθρώπους χωρίς αιμορροϊδοπάθεια
  • Οι αιμορροϊδοπαθείς που έπασχαν και από συγκεκριμένες ασθένειες που είχαν οριστεί εξ αρχής από τους ερευνητές (π.χ. δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία κ.ά.) είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (ακολουθούμενους από εκείνους με οποιαδήποτε άλλη συννοσηρότητα), σε σύγκριση με τους μη αιμορροϊδοπαθείς ασθενείς χωρίς άλλα προβλήματα υγείας

Γιατί οι αιμορροΐδες μπορεί να συνδέονται με πρόβλημα στην καρδιά

Όπως διευκρινίζει ο δρ Ξιάρχος, υπάρχουν αρκετές, προς το παρόν, υποθέσεις σχετικά με τον λόγο που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στα εξής:

  • Τα άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αιμορροΐδες λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, που οφείλεται στην έντονη σύσπαση του εντέρου
  • Όσοι έχουν πλεονάζον βάρος ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχονται οι μυς του ορθού
  • Η καθιστική ζωή συμβάλει στην ανάπτυξη αιμορροΐδων, λόγω της στάσης αίματος στη λεκάνη

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την αθηροσκληρωτική διαδικασία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Από τη δεύτερη ανάλυση που δημοσιεύθηκε λίγους μήνες αργότερα από την πρώτη φάνηκε ότι οι πάσχοντες από αιμορροΐδες έχουν 25% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν περιφερειακή αποφρακτική αρτηριοπάθεια.

Στο τέλος της 12ετούς περιόδου παρακολούθησης:

  • Η αθροιστική επίπτωση αυτής της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερη στα άτομα με αιμορροϊδοπάθεια από ό,τι στη δεύτερη ομάδα, που εντάχθηκαν άτομα χωρίς την πάθηση
  • Οι ηλικιωμένοι ήταν πιο επιρρεπείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με τις υποκείμενες συννοσηρότητες

Η αιτία ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί τόσο στον ρόλο της φλεγμονής, που έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός λόγος οξέων αθηροσκληρωτικών συμβαμάτων, όσο και στο γεγονός ότι ασθενείς με αιμορροΐδες τείνουν να ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής και να είναι παχύσαρκοι, παράγοντες που συνδέονται στενά με την ανάπτυξη περιφερειακής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας.

«Κλειδί λοιπόν αποφυγής όλων αυτών είναι η υιοθέτηση ενός πιο δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι δυο απλοί τρόποι διατήρησης της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού και προστασίας από την εμφάνιση αιμορροΐδων. Εάν αυτά αποτύχουν, υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες, με πιο σύγχρονη την καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών που απαλλάσσει οριστικά από την αιμορροϊδοπάθεια σε ελάχιστα λεπτά», καταλήγει ο δρ Ξιάρχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Αυτή η διατροφή καταπολεμά τους ιούς, αλλά και … τις αιμορροΐδες!

Αιμορροΐδες: Μπορεί η θεραπεία τους να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία;

Αιμορροΐδες: Τι να φάτε για να υποχωρήσουν

Related posts

«Tech Neck» και κακή στάση του σώματος: Πώς να το προλάβετε

admin

Γρίπη, κρυολόγημα και COVID-19: Πώς να ξεχωρίζετε τα συμπτώματα – Πλήρης οδηγός

admin

Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία

admin

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του εγκεφάλου μας, σύμφωνα με νέα έρευνα

admin

Όγκος στο νωτιαίο μυελό: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται – Ποια είναι τα πιο σοβαρά

admin

Άυλη συνταγογράφηση: Ενεργοποιήστε την σε 12 βήματα για τον έλεγχο των αντιβιοτικών

admin

Πτωτικές τάσεις φαίνεται να εμφανίζει η Long Covid στις ΗΠΑ

admin

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο πλανήτης χάνει τη μάχη με την ελονοσία

admin

Πιο δύσκολη η ρύθμιση της πίεσης τον χειμώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί

admin

Κορονοϊός: Η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται σε νέο τεστ βελτιώνει την ακρίβεια στη διάγνωση

admin

Ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν το «κλειδί» που μπορεί να αναστρέψει την απώλεια μυϊκής μάζας

admin

Επιστήμονες αναλύουν τι προκαλεί το κάπνισμα στα στοματικά βακτήρια

admin