Health

Αδυνάτισμα: Τι κερδίζουμε αν τρώμε με το… ρολόι στο χέρι. Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε

Πόσα κιλά περισσότερα μπορούν να χάσουν όσοι αλλάζουν το ωράριο της κατανάλωσης φαγητού. Τι άλλες επιδράσεις έχει η διακοπτόμενη διατροφή στην υγεία τους. Τα ευρήματα νέας κλινικής μελέτης.

Όποιος έχει κάνει στη ζωή του δίαιτα, γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο είναι να χαθούν τα περιττά κιλά. Τώρα, μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει πως υπάρχει ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η απώλεια βάρους: να μειωθούν οι ώρες κατανάλωσης φαγητού.

Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως διαλείπουσα νηστεία ή διακοπτόμενη δίαιτα. Κατ’ αυτήν, μπορεί κάποιος να τρώει ό,τι θέλει, αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Η διαλείπουσα νηστεία από μόνη της είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να θέσει κάποιος το σωματικό βάρος του υπό έλεγχο. Όταν, όμως, συνδυάζεται με ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, ευνοεί σημαντικά την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Μάλιστα η απώλεια αυτή συνοδεύεται από πρόσθετα οφέλη στην υγεία, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη διεξήχθη σε 90 παχύσαρκους εθελοντές. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, τους ζήτησαν να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

Οι μισοί έπρεπε επίσης να καταναλώνουν όλο το φαγητό της ημέρας εντός 8 ωρών. Οι ώρες αυτές ήταν μεταξύ 7 το πρωί και 3 το μεσημέρι. Οι υπόλοιποι εθελοντές έπρεπε να τρώνε το φαγητό τους σε διάστημα 12 ωρών ή περισσότερων.

Και οι δύο ομάδες έπρεπε να κάνουν δίαιτα τουλάχιστον έξι ημέρες την εβδομάδα. Έπρεπε επίσης να γυμνάζονται 75-150 λεπτά την εβδομάδα.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Όπως έδειξε, όσοι εθελοντές διέκοπταν στις 3 το μεσημέρι την κατανάλωση τροφής, έχασαν κατά μέσον όρο 6,5 κιλά σε διάστημα 14 εβδομάδων.

Η απώλεια βάρους τους ήταν 2,5 κιλά μεγαλύτερη απ’ ό,τι με την ελεύθερη κατανάλωση φαγητού μέσα στην ημέρα. «Οι επιδράσεις (της διαλείπουσας νηστείας) ήταν αντίστοιχες με εκείνες που παρέχει η μείωση της πρόσληψης τροφής κατά επιπλέον 214 θερμίδες την ημέρα», γράφουν οι ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι με την διακοπτόμενη διατροφή βελτιώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση και η ψυχική διάθεση των εθελοντών.

Οι ερευνητές λένε ότι η διαλείπουσα νηστεία ήταν εφικτή, παρότι οι εθελοντές τους συχνά είχαν κοινωνικές υποχρεώσεις το απόγευμα και το βράδυ. Μάλιστα το 41% των συμμετεχόντων είπαν ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν, για να επιτύχουν ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Δεν είναι δεσμευτικές οι ώρες

Πάντως, οι ώρες της μελέτης δεν είναι δεσμευτικές, λένε οι ειδικοί. Πολλοί άνθρωποι δεν ξυπνούν τόσο νωρίς το πρωί ώστε να αρχίσουν να τρώνε. Γι’ αυτούς, ένα πολύ πιο εφικτό πρόγραμμα θα ήταν να τρώνε πρωινό στις 11 το πρωί και να σταματούν την πρόσληψη τροφής στις 7 το απόγευμα.

Και με τα δύο ωράρια, το χρονικό περιθώριο για την πρόσληψη τροφής είναι το ίδιο, σχολίασε ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου.

Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα τους όσον αφορά την απώλεια βάρους δεν είναι οριστικά. Και αυτό διότι υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μακροπρόθεσμα δεν παρέχει πρόσθετα οφέλη έναντι της απλής δίαιτας.

Γι’ αυτό τον λόγο, «είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μία καλά σχεδιασμένη, μεγάλη μελέτη για τη διαλείπουσα νηστεία, με μακροχρόνια παρακολούθηση των συμμετεχόντων», δήλωσε ο διαιτολόγος Dr. Simon Steenson, εκπρόσωπος του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (BNF).

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS: η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα

admin

Σύνδρομο της Αβάνας: Βαθαίνει το μυστήριο για τις αιτίες του – Άκαρπες δύο νέες μελέτες

admin

Δημιούργησαν αγελάδα που παράγει ανθρώπινη ινσουλίνη στο γάλα της

admin

Οι 3 ασκήσεις που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τους κοιλιακούς των ονείρων σου

admin

Πώς μπορεί κάποιος να δηλητηριαστεί από καφεΐνη

admin

13 τροφές με λίγες θερμίδες που είναι εκπληκτικά χορταστικές

admin

Ποιες είναι οι 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση

admin

Πώς θα κάνεις φίλους σε μια νέα πόλη

admin

Οι υγιεινές συνήθειες προστατεύουν από την άνοια ακόμα και μετά από εγκεφαλικές αλλαγές

admin

Πόσο χρόνο πρέπει να ξοδεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (για το καλό της υγείας σας)

admin

6 πρώιμα σημάδια καρδιακής προσβολής

admin

Παθαίνετε στομαχικό ίλιγγο; Τι πρέπει να γνωρίζετε

admin