Image default
Health

Έχετε αλλεργίες; Τι να προσέξετε για να περάσετε τα Χριστούγεννα χωρίς κρίσεις

Τι κίνδυνοι υπάρχουν στις γιορτινές εκδηλώσεις και τα τραπέζια. Τι να προσέξουν οι πάσχοντες από τροφικές και αναπνευστικές αλλεργίες. Οι συστάσεις ειδικών από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI).

Τα εφετινά Χριστούγεννα θα έχουμε (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) την ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένους ανθρώπους, τους οποίους στερηθήκαμε πέρυσι λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο όσοι πάσχουν από αλλεργίες και άσθμα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, διότι το τελευταίο που χρειάζονται είναι μία αλλεργική κρίση.

«Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν μόνο για την COVID-19. Πρόσθετη πηγή ανησυχίας είναι οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια αλλεργική ή ασθματική κρίση, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα», λέει ο Dr. Mark Corbett, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI). Τέτοιοι παράγοντες μπορεί, λ.χ., να είναι:

  • Συστατικά των γιορτινών πιάτων
  • Το τρίχωμα των κατοικιδίων ζώων
  • Τα ακάρεα της σκόνης πάνω στα χριστουγεννιάτικα στολίδια
  • Οι μύκητες στον κορμό του φυσικού δένδρου

Ο Dr. Corbett έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να προστατεύσουν από τα δυσάρεστα απρόοπτα τους πάσχοντες από αλλεργίες και άσθμα:

Μην ξεχάσετε τα εμβόλια

Να κάνετε τα εμβόλια κατά της COVID-19 (μην αμελήσετε την τρίτη δόση) και κατά της γρίπης. Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος, γι’ αυτό συνιστάται κάθε χρόνο στους πάσχοντες.

Σκεφθείτε το καλά πριν ανάψετε κεριά ή/και το τζάκι

Η φωτιά ασφαλώς προσθέτει ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός, όμως, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους ασθενείς με άσθμα.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και με τα αιθέρια έλαια, τα αποσμητικά χώρου, το τεχνητό χιόνι, το ποτ πουρί και άλλα αρώματα χώρου. Αυτά δεν πυροδοτούν μεν τις αλλεργίες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους αεραγωγούς των ασθενών με άσθμα.

Προσέξτε το φαγητό

Το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο των χριστουγεννιάτικων εορτασμών. Οι περίτεχνες συνταγές όμως μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες.  Αν εσείς ή άλλο αλλεργικό μέλος της οικογένειάς σας πρόκειται να πάτε σε τραπέζι, καλό είναι:

  • Να ενημερώστε τον οικοδεσπότη για την τροφική αλλεργία σας
  • Να πάρετε μαζί, εν είδει κεράσματος, ένα-δύο φαγητά ασφαλή για εσάς, τα οποία θα μοιραστείτε με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες

Διαλέξτε προσεκτικά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Όσο όμορφα κι αν είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια, συνιστούν πρόβλημα για πολλούς πάσχοντες από αλλεργίες. Μερικοί, λ.χ., είναι αλλεργικοί στο τερπένιο, μία ουσία που υπάρχει στους χυμούς του κορμού. Αν λοιπόν αγγίξουν τον κορμό με γυμνά χέρια, μπορεί να εκδηλώσουν δερματίτιδα εξ επαφής.

Άλλοι έχουν αλλεργίες όπως η ρινίτιδα και το άσθμα, και έχουν ευαισθησία στην μυρωδιά του δέντρου. Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, είναι αλλεργικοί στους μύκητες, τα σπόρια των οποίων αφθονούν στον κορμό των φυσικών δέντρων.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να αποτραπούν αν χρησιμοποιήσετε τεχνητό δέντρο. Πρέπει όμως να το καθαρίσετε προσεκτικά, πριν το στήσετε. Το ίδιο να κάνετε και με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, διότι η σκόνη τους μπορεί να περιέχει ακάρεα που μπορεί να πυροδοτήσουν αναπνευστικές αλλεργίες.

Πάρτε τα φάρμακά σας

Όσο κι αν προσέξετε, είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια αλλεργιογόνα, ιδίως αν δεν διοργανώσετε εσείς το ρεβεγιόν ή το γιορτινό τραπέζι. Φροντίστε λοιπόν να έχετε υπό έλεγχο τις αλλεργίες, τηρώντας όλες τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο θεράπων ιατρός. Η συμμόρφωση στην αγωγή που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος ιατρός μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Μην ξεχάσετε, τέλος, να πάρετε μαζί σας την ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) που συνιστάται στους πάσχοντες από σοβαρές αλλεργίες.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ποιες ομάδες αίματος ευνοεί περισσότερο η θεραπεία με πλάσμα αναρρωσάντων από COVID-19

admin

Οι γυναίκες έως 35 ετών είναι 44% πιο πιθανό να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό

admin

Σάρκωμα Ewing: Τι είδους καρκίνος είναι – Συμπτώματα, αιτίες, επιπλοκές και θεραπεία

admin

Άνοια: Γιατί το Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται πιο συχνά στις γυναίκες – Τα 4 μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί

admin

Θρόμβος αίματος σε αρτηρία ή σε φλέβα: Τι θα νιώσετε στην κάθε περίπτωση – Πότε να πάτε άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο

admin

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν για τα εμβόλια οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση

admin

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι εμβολιασμένοι αντιστέκονται στην παραλλαγή Όμικρον και κάποιοι όχι

admin

Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, θεραπεία – Πώς επηρεάζει την καθημερινότητα

admin

Οδηγός επιβίωσης στην παγωνιά. Ποια θερμοκρασία να κοιτάτε όταν ελέγχετε τον καιρό

admin

Καρκίνος στο πάγκρεας: Είναι κληρονομικός; Τι ρόλο παίζει αν έχετε πρώτα παγκρεατίτιδα; Απαντήσεις από ογκολόγο

admin

Προσοχή, το πολικό ψύχος είναι επικίνδυνο για την καρδιά. Ποιοι πρέπει να προσέχουν

admin

Πώς η νεφρική νόσος συνδέεται με την στοματική υγιεινή: Αμφίδρομη σχέση λένε ειδικοί

admin