Love Uncategorized

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα επιστημονικές μελέτες για τον ρόλο της διατροφής στη στυτική λειτουργία.

Αν θέλετε να έχετε καλή στυτική λειτουργία για πολλές δεκαετίες, καλό είναι να εντάξετε την μεσογειακή διατροφή στη ζωή σας και να τηρείτε τις επιταγές της  όλες τις εποχές του χρόνου, συνιστά ένας ειδικός.

Η αφοσίωση σε αυτή την αποδεδειγμένα υγιεινή διατροφή, που έχει ως βάση τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους σπόρους και το ελαιόλαδο, προάγει την σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση BJU International κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνδρες που ακολουθούν αυτή τη διατροφή από τη μέση ηλικία, έχουν κατά 18% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία στα 60 και στα 70 τους χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη σε 21.942 άνδρες. Κατά την έναρξή της, είχαν ηλικία 40 ετών και άνω. Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή έχει αρνητικές συνέπειες στη στυτική λειτουργία ακόμα και σε νεαρή ηλικία (πριν από τα 60 έτη).

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως:

 • Λαχανικά
 • Φρούτα
 • Όσπρια
 • Σπόρους
 • Ελαιόλαδο

Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τον οργανισμό. Επιπλέον, αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Και οι δύο αυτές παθήσεις είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης.

Πολλαπλά οφέλη

Η διατροφή αποτελεί κύριο πυλώνα στην καλή στυτική λειτουργία. Είναι επίσης πολύ σημαντική για την αποφυγή «της πρόωρης εκσπερμάτισης, της απώλειας λίμπιντο και του υπογοναδισμού», τονίζει ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Δεδομένου του πολύ μεγάλου αριθμού των ανδρών που υποφέρουν σωματικά και ψυχολογικά από αυτές, όσοι επιθυμούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί πρέπει να δίνουν προσοχή στο είδος των τροφών που καταναλώνουν, αλλά και στην ποιότητά τους, από τα εφηβικά τους χρόνια μέχρι και την όγδοη δεκαετία της ζωής τους», προσθέτει.

Όπως εξηγεί, η ανθυγιεινή, δυτικού τύπου διατροφή αποτελεί κύρια αιτία:

 • Παχυσαρκίας
 • Μεταβολικού συνδρόμου (είναι η συνύπαρξη σε ένα άτομο πολλαπλών προβλημάτων υγείας, όπως υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας, δυσλιπιδαιμίας και μεγάλης περιφέρειας μέσης)
 • Σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2
 • Αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του σώματος (συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πέους) που μειώνει τη ροή του αίματος προς τα όργανα

Και θεραπευτική

Η μεσογειακή διατροφή όμως δεν παίζει μόνο προληπτικό ρόλο στη στυτική λειτουργία. Διαδραματίζει και θεραπευτικό ρόλο, αφού μελέτες έχουν δείξει πως με την υιοθέτησή της τα ποσοστά των ανδρών που ανακτούν την στυτική ικανότητά τους φθάνουν στο 37%.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι έως το 2025 θα ταλαιπωρεί παγκοσμίως περισσότερα από 322 εκατομμύρια άνδρες.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να δράσει προφυλακτικά και στους άνδρες με σακχαρώδη διαβήτη, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μείωση στη στυτική λειτουργία τους.

Μία  μακροχρόνια μελέτη, παραδείγματος χάριν, έδειξε πως οι διαβητικοί άνδρες που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη επιδείνωση της ποιότητας των στύσεων, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών λιπαρών.

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως η μεσογειακή διατροφή:

 • Βελτιώνει τη στυτική λειτουργία βραχυπρόθεσμα
 • Μειώνει την επιδείνωσή της μακροπρόθεσμα

Επιπλέον, η απώλεια βάρους που επιτυγχάνουν οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες που την ακολουθούν, έχει θετικό αντίκτυπο στη στυτική λειτουργία τους.

Επίδραση στην τεστοστερόνη

Η καλή διατροφή παίζει ρόλο και στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η ορμόνη αυτή τροφοδοτεί την σεξουαλική ορμή στους άνδρες, εξηγεί ο δρ Λιβάνιος. Ειδικότερα, σε μελέτη υπέρβαρων ή παχύσαρκων ανδρών που ακολουθούσαν δίαιτες χαμηλών λιπαρών, παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στην ολική και ελεύθερη τεστοστερόνη ορού.

Η ιατρική έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Το αντίθετο έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση της δυτικής διατροφής ή των ομάδων τροφίμων της.

Επομένως, «παρά τους πειρασμούς που υπονομεύουν το καλοκαίρι την προσκόλλησή μας στην υγιεινή διατροφή, δεν πρέπει να ενδίδουμε στους γευστικούς πειρασμούς», επισημαίνει ο δρ Λιβάνιος. «Είναι επίσης απαραίτητο να προσέχουμε το σωματικό βάρος μας, εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε και το «επιδόρπιο» στην κρεβατοκάμαρα. Μάλιστα, αυτήν την περίοδο είναι πιο εύκολο να ακολουθήσουμε την μεσογειακή διατροφή και να χάσουμε βάρος από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου».

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Λίγο πριν την έναρξη του Shopping Star ποζάρει ξανά ΟΛΟτσίτσιδη

admin

Ρία Αντωνίου: Επιτέλους η Ρία που γνωρίζουμε και λατρέψαμε

admin

Survivor spoiler: “Πόλεμος” απο το πουθενά μεταξύ ΣΚΑΪ και Ατζούν

admin

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Από το ΕΚΠΑ η πρώτη διεθνώς κλίμακα μέτρησης της εξουθένωσης του γενικού πληθυσμού από την πανδημία COVID-19

admin

Ανατρεπτική έρευνα για τα Blue-Light γυαλιά: Τι ισχύει για ύπνο και για ανακούφιση των ματιών

admin

Οι επιπτώσεις που έχουν οι δασικές πυρκαγιές στα μάτια και πώς να προστατευθείτε

admin

Έρπης: Τι προκαλεί υποτροπές το καλοκαίρι

admin