Image default
Love

Άνδρες ή γυναίκες έχουν ισχυρότερη ερωτική επιθυμία; Την απάντηση δίνει νέα μελέτη

Τι ανακάλυψαν επιστήμονες εξετάζοντας δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές όλων των ηλικιών, από πολλές χώρες του κόσμου. Ποιο ήταν το κοινό συμπέρασμα.

Η ερωτική επιθυμία παρουσιάζει έντονη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία οι οποίοι ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα εκατοντάδων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει χιλιάδες εθελοντές από δεκάδες χώρες του κόσμου.

Το πιο απρόσμενο εύρημα της μελέτης ήταν ότι οι παρατηρούμενες διαφορές ήταν οι ίδιες στις διάφορες χώρες, ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες. Ήταν επίσης οι ίδιες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Εν συντομία, η μελέτη έδειξε πως οι άνδρες κατά κανόνα έχουν πολύ ισχυρότερη ερωτική επιθυμία απ’ ό,τι οι γυναίκες. Συνολικώς, οι άνδρες περνούν πολύ περισσότερη ώρα:

  • Κάνοντας σκέψεις που αφορούν το σεξ
  • Έχοντας φαντασιώσεις για το σεξ
  • Νιώθοντας ερωτική επιθυμία

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι άνδρες αυνανίζονται πολύ περισσότερο απ’ όσο οι γυναίκες. «Η εντονότερη ερωτική επιθυμία των ανδρών μοιάζει να είναι ένα παγκόσμιο, πανανδρικό φαινόμενο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Julius Frankenbach, διδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Saarland, στο Σάαρμπρυκεν της Γερμανίας.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Psychological Bulletin, που εκδίδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA). Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν τα ευρήματα 211 προγενέστερων κλινικών μελετών, οι οποίες είχαν διεξαχθεί μετά το 1996. Στις μελέτες συμμετείχαν 621.463 εθελοντές, ηλικίας 14 ετών και άνω.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο διεξαγωγής κάθε μελέτης. Ύστερα έλαβαν υπ’ όψιν τις μεθοδολογικές διαφορές μεταξύ τους και έπειτα εξέτασαν τα δεδομένα για την ερωτική επιθυμία ανδρών και γυναικών.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως η ανδρική ερωτική επιθυμία είναι ισχυρότερη από τη γυναικεία με μία διαφορά που είναι «μέτρια προς υψηλή».

Ωστόσο αυτό είναι ένας γενικός κανόνας, που έχει αρκετές εξαιρέσεις, σπεύδει να διευκρινίσει ο κ. Frankenbach. «Υπολογίζουμε ότι περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν εντονότερη ερωτική επιθυμία από τον μέσο άνδρα», εξηγεί. «Οι τρεις στις τέσσερις όμως έχουν πολύ χαμηλότερη».

Ευαίσθητο θέμα

Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, παραδέχονται οι ερευνητές. Γι’ αυτό και υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να μην είναι εντελώς ακριβείς οι αυτοαναφορές των εθελοντών για το πόσο συχνά σκέφτονται ή κάνουν σεξ.

«Υπήρξαν κάποιες τέτοιου είδους ενδείξεις, ιδίως όσον αφορά τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων», εξήγησε ο κ. Frankenbach. «Οι απαντήσεις μερικών ανδρών ήταν σχεδόν εξωπραγματικές, με την κοινή λογική».

Ωστόσο ούτε καν οι υπερβολές δεν ήταν αρκετές για να εξηγήσουν τις διαφορές που καταγράφονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Γι’ αυτό εκτιμά πως «η διαφορά στην ερωτική επιθυμία των δύο φύλων είναι απολύτως αληθινή».

Πώς θα μπορούσε να εξηγείται αυτή η διαφορά; Η βιολογία ασφαλώς παίζει ρόλο, αλλά μόνη της δεν μπορεί να την εξηγήσει εξ ολοκλήρου, απαντά. Το πιθανότερο είναι πως πηγάζει από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Αφ’ ενός οι κοινωνικοί κανόνες, οι ρόλοι και η μάθηση
  • Αφ’ ετέρου η γενετική, η φυσιολογία και η βιολογία του ανθρώπου

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει τους νέους το εμβόλιο για τον ιό HPV

admin

Ιγμορίτιδα: Πως μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή. Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

admin

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει σοβαρά το σεξ

admin

Κυρίως την ανεπιθύμητη σωματική επαφή αναγνωρίζουν οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

admin

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει ασθματική κρίση; Τι λένε οι ειδικοί

admin

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των νεαρών ανδρών στην Ελλάδα

admin

Γιατί γίνεται επώδυνο το σεξ μετά την εμμηνόπαυση

admin

7 επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για τη στύση

admin

5 μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν πρέπει να πιστεύετε

admin

Έχετε σεξουαλική δυσλειτουργία; Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε

admin

Υπέρταση: Η αμφίδρομη σχέση που έχει η αρτηριακή πίεση με το σεξ

admin

Μπορεί το σεξ να προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη;

admin