Health

Άνδρας με Αλτσχάιμερ ζούσε διαρκώς την “Ημέρα της Μαρμότας”: Τι λένε οι γιατροί για την μοναδική περίπτωση

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Ένας άνδρας στα 80 του άρχισε σταδιακά να νιώθει ότι “έβλεπε τα ίδια γεγονότα ξανά και ξανά”.

Αυτό το ανησυχητικό σύμπτωμα, που θυμίζει κάπως την πασίγνωστη ταινία του 1993 «Groundhog Day» (Ημέρα της Μαρμότας), πιθανότατα εμφανίστηκε ως μια σπάνια επιπλοκή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν σχετικά στο περιοδικό BMJ Case Reports, ο άνδρας κάποτε παραπονέθηκε στην κατασκευάστρια εταιρεία ενός e-book που είχε, επειδή πίστευε ότι έδειχνε συνέχεια το ίδιο υλικό. Επικοινώνησε επίσης με έναν τεχνικό, διότι νόμιζε ότι η τηλεόρασή του έδειχνε επανειλημμένα τις ίδιες ειδήσεις.

Όταν περιέγραψε την κατάσταση με δικά του λόγια, είπε:

“Όπου κι αν πάω, οι ίδιοι άνθρωποι είναι στην άκρη του δρόμου, τα ίδια αυτοκίνητα πίσω μου με τους ίδιους ανθρώπους μέσα… το ίδιο άτομο βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, φορώντας τα ίδια ρούχα, κουβαλώντας την ίδια τσάντα και λέγοντας τα ίδια πράγματα… τίποτα δεν είναι καινούργιο”.

Αυτή η πάθηση, που ονομάζεται deja vecu με παραμόρφωση ανάκλησης μνήμης (recollective confabulation – DVRC), εμφανίζεται μερικές φορές σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ. Νευροεκφυλιστικές ασθένειες είναι εκείνες στις οποίες τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος σταματούν να λειτουργούν και τελικά πεθαίνουν. Αυτές οι καταστάσεις επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχουν ακόμη θεραπείες.

Το Deja vecu διαφέρει λίγο από το πιο γνωστό deja vu, το παροδικό και παράξενο συναίσθημα ότι κάτι που συμβαίνει τώρα το έχετε βιώσει και στο παρελθόν. Ενώ το deja vu περι- μια φευγαλέα αίσθηση, το deja vecu είναι η επίμονη αντίληψη ότι οι νέες συναντήσεις είναι επαναλήψεις προηγούμενων εμπειριών.

Η βασική διαφορά είναι ότι όσοι πάσχουν από deja vecu συχνά δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους. Έτσι αναπτύσσουν ψευδείς πεποιθήσεις και συμπεριφορές που μοιάζουν με αυταπάτες για να δικαιολογήσουν την ανώμαλη αντίληψή τους. Συλλογικά, αυτή η ψευδής αντίληψη σε συνδυασμό με την παραγωγή ψευδών αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξή της είναι γνωστή ως σύγχυση ανάκλησης μνήμης.

Η DVRC έχει περιγραφεί σε λίγους άλλους ασθενείς με νευροεκφυλισμό, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με Αλτσχάιμερ.

Η ακριβής αιτία της DVRC παραμένει άγνωστη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δυσλειτουργία του ιππόκαμπου, ενός τμήματος του εγκεφάλου που βοηθά στην μετατροπή των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις, μπορεί να προκαλέσει μια «ψευδή αίσθηση ανάμνησης».

Το Deja vecu χωρίς αναμνηστική παραμόρφωση έχει επίσης παρατηρηθεί σε ορισμένες νευρολογικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας του κροταφικού λοβού και της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, καθώς και σε ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια.

Μια νευροψυχολογική αξιολόγηση του 80χρονου αποκάλυψε απώλεια μνήμης, παρορμητική συμπεριφορά και γνωστική έκπτωση και συχνά συνδύαζε δύο ξεχωριστές ιστορίες ως μόνο μία.

Οι σαρώσεις εγκεφάλου τόνισαν την ασυνήθιστα χαμηλή δραστηριότητα στον αριστερό κροταφικό λοβό, που βρίσκεται πίσω από το αριστερό αυτί και τους μετωπιαίους λοβούς, με τις ανωμαλίες να είναι πιο έντονες στα δεξιά παρά στα αριστερά.

Οι γιατροί εξέτασαν επίσης το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) του 80χρονου, το υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Διαπίστωσαν ότι στο ΕΝΥ, το επίπεδο της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα-42 ήταν μειωμένο, ενώ το επίπεδο της πρωτεΐνης-ταυ ήταν οριακά αυξημένο. Αυτά είναι σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο άνδρας υποβλήθηκε σε θεραπεία με μια δοκιμή ανοσοθεραπείας, πιθανότατα επειδή οι γιατροί του είχαν βρει επίσης αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό του. Αλλά αυτή η θεραπεία διακόπηκε λόγω έλλειψης κλινικής βελτίωσης.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του, ο (σήμερα) 80χρονος σημείωσε χειρότερη βαθμολογία σε γνωστικά τεστ από ό,τι είχε κατά την αρχική του αξιολόγηση (στα 76 του).

“Τα συλλογικά συμπτώματα της σύγχυσης παραμένουν διάχυτα και ενοχλητικά”, έγραψαν οι ερευνητές. Ωστόσο, ο 80χρονος “συνέχισε να ζει στο σπίτι και παρέμεινε ανεξάρτητος χωρίς ανάγκη εξωτερικής φροντίδας”.

Η μεγαλύτερη σειρά περιπτώσεων για την τεκμηρίωση του DVRC περιελάμβανε αναφορές 13 ασθενών, εννέα από τους οποίους είχαν πιθανή νόσο Αλτσχάιμερ. Τρεις από τους ασθενείς είχαν ήπια γνωστική εξασθένηση και ένας είχε μετωποκροταφική άνοια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η περίπτωση του 80χρονου είναι μοναδική καθώς είναι η πρώτη αναφορά του DVRC που ανέλυσε την εγκεφαλική δραστηριότητα με σαρώσεις, αξιολόγησε το ΕΝΥ του ασθενούς και περιλάμβανε επαναλαμβανόμενες νευροψυχολογικές εξετάσεις.

-: https://www.livescience.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης εντοπίζει σημάδια στην ομιλία πριν αρχίσουν τα συμπτώματα

“Σκουριά” στον εγκέφαλο: Απρόσμενη επιρροή του σιδήρου στο Αλτσχάιμερ ανακάλυψαν επιστήμονες

Αλτσχάιμερ: Τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο και πεθαίνει σταδιακά

Η νόσος Αλτσχάιμερ «αποτυπώνεται» στα μάτια πολύ πριν αρχίσουν τα συμπτώματά της

-

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Related posts

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

admin

Το άγχος σε όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να επιδεινώσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

admin

Κρυφή αιτία της άνοιας η υπέρταση έδειξε νέα έρευνα

admin

Γιατί μπορεί να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια αλλά φυσιολογική χοληστερόλη

admin

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Προσοχή στα αντιβιοτικά με φθοριοκινολόνη – Τι να ξέρουν οι ασθενείς

admin

Είναι ασφαλές να αναμειγνύουμε στατίνες και αλκοόλ;

admin

Πρωτοποριακή έρευνα έδειξε 90% επιτυχία στην θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

admin

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον ύπνο

admin

Αλωπεκία: Συμπτώματα και αμφιλεγόμενες σπιτικές λύσεις

admin

Παλμοί καρδιάς: Φυσιολογικά όρια ανά ηλικία

admin

Νέο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε με ΤΝ μπορεί να νικήσει ένα επικίνδυνο υπερμικρόβιο

admin

Έλαιο ρίγανης: Τι προσφέρει και πώς χρησιμοποιείται

admin